0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skattely: Banker skal redegøre for 10 års skattesamarbejder

Finanstilsynet vil fremlægge konklusioner om danske bankers rolle i skatteunddragelse inden sommerferien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Vincent Yu/AP
Foto: Vincent Yu/AP

Skattesnyd. Historiens største mediesamarbejde kunne tidligere på måneden afsløre omfattende skattesvindel via et advokatfirma i Panama, Mossack Fonseca. Nu vil Finanstilsynet have gransket de danske bankers rolle i sagen - og i andre lignende sager.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu et opgør med de danske banker kan vente lige rundt om hjørnet.

På baggrund af de lækkede PanamaPapers, der afslørede omfattende skatteunddragelse gennem det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, har Finanstilsynet iværksat en større undersøgelse, der skal blotlægge omfanget af de danske bankers medvirken i oprettelsen af selskaber i skattely.

Bankerne skal redegøre for deres samarbejde med skatterådgivere som Mossack Fonseca - men ikke begrænset til hverken Panama eller det pågældende firma - helt op til 10 år tilbage i tiden.

»Derved får vi klarhed for, om nogle af bankerne tidligere på den ene eller den anden måde har været involveret i denne form for skattesvindel«, sagde erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til samråd i Skatteudvalget.

Frist på tre uger

Finanstilsynet har givet bankerne en frist på tre uger fra da undersøgelsen blev igangsat. Den frist udløber formentlig i første uge i maj.

Troels Lund Poulsen kunne samtidig oplyse, at Finanstilsynets redegørelse vil blive offentliggjort inden sommerferien.

Bankerne skal redegøre for kenskab til udenlandske selskabskonstruktioner, hvis formål er at undgå skattebetaling. Samtidig skal de oplyse, om det er sket på bankens foranledning, om de har taget skridt for at undgå at deltage i ulovlig skatteunddragelse samt om risikoen ved sådanne samarbejder er inddraget i bankens forretningsmodel.

Verdens største mediesamarbejde bag læk

Den internationale medieorganisation International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) kunne i starten af april afsløre omfattende skatteunddragelse via et advokatfirma i Panama, der er specialister i at opsætte anonyme offshoreselskaber.

OVERBLIK

Hele 11,5 millioner interne dokumenter blev lækket og bearbejdet i et år af 376 journalister fra 109 medier fordelt på 76 lande. Heriblandt Politiken. Dokumenterne dækker perioden fra advokatfirmaets etablering i 1977 til udgangen af 2015.

Lækket er historiens mest omfattende internationale mediesamarbejde.

Læs mere: