0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Ruetschi/AP
Foto: Martin Ruetschi/AP

Shhh. Schweiz er fortsat det vigtigste skattely i verden, mener organisationen Tax Justice Network. Trods lempelser i bankhemmeligheden de seneste år er den stadig høj, og landet er et af verdens vigtigste centre for offshoreselskaber.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De værste skattely ligger i Vesten

Storbritannien og USA er blandt de helt store syndere på et nyt indeks.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når man taler om skattely, er det let at tænke på tropestrande i Cayman Islands og Panama.

Men hvis de store vestlige lande i organisationen OECD virkelig vil problemet til livs, kan de roligt starte betydeligt tættere på hjemmet: Med Storbritannien og USA – lande, der udadtil kæmper mod fusk, men i praksis har lommer af hemmelighedskræmmeri som Isle of Man eller Wyoming.

Det mener briten John Christensen, der er direktør for skattevagthunden Tax Justice Network (TJN).

»For os er det vigtigste ikke så meget, om skatteprocenten er lav eller nul i et område, som hvor let man gør det at bevare hemmeligheder«, siger han.

Frankfurt og London er også skattely

TJN udsendte i november Financial Secrecy Index, der rangordner lande efter, hvor vigtige skattely de er – ikke blot på grundlag af hemmelighed og lukkethed, men også, hvor mange såkaldte offshoreselskaber de huser. Altså selskaber, der aktivt udnytter lempelige skatte- og åbenhedsregler.

LÆS ARTIKEL

Her scorer lande som USA, Storbritannien og Tyskland højt, selv om de officielt er dukse på bankhemmelighed. Det skyldes, at deres lovgivning og håndhævelsen af den ifølge TJN er fyldt med huller. For eksempel er det nemt at sidde i London eller Frankfurt og deltage i hvidvask i Caribien.

Især briterne stikker ud, mener direktøren.

»Hvis man tager Storbritannien og lægger alle dets områder og oversøiske besiddelser til, er det ubetinget den største spiller. Ja, Wyoming, Nevada og Delaware i USA har høje grader af bankhemmelighed, men Storbritannien er nummer et«, siger han og tilføjer, at også lande som Hongkong og Singapore er ved at markere sig som stadig større og mere hemmelighedsfulde skattely.

Fremgang, trods alt

OECD’s fremmeste skatteeksperter er blevet hasteindkaldt til et møde i Paris onsdag for at diskutere de omfattende lækager i Panama-papirerne. Her skal de diskutere, hvordan myndighederne bedre kan udveksle oplysninger.

Det er der brug for, mener John Christensen. For OECD har faktisk de seneste år skabt store gennembrud med at øge åbenheden. Lande som Luxembourg har slækket meget på bankhemmeligheden.

LÆS ARTIKEL

»Der er sket forbløffende fremskridt de seneste ti år. Der er bare stadig lang vej igen. Og jeg tvivler på, at premierminister David Cameron mener det alvorligt. Hvis han virkelig ville, kunne han gennemtvinge mere åbenhed i de britiske territorier«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter