Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FRANCIS DEAN
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meldt for hvidvask: Finanstilsynet sparker til liggende Nordea

Mens Nordea undersøger sig selv efter afsløringer i Panama Papers, smider Finanstilsynet benzin på bålet og politianmelder storbanken.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først var det slemt, og så blev det værre for Nordens største bank, Nordea.

Afsløringerne i Panama Papers af hvordan Nordeas bank i Luxembourg har hjulpet hundredvis af kunder med at etablere anonyme selskaber i skattely sammen med advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, tvang storbanken til en omfattende intern undersøgelse af, om banken har brudt reglerne.

Hvidvask for direktør

Mens medarbejdere, fløjet ind fra hele Norden til Luxembourg, var i gang med kulegravningen, kom Politikens og DR’s afsløring af, at Nordeas egne bestyrelsesmedlemmer og direktører i Rusland har benyttet Panama-tricket.

Allerværst: En af Nordeas russiske vicedirektør havde for bare et halvt år siden, med hjælp fra Nordea-kolleger i Rusland og Luxembourg, brugt sit Panama-selskab og sine konti i Nordea til at smugle 7,4 millioner kroner ind i Rusland uden om myndighederne.

»Det ligner hvidvask«, sagde Torben Bagge, skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet til Politiken.

Meldt til politiet

Og hvidvask var nøgleordet, da Finanstilsynet fredag formiddag skærpede krisen i Nordea ved at melde storbanken til bagmandspolitiet for overtrædelse af hvidvaskloven.

Det er den lov som fastlægger, hvad blandt andre banker skal gøre for at undgå at blive brugt til hvidvask af sorte penge finansiering af terror.

Ydmygende kølhaling

Politianmeldelsen kommer som en sen konklusion på Finanstilsynets inspektion i Nordea for et år siden, hvor tilsynet tørt konstaterede, at Nordea ikke overholder hvidvaskloven.

Fredagens redegørelse er en ydmygende kølhaling af Nordea: Banken får 11 påbud og 3 påtaler, hvor Nordeas efter tilsynets opfattelse slet ikke gør nok for at forhindre hvidvask.

Og så en politianmeldelse oven i hatten som betyder, at Nordea nu bliver efterforsket af bagmandspolitiet og risikerer en millionbøde.

Kan ikke selv give bøder

Politianmeldelsen betyder ikke nødvendigvis, at Finanstilsynet har fundet en konkret sag, hvor det er lykkedes at misbruge Nordea til pengevask eller terrorfinansiering.

Da Arbejdernes Landsbank i 2013 accepterede den hidtil største bøde efter hvidvaskloven herhjemme på 5,5 millioner kroner, handlede det om generel lemfældighed med kontrollen.

Jeg kan ikke acceptere tingenes tilstand.

Finanstilsynet er bare nødt til at gå via en politisag, fordi tilsynet ikke selv kan udstede bødestraffe.

Fik rekordbøder i Sverige

Anderledes i Sverige, hvor Nordea to gange har fået bøder af Finansinspektionen for samme forseelse:

I april 2013 en bøde på 30 millioner svenske kroner, og i maj 2015 endnu en på 50 millioner svenske kroner – den størst mulige bøde i Sverige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nordea har gennem flere år ikke efterlevet hvidvaskreglerne. (...) Hvis personer har villet hvidvaske penge eller finansiere terror, har de med stor sandsynlighed kunnet gøre det, uden at Nordea har haft mulighed for at opdage det. Det er meget alvorligt«, skrev Finansinspektionen.

Topchef lægger sig ned

Oven på politianmeldelsen i Danmark lagde Nordeas topchef, Casper von Koskull, sig i går fladt ned:

»Vi er bekendt med manglerne på hvidvaskområdet, og vi har i tæt dialog med myndighederne taget de fornødne skridt i den handlingsplan, vi lancerede sidste forår. Vi arbejder målrettet på at afhjælpe alle potentielle mangler«.

Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen (V) var ikke sikker på, at det er godt nok:

Minister: Større bøder?

»Jeg kan ganske enkelt ikke acceptere tingenes tilstand. Jeg vil derfor på et møde søndag sammen med den finansielle forligskreds (i Folketinget, red.) se, om vi skal tage yderligere initiativer for at komme dette til livs«, sagde ministeren til Finans.dk og tilføjede, at større bøder kan blive et punkt på søndagens dagsorden.

Sagen øger presset på Nordeas øverste chef, Casper von Koskull. Han blev løftet op på bankens højeste post i efteråret 2015, efter at rekordbøden på 50 millioner kroner i Sverige havde efterladt et alvorligt hak i bankens omdømme.

Og von Koskull satte sig store mål: »Vi skal ikke bare følge reglerne. Vi skal være den bedste i klassen«, sagde han i et interview med den svenske avis Affärsvärlden.

Image i frit fald

Siden er striben af afsløringer i de lækkede papirer fra advokatfirmaet i Panama brudt ud i de tre lande, som er vigtigst for Nordea: Finland, Sverige og Danmark. Nordea er rutchet mod bunden i foreløbig to danske imageundersøgelser fra Mybanker og Berlingske Business’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afsløringerne har også ført til kritik fra nogle af Nordeas store aktionærer.

Skældte ejeren ud

Bankens reaktioner tyder på, at nerverne er tyndslidte i hovedkvarteret. Da Carina Markow Lundberg, chef for svenske Folksam med aktier for 1,4 milliarder kroner i Nordea, i flere medier havde kritiseret Nordea, fik hun et usædvanligt svar fra bankens investor relations-chef Rodney Alfvén, afslørede dagbladet Børsen:

»Jeg forventer en meget mere professionel adfærd fra dig i din kommunikation med medierne. Det er ikke OK, at du udtaler dig på en populistisk måde uden hensyn til de faktiske forhold«, stod der i hans e-mail til en af bankens ejere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden