Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Thomas Borberg (arkiv)
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea har gennem flere år ikke efterlevet hvidvaskreglerne

Tilsynsmyndigheder har i årevis advaret Nordea om, at banken ligger åben for tvivlsomme transaktioner som den, der nu er afsløret. Det har kostet storbanken millioner i bøder.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var et problem, der bare ventede på at komme op til overfladen.

Når Nordea endnu en gang er centrum for mistanke om urent trav, afsløret af lækkede papirer fra et advokatfirma i Panama, er det en risiko, som flere landes myndigheder har advaret Nordens største bank om gennem mere end 5 år – tilsyneladende uden at det har hjulpet ret meget.

Politikens gennemgang viser, at tilsynsmyndigheder i både Danmark, Sverige og EU siden 2010 flere gange har fortalt Nordeas ledelse, at den ikke har styr på sin forretning:

Kunder, der vil vaske sorte penge hvide, har alt for let spil i Nordea.

Etiske overvejelser er en integreret del af vores forretningsmodel

Politiken har tidligere afsløret, hvordan medarbejdere hos Nordea i Luxembourg bad om at få skrevet falske datoer på dokumenter, som skulle vise, at kunder var de rigtige magthavere i deres anonyme selskaber hos Panama-advokaterne Mossack Fonseca.

»Bestemt ikke i orden«, sagde en talsmand for banken til Politiken.

Og hvordan 30 anonyme selskaber som Nordea administrerede for velhavende kunder havde en kvinde registreret som medlem af bestyrelsen, skønt hun havde været død i 8 år, hvilket Nordea i årevis var klar over.

I dag følger så afsløringen af, at en vicedirektør i Nordeas bank i Rusland for mindre end et halvt år siden fik Nordea-kollegers hjælp til at fabrikere et lånedokument og lade, som om dokumentet var halvandet år ældre, end det var – med det formål at få 7,4 millioner kroner fra et anonymt selskab ind i Rusland uden om myndighederne.

»Det ligner i betænkelig grad hvidvask«, siger Torben Bagge, skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet.

Advarsel på advarsel

Fredag sank Nordea helt til bunds i Mybankers undersøgelse af danske bankers image. Kun lidt over halvdelen af bankens kunder vil ifølge undersøgelsen nu anbefale Nordea til andre. Nordea vurderede selv over for FinansWatch, at hovedårsagen er nordiske mediers – herunder Politikens – afsløringer med Panama Papers.

Tilsynsmyndigheder har i årevis advaret om, at Nordea holder alt for lidt øje med tvivlsomme transaktioner.

Det kulminerede, da Finansinspektionen i Sverige efter flere alvorlige advarsler tabte tålmodigheden i maj 2015.

Nordea blev pisket med den kraftigste sanktion, Finansinspektionen kunne give: en bøde på 50 millioner svenske kroner – cirka 40 millioner danske – for at have ladet hånt om de regler, som skal forhindre at banken misbruges til hvidvask af penge.

»Nordea har gennem flere år ikke efterlevet hvidvaskreglerne«, skrev det svenske banktilsyn ligeud i sin afgørelse og tilføjede: »Sammenfattet har Nordea i flere år manglet et effektivt system til at opdage og modvirke hvidvask af penge. Det indebærer, at hvis personer har villet hvidvaske penge eller finansiere terror, har de med stor sandsynlighed kunnet gøre det, uden at Nordea har haft mulighed for at opdage det. Det er meget alvorligt«, skrev Finansinspektionen som begrundelse for den rekordstore bøde til Nordea.

Fik påbud i Danmark

Mindre end 2 måneder senere stod det klart, at kontrollen også halter hos Nordea i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En inspektion fra Finanstilsynet resulterede i hårde kommentarer og et påbud til Nordea om at få styr den såkaldte compliance, et brancheord for de mekanismer, der skal sikre, at en virksomhed overholder love og regler. De var slet ikke på plads i Nordea, fremgår det af Finanstilsynet rapport fra juli 2015:

»Finanstilsynet konstaterede, at compliancefunktionens analyse af compliancerisici og rapportering til bankens bestyrelse og direktion herom er meget begrænset og dermed ikke lever op til reglerne herfor. Rapporteringen er således langt mindre dækkende end i andre store banker«.

Men Nordeas ledelse var blevet advaret længe før de to alvorlige rapporter med blot 2 måneders mellemrum.

Allerede 16. april 2013 måtte banken betale en bod på 30 millioner svenske kroner (24 millioner danske) for at have set stort på blandt andet reglerne om hvidvask. Også denne gang understregede det svenske banktilsyn sagens alvor:

»Nordea har svigtet i håndteringen af EU’s sanktionsforordninger og i sit arbejde med at modarbejde hvidvask af penge. Eftersom svigtene er alvorlige og i visse tilfælde har stået på gennem længere tid, får banken en anmærkning og en strafafgift på 30 millioner kroner«, stod der i afgørelsen. Og Finansinspektionen understregede, at heller ikke den sag var den første advarsel til Nordea:

»Allerede i 2010 påtalte FI (Finansinspektionen, red.), at banken svigtede i sin efterlevelse EU’s sanktionsforordninger, og FI ser med særlig stor alvor på, at svigtene stadig forekommer i dag«.

Radiotavshed

Ingen i Nordea har ønsket at lade sig interviewe om, hvorfor banken gennem mere end 5 år ikke har været i stand til at undgå så alvorlige påtaler og bøder.

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

I stedet har Nordeas presseafdeling henvist til Nordea-koncernens topchef, Casper von Koskulls, afsnit om compliance i rapporten om første kvartal 2016.

Her står der bl.a., at Nordea efter millionbøden i Sverige i juni 2015 etablerede en kampagne – Financial Crime Change – for at skabe »robuste« standarder og procedurer i hele koncernen. Som en del af kampagnen er en central antihvidvask- enhed ved at blive etableret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Da jeg begyndte i min nuværende stilling i november (2015, red.), etablerede jeg en etik- og værdikomité med mig selv som formand for at understrege, at værdier og etiske overvejelser altid er en integreret del af vores forretningsmodel. I lyset af den seneste debat (efter afsløringerne i Panama Papers, red.) er det mere end nogensinde nødvendigt at fremskynde og forstærke dette arbejde«, understregede Casper von Koskull.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden