Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
CEO. Nordeas topchef Casper von Koskull.
Foto: Anders Wiklund / AP (arkiv)/AP

CEO. Nordeas topchef Casper von Koskull.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Friherre, finansjonglør og ishockeyfan skal redde Nordeas ry

Storbanken Nordeas topchef, Casper von Koskull, har mange ansigter. Afsløringer om skattely presser ham.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den lille mand med det halvlange hår og det brede smil fik i november sidste år en bunden opgave – og den handlede ikke kun om penge.

Storbanken Nordeas plettede rygte skulle renses, da Casper von Koskull efter 5 år i koncernledelsen satte sig i stolen som administrerende direktør.

Nordens største bank havde i flere år haft store problemer med at leve op til de regler, som skal forhindre, at banken bliver brugt til hvidvask af penge eller finansiering af terror. Flere lande kritiserede skarpt banken – og den svenske finansinspektion havde givet banken store bøder.

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Senest i 2015 med en rekordbøde på 50 millioner svenske kroner.

Men kort efter sin tiltrædelse lovede Casper von Koskull i et interview med den svenske erhvervsavis Affärsvärlden, at det var nye tider:

»Vi skal ikke bare følge reglerne. Vi skal være den bedste i klassen«.

Den udmelding skulle komme til at forfølge ham. For siden er skeletterne væltet ud af skabet.

Selskaber i skattely

I april i år afslørede lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, at Nordea var en af de banker i verden, der har hjulpet flest rige kunder med at skaffe anonyme skattelyselskaber hos advokatfirmaet Mossack Fonseca

Presset fik Nordeas ledelse til at iværksætte en intern undersøgelse og erklære, at alt samarbejde med advokatfirmaet ophørte. Samtidig forsøgte Casper von Koskull at dæmpe skadevirkningerne:

»Jeg er skuffet, men før jeg skammer mig, vil jeg se flere detaljer. Indtil nu har vi kun set bidder af information«.

For 3 dage siden kom der så flere oplysninger – og de lægger yderligere pres på Casper von Koskull.

Politikens undersøgelse af de såkaldte Panama-papirer afslørede, at en russisk vicedirektør i Nordea brugte et selskab i skattely til at smugle 7,4 millioner kroner uden om myndighederne i Rusland.

Det skete i december 2015, da Casper von Koskull også var formand for bestyrelsen i Nordea Rusland. Først kort efter forlod han posten i Rusland.

Den russiske vicedirektør er ikke længere ansat i Nordea. Men banken afviser at oplyse årsagen til, at von Koskull forlod formandsposten i Rusland. I det hele taget har bankens ledelse ingen kommentarer og henviser til, at den venter på resultatet af undersøgelsen.

Derfor er det kun Casper von Koskull selv, der ved, om han skammer sig.

Charmerende kommunikator

Det er en ny situation for den 55-årige finne, som normalt betegnes som en stærk kommunikator. Imødekommende, charmerende og i stand til at præsentere indviklede problemstillinger, så enhver kan følge med.

Hans opvækst er da også usædvanlig.

Efternavnet undrer tit folk, når Casper von Koskull præsenterer sig. Slægten har et våbenskjold – og han er friherre, som er en adelig titel svarende til baron. Han kommer fra det svenske mindretal i Finland, som traditionelt tilhører landets overklasse.

Men der var ikke meget adeligt over den unge finlandssvenskers opvækst i 1960’ernes og 1970’ernes Finland.

Han gik mere op i ishockey og fodbold – og faderens job som ingeniør i papirindustrien førte til, at familien boede flere steder, hvor fabrikkerne var mere vigtige end læreanstalterne.

Derfor færdes han lige så hjemmevant som tilskuer til en ishockeykamp som til et arrangement på de bonede gulve.

Handelshøjskolen trak dog i ham, og i sommeren 1984 fik Casper von Koskull job som sælger i Citibank i Helsinki. 3 år efter indledte han en international karriere i bankens afdelinger i London, New York og Frankfurt. Men det var hans ansættelse i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i 1998, som for alvor skabte hans ry i finansverdenen. Her blev han partner og chef for Norden.

I 12 år arbejdede han i banken, som er kendt for en benhård satsning på profit.

I mange år flokkedes unge finansfolk om at blive ansat i den amerikanske investeringsbank. Lokket af prestigen og firmaets enorme bonusser.

Men da finanskrisen brød ud i 2007-08, blev Goldman Sachs udskældt af høj og lav for griskhed.

Ansvaret for erhvervskunder

To år efter i 2010 blev Casper von Koskull rekrutteret til Nordea. Han blev chef for den afdeling i banken, som har ansvaret for de største erhvervskunder og institutionelle kunder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her blev arven fra Goldman Sachs tydelig. I modsætning til chefkollegerne var hans blik stift rettet på bundlinjen frem for at øge omsætningen. Det handlede om at skabe overskud. Ikke andet.

Eller som en medarbejder for nylig udtrykte det anonymt over for det svenske magasin Finansliv:

»Han er en ganske lavmælt person og kører ikke hen over folk – men også ekstremt resultatorienteret på, at man skal levere«.

Hans motto er meget sigende:

’En middag uden en kunde er en forpasset mulighed’.

Spørgsmålet er da også, om Casper von Koskull personligt har kendt til velhaverkunders brug af Panama-selskaber.

Da han blev spurgt i april i år, gled han af på spørgsmålet.

Men spørgsmålet forsvinder ikke – og et andet spørgsmål er, om von Koskull får løst den bundne opgave med at forbedre Nordeas image.

Et er sikkert: Han får brug for sine evner som kommunikator.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden