Diktator. Sani Abacha styrede Nigeria med hård hånd og berigede sig selv på landets bekostning. Arkivfoto.

Diktator. Sani Abacha styrede Nigeria med hård hånd og berigede sig selv på landets bekostning. Arkivfoto.

Financial Times

Nigeria vil inddrive eksdiktators sorte penge fra Liechtenstein

Trods flere retskendelser afviser det lille fyrstendømmes regering fortsat at udbetale milliarder til den nigerianske stat.

Financial Times

Nigeria har kastet sig ud i en international kamp for at presse Liechtenstein til at tilbagebetale 185 millioner euro (1,4 milliarder kr.) med forbindelse til landets tidligere diktator general Sani Abacha.

De uretmæssigt erhvervede penge befinder sig stadig i det lille fyrstendømme, næsten 14 år efter at inddrivelsen begyndte.

Første gang, den nigerianske regering bad Liechtenstein om hjælp med at få pengene retur, var i 2000, to år efter at general Abachas pludselige død banede vejen for et nyt folkestyre.

Bestikkelsespenge Efterforskningen har vist, at der var tale om bestikkelse af selskaber med direkte tilknytning til Abacha, og at pengene kom fra tyske Ferrostaal AG i forbindelse med anlægget af et smelteværk til aluminium.

I 2012 afgjorde Liechtensteins forfatningsdomstol, at pengene skulle beslaglægges, og i 2013 blev en sidste appel af kendelsen afvist. Dermed var vejen banet for inddrivelsen af pengene.

Misbrugte offentlige midler
Men Liechtensteins regering vil ikke acceptere en skriftlig garanti, hvor Nigeria lover at kompensere fyrstendømmet i det usandsynlige tilfælde, at det skulle afholde nogen udgifter i forbindelse med en sag anlagt af selskaber med tilknytning til Abacha ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Det kan forsinke inddrivelsen af midlerne i flere år.

General Abacha var den næstsidste og mest brutale af Nigerias militærdiktatorer.

Han og det, højesteret i Schweiz har kaldt »Abacha-familiens kriminelle virksomhed«, opbyggede en formue på flere milliarder dollar ved misbrug af offentlige midler under hans styre i 1993-1998.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Abacha-familiens advokat.

Liechtenstein er usamarbejdsvillig

Ngozi Okonjo-Iweala, Nigerias økonomi- og finansminister og tidligere direktør i Verdensbanken, kalder forsinkelserne »skandaløse« og beskylder Liechtensteins regering for at være usamarbejdsvillig.

»Det handler om midler, der blev stjålet af en korrupt diktator. Vi har brugt næsten 14 år på at forsøge at få dem tilbage, og vi appellerer til Liechtensteins regering om ikke at hjælpe og tilskynde til en fortsættelse af denne korruption«, siger Okonjo.

Vi appellerer til Liechtensteins regering om ikke at hjælpe og tilskynde til en fortsættelse af denne korruption

Ifølge Liechtensteins regering skyldes forsinkelsen sagen i Strasbourg, som – hvis retten accepterer den – vil behandle sagsøgernes ret til en retfærdig rettergang i henhold til artikel 6 i den europæiske konvention om menneskerettigheder.

LÆS OGSÅ

Den europæiske domstol kan ikke underkende Liechtensteins retskendelser om at tilbagebetale midlerne, men embedsmænd i fyrstendømmet frygter, at det vil blive mødt med erstatningskrav fra selskaber med tilknytning til Abacha.

Oversættelse: Helle Albeck
Med licens fra Financial Times

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce