Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Statsrevisorernes formand tvivler på, at Skat taler sandt om kilde

Skat vil udbetale millioner til kilde for at afsløre skattesvindlere. De siger, de ikke kender kilden. Statsrevisorernes formand tvivler.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sagen om de såkaldte Panama-papirer har Skat accepteret at udbetale et ukendt millionbeløb til en ukendt person i et ukendt udland. Til gengæld stoler de på, at vedkommende vil give dem oplysninger om mellem 500 og 600 mulige danske skattesvindlere, som optræder i de såkaldte Panama Papers. Skat siger, at de ikke kender identiteten på modtageren af pengene, men det tvivler statsrevisorernes formand på.

»Jeg har svært ved at forstå, at man sætter penge ind på en konto, hvis man ikke ved, hvem modtageren er. Skat har jo haft mange møgsager, men det vil næsten stikke alt, hvis man sender penge af sted uden at vide sig sikker på, om man får det, man har betalt for«, siger Peder Larsen, der er udpeget af SF.

Panama-papirerne stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, der fra sit domicil i Panama har hjulpet folk i hele verden med at sende formuer i skattely, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) lægger ikke skjul på, at ministeriets forretningsgang er kontroversiel, da dokumenterne næppe er kommet ud fra advokatfirmaet på lovlig vis.

Han har dog allerede sikret sig et flertal i Folketinget for metoden, som heller ikke bekymrer Peder Larsen, da det ikke er hans opgave at tage moralsk stilling til det, Folketinget vedtager.

Han skal alene sikre, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at forvaltningen er så effektiv som muligt. Omvendt bekymrer det ham rigtig meget, hvis Skatteministeriet betaler millioner fra statskassen til en person, som de ikke ved, hvem er.

»Jeg påstår ikke, at de ikke har sagt, at de ikke kender kilden, og jeg kan også forestille mig, at de har en aftale med kilden om, at vedkommende ikke skal kunne identificeres. Men jeg kan ikke forestille mig, at man skulle være så naiv, at man udbetaler penge til nogen, som man ikke ved, hvem er«.

Tvivler stadig

Politiken og DR Dokumentar har gennem mere end et år haft adgang til 11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet i Panama, og har sammen med flere end 100 medier verden over siden 3. april i år afsløret, hvordan rige og magtfulde mennesker gemmer hemmelige formuer i anonyme selskaber.

Imens har Skat kæmpet for at finde frem til den kilde, som lækkede dokumenterne, i håb om at få adgang til de afslørende papirer. lige før sommerferien var der hul igennem, fortalte Jim Sørensen i går til Politiken.

LÆS ARTIKEL

»Kilden sendte os en ’vareprøve’, som vi kunne sætte folk på at undersøge hen over sommerferien. Det overbeviste os om kvaliteten af dokumenterne. De er ægte, og de indeholder oplysninger, som er meget relevante for os. Både om konkrete personer, og ikke mindst superinteressant viden om de metoder, som rådgivere og mellemmænd benytter. Det her kan give os et gennembrud i efterforskningen af skattel«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu forhandler Skat derfor med den ukendte kilde om et uddrag af det samlede bjerg af papirer, som er særligt relevant for Danmark.

»Det er kilden, som har udvalgt og sorteret. Vi har indtryk af, at kilden har ekstremt god indsigt i alt, hvad pressen skriver i Danmark, og er meget velinformeret om, hvad der foregår«, siger Jim Sørensen.

Skat er lovet materiale om 320 sager, som involverer 500-600 danskere. Kilden har nævnt sin pris, og med godkendelsen fra skatteministeren til at betale et »encifret millionbeløb« er Jim Sørensen parat til at afslutte handlen. Skat håber at have dokumenterne i hænde inden udgangen af september.

Trods disse oplysninger har Peder Larsen svært ved at tro på, at Skat ikke kender til kilden.

»Det er de to muligheder, der er, men jeg har ikke fantasi til at forestille mig den første. Som jeg forstår, har de kun fået stikprøver på indholdet. Lad os sige, at stikprøverne udgør ti procent af indholdet, så mangler der halvfems procent. På en eller anden måde må de have sikret sig at de får mindst ti millioner kroner ind igen. Jeg kan ikke forestille mig, at de er så tåbelige, at de udsætter sig for et direkte tab«.

Tvivler stadig

Hos Liberal Alliance har Joachim B. Olsen skarpt kritiseret, at Skatteministeriet forhandler med kilder, der med stor sandsynlighed er kriminelle. »Da vi havde gidselsagen med de to danske sømænd, (Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, red.), ville staten ikke handle med kriminelle for potentielt at redde deres liv. Men når det handler om statskassen, så vil Skat gerne handle med kriminelle. I enhver anden sammenhæng vil man tage afstand fra, at man handle med hælere, hvilket man også klart bør«, har Joachim B. Olsen sagt til Berlingske. Den del har Peder Larsen ikke de store problemer med.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er også med på, at det er et område med et vist hemmelighedskræmmeri. Men hvis det er så hemmeligt, at Skat ikke kender identiteten på den, de forhandler med, så er jeg overrasket. Så risikerer man at tabe ti millioner kroner og det vil ikke være en god sag for Skat«. Og med identitet mener du et andet menneske? »Eller en virksomhed. Det man kalder en juridisk person. En, som man kan komme efter, hvis vedkommende ikke leverer den vare, der er blevet betalt for. En som man kan røbe identiteten på eller retsforfølge. En man har krammet på, så vedkommende har en interesse i at leve op til aftalen. Og den viden, tror jeg, man har. For selv om de har haft mange sager, så tror jeg ikke på, at de opfører sig så tåbeligt, at de indlader sig på den slags uden en sikkerhed«.I en version af denne artikel fra i går aftes skrev Politiken, at Skat udbetaler pengene uden at de ved, om de får oplysningerne. Det er ikke korrekt. Her til morgen oplyser Skat, at de ikke udbetaler en krone, før de har sikkerhed for, at de modtager oplysningerne. Politiken beklager fejlen.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden