0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skær igennem forvirringen: Lær at søge i Panama-databasen

Mandag kl. 20:00 åbnede en database med oplysninger fra de 11,5 millioner lækkede dokumenter i Panama Papers. Læs her hvad du kan regne med at finde - og hvordan.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerførst: Det er IKKE alle 11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, der blev tilgængelige fra mandag kl. 20:00.

Databasen, som findes her, rummer udelukkende navne, som er trukket ud af dokumenterne:

Navnene på de cirka 214.000 offshoreselskaber med adresser i Panama, De Britiske Jomfruøer, Seychellerne og andre skattely.

Suppleret med navnene på omkring 100.000 selskaber, som blev afsløret af en række medier, blandt dem Politiken, i OffshoreLeaks i 2013.

Og endelig navnene på de flere end 300.000 personer, som er knyttet til selskaberne som ejere eller mellemmænd.

Sådan kan du søge

Sådan kan du bruge databasen: Oplagt første søgeord: 'denmark'.

Resultatet er en liste med 17 selskaber, 66 navne på personer, knyttet til selskaberne, 10 mellemmænd, som både kan være personer og for eksempel banker, og endelig 72 adresser, hvori 'Denmark' indgår.

Samtlige navne er aktive links, som fører dig videre ind i materialet, når du klikker på dem.

Eksempel: Et klik på adressen Frederiksberg Alle 43, Frederiksberg, fører til navnet Yury Shaposhinikov.

Et olieselskab?

Næste klik på mandens navn viser, at han er aktionær i selskabet D.F.N. Oil Ltd., som blev oprettet på De Britiske Jomfruøer 6. november 2006, og at selskabet stadig er aktivt.

Klik på selskabsnavnet fører til oplysningerne om, at en Yuri Shaposhnikov er såkaldt beneficiary i olieselskabet, d.v.s. han er den virkelige ejer af selskabet.

Om det er en anden person end som aktionæren i selskabet, eller blot en variant af stavemåden af såvel for- som efternavn, kan databasen ikke give svar på, blandt andet fordi der ikke er knyttet en adresse til Yuri Shaposhnikov.

Så kan du ikke komme længere i databasen. Du kan for eksempel ikke se Yury Shaposhinikovs korrespondance med Mossack Fonseca, da selskabet blev oprettet, eller hvem der ellers har været involveret i forbindelse med selskabet. Og du kan dermed ikke se, om D.F.N. Oil Ltd. blev oprettet som et skjulested, eller om der var fuldt legale grunde bag, som sagtens tåler dagens lys.

Alt hvad du har fundet er oplysninger, som er