Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kommentar. Det skal være mindre attraktivt for multinationale selskaber at gemme penge i skattely, mener den danske kommissær for konkurrence Margrethe Vestager
Foto: Virginia Mayo (arkiv)/AP

Kommentar. Det skal være mindre attraktivt for multinationale selskaber at gemme penge i skattely, mener den danske kommissær for konkurrence Margrethe Vestager

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygt for omdømmet skal få selskaber til at betale

Nye regler skal dæmme op for multinationale selskabers brug af skattely. Borgerne vil ikke længere finde sig i, at store virksomheder snyder i skat. Derfor vil nye regler virke, mener den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-kommissionen anslår, at tabte skatteindtægter koster medlemslandene 50-70 mia. euro (ca. 370-520 mia. kr.) hvert år.

Derfor vil kommissionen nu forsøge at dæmme op for brugen af skattely ved at skabe større åbenhed om multinationale selskabers skattebetalinger.

»Vi har søgt at lave et forslag, som er effektivt, og som kan vedtages«.

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager glæder sig over, at der i dag er langt større vilje til at gribe ind mod skattesnyd end for blot få år siden, og hun er overbevist om, at EU-kommissionens forslag vil virke, hvis EU's medlemslande vedtager det.

»For det første vil det blive mindre attraktivt for virksomhederne at organisere sig, så de betaler mindre i skat, fordi det bliver åbenlyst, hvem der betaler en skat, som man må forvente, og hvem der har en meget lav skatteprocent. For det andet tror jeg, det kan øge bevidstheden om, at overskud skal beskattes der, hvor de skabes«, siger Margrethe Vestager i telefonen på vej hjem fra kommissionens møde i Strasbourg.

I ændrer jo ikke på selve skattereglerne. Hvad er det, der så skal få virksomhederne til at undlade at gå i skattely?

»Jeg tror, der er meget stor forskel på, om man kan bevæge sig under radaren, eller man skal bevæge sig i det åbne offentlige rum. Det, at alle kan tage stilling til, om skattebetalingen svarer til det, man må forvente, er noget helt andet end at det måske, måske ikke bliver opdaget. Selv i de mest kyniske bestyrelseslokaler bliver man nødt til at overveje: Vil vi løbe den risiko med vores omdømme, at det kommer frem, at vi aggressivt forsøger at undgå at betale skat, eller vil vi betale den skat, man må forvente og dermed have et omdømme som en virksomhed, der er en del af det gode skatteselskab?«

Mange mennesker er blevet virkelig, virkelig vrede over omfanget af penge, som går uden om vores skattesystemer.

Så det er skrækken for at lægge sig ud med befolkningen, der skal virke?

»Det er jo en af de positive ting ved det åbne samfund, hvor mange ting kan slås op«.

De nye regler skal kun gælde for multinationale virksomheder med en omsætning på over 5,6 milliarder kroner. Det betyder vel, at mange virksomheder slipper for de nye krav?

»Ja, men de lidt over 6.000 virksomheder - 2.000 europæiske og lidt over 80 danske - som det vedrører, repræsenterer over 90 procent af den samlede omsætning i alle multinationale selskaber. Det betyder, at det er en virkelig stor del af omsætningen, som der på denne måde gives offentlig indsigt i«.

I vil kræve, at virksomheder, der også har selskaber i skattelylande, skal offentliggøre deres tal om omsætning og skattebetaling. Hvordan vil I kunne vide, om de opererer i skattely?

»Det bliver en forpligtelse for virksomheden at oplyse, hvis den har operationer i et land, der står på den sorte liste, og vi kræver oplysninger, som gør det meget tydeligt, om der er en økonomisk aktivitet i det land. De skal oplyse karakteren af deres virksomhed, antal ansatte, omsætning, overskud og hvad de betaler i skat«.

Men hvordan vil I kunne kontrollere det?

»Der vil være nogle straffebestemmelser, så virksomheden løber en risiko, hvis den ikke oplyser det. Der vil være en håndhævelse af reglerne«.

Hvorfor tror du, at EU-Kommissionen vil have held med at komme gennem med de her regler, når det ikke er gået godt tidligere?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det tror jeg, fordi rigtig mange mennesker er blevet virkelig, virkelig vrede over omfanget af penge, som går uden om vores skattesystemer, og det er forstærket af afsløringen af Panama Papers. Meget af det handler om enkeltpersoner, men jeg tror, det har skubbet til den helt nødvendige beslutningskraft i medlemslandene«.

Kommissionens forslag:

Også i lande som Storbritannien og Luxembourg, der sikkert ikke vil være glade for det?

»Der er mange ting, som man ikke var så glade for. Da Danmark havde formandskabet i EU, arbejdede vi med forslag, som jeg fik at vide, at jeg godt kunne glemme. Det ville aldrig komme til at ske. Det var et forslag om udveksling af information om personlig indkomst. Det er nu vedtaget, og det illustrerer, at der er et helt andet momentum for at lave ting på det her område i dag. Jeg tror, det er fordi mange mennesker synes, det ikke er rimeligt. Det er unfair konkurrence, og de synes, det er alt for galt, at de har måttet se deres regeringer gøre meget for at få kontrol over deres budgetter, de offentlige lønninger er sat ned, der er ydelser, som er beskåret, og derfor er der en helt anden forventning blandt vælgerne om, at ikke kun mange, men at alle betaler deres skat«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden