Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HØRING. Onsdag havde folketingets skatteudvalg mulighed for at udspørge banker og eksperter om skattely
Foto: Finn Frandsen

HØRING. Onsdag havde folketingets skatteudvalg mulighed for at udspørge banker og eksperter om skattely

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Ro på, penge gemt i skattely skal nok komme frem

Den fælles internationale kamp mod skattely vil kaste lys over skjulte formuer, mener forsker, som advarer mod indgreb.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne skal »slå koldt vand blodet«, når det handler om hente skjulte formuer hjem fra skattely.

Sådan lyder beskeden fra Niels Johannesen, der blandt andet forsker i international skat på Københavns Universitet.

Udmeldingen kommer i forbindelse med dagens høring, hvor folketingets skatteudvalg havde mulighed for at udspørge både bankchefer og eksperter på området. Et spørgsmål gik igen på høringen: »Hvad skal vi gøre?«.

Til det svarer svarer Niels Johannesen klart, at der ikke er noget at gøre for danske politikere. En pointe, som han uddybede efter høringen.

Dem, der vil snyde, vil nok søge derhen, hvor det er muligt at snyde

»For mig at se kan de ikke gøre noget. Hvis vi taler om de her private formuer, som er gemt i skattely, så er de rigtige ting allerede vedtaget på internationalt plan. De er ikke helt kommet på plads endnu, men det gør de snart. Det er svært at pege på ting i den lovgivning, som kan gøres bedre, og det er klart ikke noget, som danske politikere kan gøre bedre af sig selv«.

På internationalt plan er der indgået aftaler om at udveksle informationer om formuer på tværs af landegrænser. Aftalerne betyder, at Skat fra 2017 vil modtage en årlig opgørelse over danskeres formuer i udlandet – også selvom pengene er placeret i skattely. Aftalen omfatter nemlig flere af de lande, der hidtil har været anset som et helle, hvis man vil undgå opmærksomhed fra de europæiske skattemyndigheder.

Gryende optimisme

Opløftet afsluttede forskeren sit oplæg for politikerne med at konkludere: »Der er grund til optimisme. Pengene skal nok komme hjem, de er bare ikke kommet hjem endnu«.

Den gryende optimisme bakkes op af Michael Tell, forsker i international skatteret på Handelshøjskolen i København.

»Der er ingen tvivl om, at det er et tiltag i den rigtige retning. Der bliver udvekslet informationer, og nu kommer det til at ske helt automatisk«.

Kernen i den nye aftale er netop den automatiske udveksling af informationer om formuer. Tidligere skulle de enkelte landes myndigheder aktivt tage kontakt for at få oplysningerne udleveret. Og der kunne kun videregives informationer, hvis kontakten skete på baggrund af en begrundet mistanke om snyd.

En ordning, der ifølge Johannesen havde væsentlige begrænsninger for skattemyndighederne: »Det er svært at vide, hvad man leder efter, hvis det er skjult«.

Dybt afhængig af banksamarbejde

Onsdagens høring var indkaldt på baggrund af lækagen af Panama-dokumenterne. I kølvandet på afdækningen af dokumenterne har forskellige sider af det politiske spektrum stået i kø for at skride til handling mod skattely. Der har været udmeldinger om alt fra fængsel til bankernes skatterådgivere til en ordning, hvor der tilbydes frit lejde til skattesnydere. Forslag, der har haft svingene støtte dag for dag.

Bredt appelleres der til bankernes moralske ansvar. Og ifølge Niels Johannesen kan der være gode grunde til at rette blikket mod bankerne, der spiller en central rolle i den fremtidige udveksling af informationer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kan selvfølgelig godt være lidt bekymret. Det er de samme banker, som i rigtig mange år har hjulpet folk med at snyde i skat, og nu beder vi dem om at hjælpe os med at undgå, at der snydes i skat. Vi er jo dybt afhængige af bankernes samarbejde, for at det her system bliver effektivt. På den anden side har de her banker fulgt lovgivningen i de her skattelylande, så hvorfor skulle de ikke følge de nye regler«, siger han.

Michael Tell er på det stærkeste overbevist om, at bankerne kommer til at leve op til ansvaret i informationsudvekslingen. Han henviser dog til, at der er en risiko for, at der opstår nye skattely, som det tidligere er sket i forbindelse tidligere internationale initiativer mod skattesnyd.

»Dem, der vil snyde, vil nok søge derhen, hvor det er muligt at snyde. Hvis det er dem, vi vil ramme, så må vi blive ved med at skubbe på dem, så de til sidst ikke har et sted at søge ly«, siger han.

Også internationalt var i dag der fokus på skattely, hvor embedsmænd i OECD afholdt et hastemøde for at drøfte Panama-lækagen. Mødet dog førte ikke til konkret handling.

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden