Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Panama Papers: Skat får nye våben i jagten på danskere i skattely

Banker får pligt til at udlevere alle oplysninger om danskeres tilknytning til 37 skattelylande - også selv om de har forsøgt at skjule sig i anonyme selskaber.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat har fået det hidtil stærkeste våben i jagten på danskere, der gemmer penge i skattely.

Med baggrund i afsløringerne i Panama Papers har Skatterådet givet Skat mulighed for at pålægge en række banker at udlevere oplysninger, som det hidtil har været muligt for banker og kunder i forening at undgå at udlevere.

Skatterådet holder hemmeligt, hvor mange bankers data, Skat nu har fået lov at gå på jagt i, men det fremgår af afgørelsen, at der er tale om både store og små pengeinstitutter.

»Jeg tør ikke love, at vi nu kommer til at kunne finde frem til alle danskere i skattely - jeg vil vente med at vurdere det, til vi ser de data, vi får ind. Men det er et af de helt store skridt i afdækningen af skattely«, siger Jim Sørensen, indsatsdirektør hos Skat.

»Men jeg forventer, at vi får et indblik i, hvor meget der er at komme efter derude. Og at vi finder brikker, som kan hjælpe os med at lægge resten af puslespillet i sager, som vi allerede er i gang med«.

Den usædvanlige og vidtgående tilladelse giver Skat lov til - med et populært udtryk - at »gå på fisketur« hos bankerne, det vil sige bede om oplysninger om alt og alle, som har konto i banken, enten her i landet eller i en filial i udlandet, som har transaktioner med et skattelyselskab, og samtidig er skattepligtig i Danmark - uden at Skat kender navnet på hverken personer eller selskaber.

»Normalt har vi kun lov at spørge på konkrete personer. Jeg bryder mig ikke om udtrykket fisketur, men bankerne bliver i hvert fald pålagt at give os langt flere data på denne måde«, siger Jim Sørensen.

»Risikoen er, at vi får et hav af informationer, som vi har svært ved at bruge til noget, og at vi pålægger bankerne en kolossal arbejdsbyrde. Derfor har vi forberedt os meget grundigt, før vi bad Skatterådet om denne tilladelse, så vi kan spørge præcist om data som vi ved, at bankerne ligger inde med«, siger indsatsdirektør Jim Sørensen.

Skat krævede oplysninger i 2007

Den særlige tilladelse er givet med direkte henvisning til afsløringerne i Politiken og DR, som på basis af en lækage fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har vist, hvordan blandt andre Nordens største bank Nordea har hjulpet flere hundrede kunder med at oprette selskaber i skattelylande.

Skat har fået lov til at kræve oplysningerne helt tilbage til 2007.

Det sker med henvisning til erfaringerne fra en lækage fra storbanken HSBC i Geneve, SwissLeaks, hvor Politiken i 2015 afslørede hvordan 329 danskere havde 4,8 milliarder kroner stående på ofte hemmelige konti i den schweiziske bank.

Skat har siden selv skaffet de lækkede konotooplysninger og fundet ud af, at årene 2005 - 2010 var »mest interessante« for Skat. Derfor går undersøgelserne nu så langt tilbage, som det er muligt, uden at sagerne falder for den 10-årige forældelsesfrist.

Af materialet fra Panama Papers har Skat trukket 65 danske navne ud af de data, som blev gjort offentligt tilgængelige i maj. De navne er Skat ved at undersøge nærmere.

»Men vi tror, at de 65 kun er en lille del af, hvad der findes i Panama Papers, og de stammer kun fra et enkelt advokatfirma af mange. Så vi tror på, at vi med oplysningerne fra bankerne kan finde flere navne med tiklknytning til Danmmark«, siger Jim Sørensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden