Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Afsløring. Den islandske graverjournalist Jóhannes Kr. Kristjánsson stod bag historierne, der fældede Islands statsminister.
Foto: JENS DRESLING

Afsløring. Den islandske graverjournalist Jóhannes Kr. Kristjánsson stod bag historierne, der fældede Islands statsminister.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han afslørede skattely fra sin kælder på Island

Den islandske journalist Jóhannes Kr. Kristjánsson har siden juni arbejdet med de historier, der i starten af april væltede Islands statsminister.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jóhannes Kr. Kristjánsson er manden bag historien, der tvang den islandske statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson til at gå af.

6. april kulminerede mange måneders journalistisk graverarbejde med statsministerens afgang, hvilket var den hidtil største enkeltstående politiske konsekvens af de såkaldte Panama Papers, der afslørede magtfulde personers forbindelser til skattely.

For den islandske graverjournalist Jóhannes Kr. Kristjánsson begyndte sagen dog i juni sidste år, da han blev ringet op af Marina Walker Guevara fra organisationen International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ.

Jóhannes Kr. Kristjánsson holdt ind på den nærmeste tankstation, deltog i en telefonkonference, og få minutter senere var han blevet en del af arbejdet med en af de største lækager af dokumenter, verden hidtil har set.

»Efter at jeg havde sagt ja til at deltage i projektet, fortalte Marina mig, at den islandske statsminister optrådte i dokumenterne. Først blev jeg enormt chokeret, og dernæst gik op for mig, at det her kunne blive en meget stor historie«, fortæller Jóhannes Kr. Kristjánsson.

LÆS OGSÅ:

Han fik ret i sin forudsigelse, og i Island, der blev ramt hårdt af finanskrakket i 2008, gjorde afsløringerne særdeles ondt. Ikke mindst i lyset af, at den nu afgåede statsminister gennem sin politiske karriere har talt dunder mod skatteunddragelse flere gange.

Bange undervejs

For Jóhannes Kr. Kristjánsson har arbejdet med afsløringerne været en både ensom og langstrakt affære. I modsætning til flere af de andre journalister, der har arbejdet med Panama Papers, har han ikke haft et stort medie i ryggen.

»De første mange måneder arbejdede jeg alene fra min kælder med nedrullede gardiner og dokumenter klistret op på væggene. Det er enormt ensomt at arbejde på den måde, men jeg har fået stor opbakning fra ICIJ og tyske og svenske kolleger, der også har arbejdet med Panama Papers«, fortæller Jóhannes Kr. Kristjánsson.

Jeg var hele tiden klar over, at det her var større end noget, jeg tidligere havde lavet, og selv om jeg før har lavet historier om både magtfulde og farlige personer, så var der øjeblikke undervejs, hvor jeg var bange

Jóhannes Kr. Kristjánsson er en blandt 376 journalister fra 76 lande, som gennem organisationen ICIJ har arbejdet med lækagen af de 11,5 millioner dokumenter, der viser politikeres, sportsstjerners og rigmænds forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca. Et firma, som ifølge lækagen har hjulpet klienter med at placere penge i skattely.

Hvordan har det været at arbejde med de informationer alene gennem så lang tid?

»Når man arbejder alene med så stor en historie, begynder man at tænke på de potentielle reaktioner og konsekvenser. Ikke mindst når det involverer magtfulde og rige mennesker med mange kontakter. Min kone og jeg har flere gange diskuteret, hvordan historierne ville påvirke vores liv – ville hun kunne finde jobs senere og den slags«.

Var du nervøs for, hvad arbejdet med afsløringerne kunne få af personlige konsekvenser for dig?

»Jeg har jeg flere gange spurgt mig selv: Er det her det hele værd? Jeg var alene, havde ikke noget medie i ryggen, ingen finansiel opbakning, og jeg vidste ikke, om historien ville blive til noget. Samtidig var jeg hele tiden klar over, at det her var større end noget, jeg tidligere havde lavet, og selv om jeg før har lavet historier om både magtfulde og farlige personer, så var der øjeblikke undervejs, hvor jeg var bange«, siger Jóhannes Kr. Kristjánsson.

I offentlighedens interesse

Jóhannes Kr. Kristjánssons arbejde med de lækkede dokumenter afslørede den islandske statsminister og førstedames forbindelse til skuffeselskabet Wintris Inc., som var oprettet gennem Mossack Fonseca.

Efter ni måneder besluttede Jóhannes Kr. Kristjánsson sig for, at det var på tide at konfrontere den islandske statsminister med de potentielt skadelige oplysninger. Tidligere havde statsministeren dog ikke villet udtale sig om firmaet Wintris, og Jóhannes Kr. Kristjánsson forventede heller ikke, at det ville være tilfældet nu. Derfor besluttede han sig for at involvere svenskeren Sven Bergman fra Sveriges Television i sit arbejde.

»På Island ved alle politikere, hvem journalisterne er. Jeg vurderede, at hvis jeg forsøgte at få et interview om Wintris i stand, ville det ikke lykkes. Vi besluttede os for at få Sven Bergman, der er en respekteret nordisk journalist, til at lave interviewet i stedet. Og så fortalte vi dem, at interviewet skulle handle om den økonomiske krise på Island«.

Så statsministeren var ikke klar over, at interviewet i virkeligheden skulle handle om hans rolle i Panama Papers?

»Nej. Men som statsminister må man forvente alle slags spørgsmål«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er det ikke en uetisk måde at bedrive journalistik på?

»Man er nødt til at forstå, at det er i offentlighedens interesse. Når man bruger skjult kamera, er det, fordi der ikke er andre måder at få sandheden ud på. Det samme er tilfældet her. Det var vigtigt at få statsministerens umiddelbare reaktion på kamera, så derfor var vi nødt til at konfrontere ham på den her måde«, siger Jóhannes Kr. Kristjánsson.

Der kommer meget mere i løbet af de næste måneder

Da statsministeren undervejs i interviewet bliver klar over, at interviewet ikke skal handle om den økonomiske krise, men derimod hans egen rolle i Panama Papers, udvandrer han. Klippet er sidenhen gået verden rundt.

Hvilke tanker gik der gennem dit hoved, da statsministeren rejste sig og forlod interviewet?

»Jeg var meget overrasket. Når en magtfuld person forlader et interview, er det en sag i sig selv. Når det så er statsministeren, som ikke vil svare på et helt centralt spørgsmål, så er det rigtig stort«.

Flere historier på vej

Kilden til de lækkede dokumenter, der nu kendes som Panama Papers, er ukendt – selv for de journalister, der har arbejdet med sagen.

Det har fået kritikere til at sætte spørgsmålstegn ved, om etikken bag arbejdet med historierne er i orden. Det er dog ikke noget, der bekymrer Jóhannes Kr. Kristjánsson.

»Kilden har måske gjort noget ulovligt for at give os muligheden for at lave de her historier, men sådan er virkeligheden. Jeg synes ikke, det er uetisk at bruge det her materiale. Man er nødt til at tænke på offentlighedens interesse i den her viden. Jeg ville dog aldrig bruge materiale, hvor en journalist selv havde bedt en hacker om at skaffe oplysninger«.

På Island er Jóhannes Kr. Kristjánsson kendt for sin undersøgende journalistik, og han har altid gerne villet »ændre ting« gennem sit arbejde. Han mener dog ikke, at han balancerer på grænsen til aktivisme.

LÆS OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er nogle, der kalder mig aktivist. Men er det aktivisme at fremlægge fakta? At stille magthaverne spørgsmål og søge sandheden? Jeg drager ikke nogen konklusioner, jeg præsenterer bare virkeligheden, som den er«, siger Jóhannes Kr. Kristjánsson.

Arbejdet med at finde historier i de 11,5 millioner lækkede dokumenter er stadigvæk i gang, og selv om Jóhannes Kr. Kristjánssons arbejde allerede har haft store politiske konsekvenser, kan offentligheden forvente flere afsløringer i den kommende tid.

»Vi arbejder stadigvæk på islandske historier i relation til Panama Papers, og der er mere på vej. Vi har fundet 800 offshore-selskaber med forbindelse til Island, og vi kender til 600 islændinge, der optræder i dokumenterne. Der kommer meget mere i løbet af de næste måneder«, fortæller han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden