Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

solgt. Stephen Elops fotograferet 3. september, hvor Nokia annoncerede det planlagte salg af det meste af mobilselskabet til Microsoft. Salget skal endelig godkendes af Nokias aktionærer senere på året.
Foto: Markku Ulander/AP

solgt. Stephen Elops fotograferet 3. september, hvor Nokia annoncerede det planlagte salg af det meste af mobilselskabet til Microsoft. Salget skal endelig godkendes af Nokias aktionærer senere på året.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor får topchef gigabonus: Nokia ændrede hans kontrakt før salgsaftale med Microsoft

Modstanden mod 140 millioner kroners-bonus når nu Finlands statsmininister, som kalder den »ganske uhyrlig«.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finlands statsminister og finansminister kritiserer nu også, at Nokias tidligere topchef, Stephen Elop, står til at få 140 millioner kroner ved salget af størstedelen af Nokia. Det er yderst usædvanligt, at den finske regering blander sig i, hvad der sker i en privat virksomhed.

Den borgerlige statsminister, Jyrki Katainen, sagde i weekenden til finsk tv, at man i krisetider ikke kan retfærdiggøre bonusser i denne størrelsesorden og kaldte beløbet til Elop for »ganske uhyrligt«.

»Belønningssystemerne i de store virksomheder i hele verden er åbenbart så usædvanlige, at de er umulige at forstå med almindelig sund fornuft«, tilføjede Katainen.

Finansministeren ser trussel mod social balance Den socialdemokratiske finansminister Jutta Urpilainen skriver på sin blog, at beløbet kan undergrave tilliden. »Ud over den generelt giftige stemning kan det også blive en trussel mod den sociale balance«, skriver hun.

Indblandingen fra to af Finlands vigtigste politikere viser med al tydelighed hvor udbredt utilfredshed, der er med aftalen om at sælge Nokias engang verdensdominerede mobiltelefonsektion til Microsoft for 41 milliarder kroner.

Som en del af aftalen står Stephen Elop, der også er tidligere direktør i Microsoft, til at modtage 140 millioner kroner i henhold til en kontroloverdragelsesklausul sin kontrakt.

Dette har udløst vrede blandt finske politikere, arbejdstagere og fagforeninger, hvilket endnu kan nå at underminere støtten til aftalen.

Nokia vil blive gransket nøje i forbindelse med godtgørelsen til Elop, der omtrent svarer til en million for hver milliard den finske koncern faldt i markedsværdi under Elops ledelse.

Kontrakten ændret for at forhindre Elop i at træde tilbage
Til november holder Nokia ekstraordinær generalforsamling for at godkende aftalen med Microsoft. I materialet til generalforsamlingen skriver Nokia, at man har ændret Elops kontrakt. Søndag blev det så uddybet, at kontraktændringen var sket for at forhindre ham i at træde tilbage. Microsoft har accepteret at betale 70 procent af de 140 millioner, mens Nokia betaler resten.

LÆS PORTRÆTTET

Nokia understreger, at den kontroloverdragelsesklausul, der udløser betalingen, er helt almindelig i toplederkontrakter i hele verden.

Nokias bestyrelsesformand og fungerende direktør, Risto Siilasmaa, skriver i en meddelelse: »Det beløb, der vil blive udbetalt til Stephen Elop, når salget er afsluttet, bygger udelukkende på betingelserne i hans direktørkontrakt, som blev godkendt af bestyrelsen i 2010«.

Nokias tidligere topchef, Jorma Ollila, var bestyrelsesformand i 2010, da Elop blev udnævnt, og Siilasmaa var dengang menigt bestyrelsesmedlem.

Finansministeren opfordrer til at overveje nye regler

Finansminister Urpilainen mener, man bør overveje at indføre nye regler, der skal lade det være op til aktionærerne at afgøre vederlag og bonusser. »Som det er nu, er det en lille gruppe ledere og bestyrelsesmedlemmer, der træffer beslutninger om hinanden«, skriver Urpilainen, der også er formand for Finlands socialdemokrater.

Statsminister Jyrki Katainen siger, at der hersker en generel fornemmelse af, at belønningen til Elop er urimelig, og så kommer den lige efter, at der er indgået en national overenskomst, som giver arbejdstagere 150 kroner mere om måneden i det første år og en lønstigning på 0,4 procent det andet år.

De to politikeres indblanding øger presset på Elop. Der er allerede nogle røster i Finland, som mener, at Elop bør give afkald på i hvert fald en del af de 140 millioner.

Elop blev direktør for Nokias mobiltelefonsektion, da aftalen med Microsoft blev offentliggjort. Dermed bliver han igen en del af Microsoft, når salget er endeligt afsluttet. Virksomheden vil stadig være aktiv i Finland, idet Microsoft planlægger at bygge et stort datacenter i den nordlige del af landet.

Oversættelse: Mette Skodborg

Med licens fra Financial Times

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden