Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hykleri. Den britiske premierminister David Cameron anklages for hykleri, efter han er blevet kædet sammen med mulig skatteunddragelse.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Hykleri. Den britiske premierminister David Cameron anklages for hykleri, efter han er blevet kædet sammen med mulig skatteunddragelse.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anklager om hykleri klæber til Cameron

Panama-lækagen kæder den britiske premierminister sammen med skattely.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

David Cameron befinder sig midt i sin »mest ødelæggende uge som britisk premierminister«.

Det skriver den engelske avis Daily Telegraph, efter at det er kommet frem, hvordan den konservative premierminister tjente penge på aktier i sin nu afdøde fars offshoreselskab. Et selskab som den såkaldte Panama-lækage afslørede havde forbindelse til advokatfirmaet Mossack Fonseca, der angiveligt har hjulpet klienter med skatteunddragelse.

Premierministeren har i ugens løb været uklar i mælet omkring sin rolle i sagen, hvilket har affødt kritik fra både partifæller og oppositionspolitikere. Det til trods for at David Cameron solgte aktierne, inden han blev premierminister.

Cameron har sagt, at det er vigtigt, at man overholder reglerne, men samtidig har han været med til at blokere nogle EU-initiativer, der skulle forhindre skattespekulation

Et parlamentsmedlem fra oppositionspartiet Labour har sågar krævet hans afgang. Ifølge Ole Helmersen, der er lektor ved CBS, er det ikke overraskende, at premierministeren nu beskyldes for hykleri.

»Da han blev premierminister første gang lancerede han en skrap sparekurs. De brugte udtrykket ’Vi er alle i samme båd’ som et signal til befolkningen om, at alle måtte tage ansvar for at redde Storbritannien ud af krisen. Nu understreger den her sag, at han selv er en del af den elite, der har svært ved at tage sin del af ansvaret«, forklarer han.

»Samtidig har David Cameron tidligere sendt blandede signaler i forhold til skattely. Han har sagt, at det er vigtigt, at man betaler sin skat og overholder reglerne, men samtidig har han været med til at blokere nogle EU-initiativer, der skulle forhindre skattespekulation«, siger Ole Helmersen.

Britiske skattely

I ugens løb er det også kommet frem, at De Britiske Jomfruøer er nævnt mere end 100.000 gange i de lækkede dokumenter fra det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca. Øerne er en del af Storbritanniens oversøiske territorier. Det fik Labour-leder Jeremy Corbyn til at opfordre regeringen til at pålægge øerne ikke længere at fungere som skattely.

»Der foregår en heftig debat i det britiske samfund, og derudover har regeringen været ude og bede de tyve største banker om at oplyse om, hvorvidt de er involveret i de her ting«, siger Ole Helmersen.

»Samtidig er det jo et faktum, at London er et tilflugtssted for en masse rige udlændinge, som givetvis har penge placeret i skattely, hvilket også er en del af debatten. Der er en konstant kritik fra blandt andet Labour og protestbevægelsen UK Uncut, men det er bare ikke noget, der slår igennem på regeringsniveau«, siger han.

Den politiske analytiker og kommentator Ian Bremmer skrev torsdag, at Panama-lækagens hidtil største konsekvenser har ramt David Cameron, og den risikerer at få stor indflydelse på sommerens afstemning om briternes fremtid i EU. Den vurdering er Ole Helmersen enig i.

»For de folk, der har besluttet sig for at stemme for Brexit, er der en stærk følelse af folket mod eliten, som er repræsenteret ved EU og regeringen i London. EU-modstanderne har nu fået muligheden for at sige: ’Se selv, han tilhører den elite, der drager nytte af den internationaliserede økonomi og globaliseringen’. Og med den forestående afstemning er tvivl om premierministerens person det sidste, David Cameron og ja-sigerne har brug for«, siger Ole Helmersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden