Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark. Skatteminister Karsten Lauridzen har i dag holdt møder med Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Danmark. Skatteminister Karsten Lauridzen har i dag holdt møder med Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skatteministeren vil skrue bissen på over for bankerne

Karsten Lauritzen kræver, at de største danske banker strammer op over for skatteunddragelse.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har været en travl morgen for skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Ministeren har fra morgenstunden holdt møder i Skatteministeriet med Nordea, Danske Bank og Jyske Bank. Og resten af dagen mødes Lauritzen også med blandt andet bagmandspolitiet, Finansrådet og udviklingsorganisationen Ibis.

Skatteministeren indkaldte allerede et par dage efter, at Panama-lækagen blev offentliggjort, de største danske banker, revisorer og skatteadvokater til en samtale, hvor de involverede parter skulle forklare sig om de utallige sager om penge gemt i skattely.

Onsdag blev der afholdt en høring på Christiansborg, hvor blandt andre direktør i Nordea Torben Laustsen beklagede, at banken først i 2009 begyndte at stille krav til kunderne i deres filialer i Luxembourg, Schweiz og Singapore om, at de skulle indberette deres forhold i udlandet til myndighederne.

Efter møderne i dag fortalte Karsten Lauritzen, at han har lagt pres på bankerne, og at han har talt med store bogstaver over for de inviterede chefer for Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

»Jeg har haft et konstruktivt møde med bankerne og Finansrådet. Jeg har så firkantet, som jeg kunne sige det, sagt, at der er brug for selvjustits i sektoren, og at der skal strammes op over for skatteunddragelse«, siger Karsten Lauritzen til TV 2.

Minister går af

Skatteministerens møder med bankerne i dag sker samtidig med, at det er kommet frem, at de fem største EU-lande, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien, har indgået en aftale om at udveksle informationer om hemmelige ejere af virksomheder og fonde.

Møderne blev også afholdt samtidig med, at Spaniens erhvervsminister José Manuel Soria meddelte, at han træder tilbage.

Soria har, ifølge den spanske avis El Pais, været administrator af selskabet Mechanical Trading Limited, som er indregistreret på den britiske kanalø Jersey.

Den nu forhenværende ehvervsministers navn er dukket op blandt de 11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Virksomheden Mechanical Trading Limited var angiveligt hovedaktionær i Oceanic Lines, som Soria var formand for.

39.000 milliarder kroner gemt i skattely

Skatteminister Karsten Lauritzen bragte tirsdag i denne uge et debatindlæg i Politiken, hvor han beskrev, at den danske indsats mod grænseoverskridende skattesnyd »langt fra er nok, når det handler om at komme kæmpemæssige, globale problemer til livs«.

I forbindelse med høringen onsdag på Christiansborg vurderede lektor Niels Johannesen fra Københavns Universitet, at 6.000 milliarder dollar - svarende til omkring 39.000 milliarder kroner - er gemt i skattely på globalt plan.

Efter høringen udtalte Karsten Lauritzen, at det skal overvejes, om Skat og Bagmandspolitiet skal have tilført flere midler til at bekæmpe skattesvig.

Han sagde også, at det inden sommer skal klarlægges, hvilke politiske værktøjer der skal i værk for at dæmme op over for skatteunddragelse i udlandet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden