Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VIDNESBYRD. Kilden, der angiveligt er ansvarlig for lækagen af Panama Papers opfordrer nu i et manifest verdens ledere til handling. Illustration: Aslak Elias Kelkka

VIDNESBYRD. Kilden, der angiveligt er ansvarlig for lækagen af Panama Papers opfordrer nu i et manifest verdens ledere til handling. Illustration: Aslak Elias Kelkka

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Whisteblower bag Panama Papers: Derfor afslørede jeg Mossack Fonseca

Den formodede kilde bag Panama Papers forklarer nu baggrunden for at lække oplysningerne.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg besluttede mig for at afsløre Mossack Fonseca, fordi jeg mener, at dets grundlæggere, ansatte og kunder skal stilles til ansvar for deres forbrydelser«.

Sådan fortæller den angivelige kilde bag lækagen af Panama Papers i et netop udgivet manifest, som er blevet sendt til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Det var netop Süddeutsche Zeitung, som kilden, der har figureret under kodenavnet 'John Doe', første gang henvendte sig til for over et år siden med millionvis af dokumenter med belastende oplysninger, der var rippet fra advokatfirmaet Mossack Fonsecas interne databaser.

LÆS MANIFESTET HER

Oplysninger, der afslører, hvordan en lang række politikere, rigmænd og andre notabiliteter har oprettet selskaber i skattely i Panama. Afsløringerne, der er blevet kaldt det største datalæk nogensinde, har rystet hele verden, siden de kom frem for offentligheden for godt en måned siden.

Afviser at være spion

Men hvem er den person, der henvendte sig til Süddeutsche Zeitung?

Det har hele verden spekuleret vidt og bredt i, siden sagen begyndte at rulle.

Arbejder vedkommende for en regering? Er det en spion? Eller en ansat i Mossack Fonseca?

Kilden, hvis identitet stadig er hemmeligholdt, nægter imidlertid i sit manifest at være spion:

»Jeg arbejder ikke for nogen regering eller efterretningstjeneste, og jeg har aldrig gjort det. Mit synspunkt er udelukkende mit eget«, fremgår det.

Manifestet kan ses både som en redegørelse for hvorfor, kilden valgte at gå til medierne med sine oplysninger. Og som en opfordring til handling. Særligt efterlyser kilden bedre beskyttelse af de whisteblowere, der vælger at stå frem og udstille forbrydelser og magtmisbrug.

»Jeg opfordrer den europæiske kommission, det britiske parlament, den amerikanske kongres og alle nationer til at gribe til handling. Ikke kun for bedre beskyttelse af whistleblowere, men også for at sætte en stoppe for det globale misbrug af virksomhedsregistre«.

Åben for samarbejde

Mens samtlige af de 109 internationale medier, der sammen med Süddeutsche Zeitung har adgang til materialet, har nægtet at videregive oplysningerne til myndighederne, så ser kilden anderledes på sagen:

»Jeg vil være villig til at samarbejde med myndigheder, så vidt muligt jeg kan«, står der i manifestet.

Men vedkommende er ikke videre optimistisk, når det kommer til at få gerningsmændene i Mossack Fonseca stillet til ansvar:

»Det vil tage år, måske årtier, før firmaets beskidte handlinger er lagt endeligt frem i lyset«.

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Snart sagt alle har fejlet

Det er ikke kun et globalt call to action, som kilden lægger for dagen.

Det 1.800 ord lange manifest er spækket med informationer, analyser og opfordringer.

Blandt andet undrer kilden sig over, hvorfor New Zealands premiereminister John Key har været overraskende tavs omkring »hans lands rolle i etableringen af det finansielle svindel-Mekka, som Cook Islands udgør«.

Også verdens banker, retssystemer, skattemyndigheder og medier får en ordentlig bredside.

»Håbløst ineffektive retssystemer har fejlet. Dommere har alt for ofte forfaldt til de riges argument«, skriver kilden, og pointerer samtidig, at mange af verdens medier er blevet til »tegneserie-lignende parodier på dem selv«.

Medierne afsætter mindre og mindre tid til undersøgende journalistik, mens »individuelle milliardærer virker til at have fået avis-ejerskab som deres nyeste hobby«, hvilket har efterladt den kritiske dækning af magtfulde og rige mennesker på et minimum.

Kilden slutter sit manifest af med et noget mere optimistisk, om ikke andet aktivistisk, kig i spåkuglen:

»Vi lever i en tid, hvor billig, grænseløs digital lagring og hurtige internetforbindelser opløser nationale grænser (...) Den næste revolution vil foregå digitalt«.

»Eller måske er den allerede begyndt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden