Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: FRANCIS DEAN
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea gransker sig selv i kapløb med medierne

ANALYSE: Nordea er tavs om Panamaafsløringer, mens banken undersøger sig selv og prøver at komme på omgangshøjde med sine mulige møgsager.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den afslørende mail blev sendt torsdag den 10. december 2015 klokken 13:47.

Afsender var en medarbejder, AL, hos Nordea i Rusland. Modtageren, MD, sad på Panamaadvokaterne Mossack Fonsecas kontor i Luxembourg.

Mailen handlede om et selskab på De Britiske Jomfruøer, hvis hemmelige ejer var en vicedirektør i Nordea Rusland og hans kone.

»Der er brug for en låneaftale«

»Vil du være så venlig at hjælpe os med at overføre selskabets midler til ejerne. Ejerne vil gerne overføre selskabets midler (penge) fra selskabets konto (Nordea Bank Lux.) til ejernes personlige konto (Nordea Bank Rusland). Der er brug for en låneaftale for at gennemføre det, da den mest bekvemme måde at overføre pengene på er at lave en tilbagebetaling af et lån«.

Med mailen fulgte et worddokument: Låneaftalen, som siger at vicedirektøren i Nordea Rusland havde ydet et lån til sit anonyme selskab på 1 million euro, cirka 7,4 millioner kroner.

Mossack Fonseca-medarbejderen blev nu bedt om at få selskabets stråmandsledelse til at skrive under på lånedokumentet.

Det ville se ud, som om de havde skrevet låneaftalen under mere end halvandet år forud for 10. december 2015.

Ikke længere ansat

Aftalens første sætning lød: »DENNE LÅNEAFTALE er indgået den 15. april 2014«, og samme dato stod ud for de linjer, hvor underskrifterne skulle stå.

Ikke kun vicedirektøren og AL hos Nordea i Rusland kendte til det besynderlige papir, som skulle gøre det muligt at føre 7,4 millioner kroner ind i Rusland uden om (skatte-)myndighederne ved at få overførslen til at se ud som tilbagebetaling af et lån.

En ledende medarbejder hos Nordea i Luxembourg var adviseret om planerne fra begyndelsen, og han fik også denne mail.

Historien om vicedirektøren blev afsløret for offentligheden af DR og Politiken søndag. Vicedirektøren og AL er ikke længere ansat hos Nordea, for banken opdagede selv den særprægede transaktion, som ifølge eksperter ligner hvidvask af penge. Men den blev først opdaget efter, at overførslen var sket.

Åben for hvidvask og terror

Nu er den kommet offentligt frem som et levende eksempel på det, myndigheder i flere lande har kritiseret Nordea for i årevis: At Nordens største bank ikke har styr på de regler, som skal forhindre at banken bliver brugt til hvidvask eller finansiering af terror.

Det er rent ud sagt ad helvede til for en stor og ellers pæn bank som Nordea, at det svenske Finansinspektionen for et år siden slog fast, at bankens forretningsstandarder er så lemfældige at »hvis nogen har villet hvidvaske penge eller finansiere terrorisme, har de med stor sandsynlighed kunnet gøre det, uden at Nordea har haft mulighed for at opdage det«, og understregede alvoren med en bøde på 50 millioner svenske kroner.

Det er rent ud sagt ad helvede til for en stor og ellers pæn bank som Nordea.

Lemfældigheden blev ikke afsløret af medier, men af myndigheder i Sverige og Danmark, første gang i 2010 og gentaget i 2013 før den store afklapsning i 2015.

Slut med Mossack Fonseca

Men mens Nordea tilsyneladende ikke reagerede på myndighedernes kritik, påbud og millionbøder, eller kun gjorde det meget langsomt, så behøvede Nordealedelsen kun få dage til at sætte omfattende handlinger i gang, efter at banken havde været centrum i de første afsløringer fra Panama Papers i begyndelsen af april:

Forsikringer om, at Nordea ikke vil bruges til skatteunddragelse, og ikke vil befinde sig i gråzoner.

En fuldstændig afsværgelse af enhver kontakt med det afslørede advokatfirma i Panama, Mossack Fonseca.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og en intern undersøgelse af – i første omgang – Nordea Luxembourgs forretninger med offshoreselskaber.

Den omfattende undersøgelse tjener to formål: Nordea viser handling som svar på de stærke reaktioner fra kunder, politikere og investorer.

Afværgemekanisme

Og alle nye spørgsmål om sagen kan afværges med: Vi afventer resultatet af vores undersøgelse. Ind til da har vi ingen kommentarer.

Præcis som når en regering parkerer en møgsag i en kommission.

Der er også en tredje gevinst ved undersøgelsen: Nordea kommer mere på omgangshøjde.

Lige nu aner Nordea ikke, om DR og Politikens seneste afsløringer søndag og mandag bliver de sidste om banken i sammenhæng med Panama Papers.

For de ved ikke, hvilke dokumenter der findes i mediernes lækage fra Panama – eller hvor mange af dem, der står Nordea på.

Ingen ilt til bålet

Hvis Nordeachefer udtaler sig mere, end de allerede har gjort, risikerer de dagen efter at blive skudt ned af nye dokumenter, som de ikke kendte. Det vil holde historien i live i medierne – og Nordeas interesse er naturligvis den modsatte: Ikke at tilføre ilt til bålet overhovedet.

Undersøgelsen, hvor compliancemedarbejdere fra Nordeas banker i de nordiske lande er udstationeret i Luxembourg, og sammen med et internationalt revisionsfirma gennemgår enorme mængder af data, giver Nordea en chance for at vurdere, hvad der ligger af sager som måske optræder i papirerne fra Panama, og dermed kan blive trukket frem i lyset.

Når alle data er gennemgået skal de analyseres og resultaterne rapporteres til topledelsen i Stockholm, som har til opgave at beslutte hvad der skal lægges frem for offentligheden og hvordan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Planen er at præsentere resultatet sammen med koncernens halvårsregnskab i Stockholm onsdag den 20. juli.

Den mistroiske kan mistænke Nordea for at spekulere i at uge 29 er i den dybe sommerferie, hvor mediernes bemanding er tynd, så de ikke har kræfter til at gå kritisk til undersøgelsens resultater.

Det ville dog være en risikabel strategi – valget af dato kan lige så nemt betyde, at der er meget få andre begivenheder som konkurrerer om opmærksomheden, og Nordea derfor bliver udsat for væg-til-væg dækning i dagevis.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden