Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Diktator. Sani Abacha styrede Nigeria med hård hånd og berigede sig selv på landets bekostning. Arkivfoto.

Diktator. Sani Abacha styrede Nigeria med hård hånd og berigede sig selv på landets bekostning. Arkivfoto.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nigeria vil inddrive eksdiktators sorte penge fra Liechtenstein

Trods flere retskendelser afviser det lille fyrstendømmes regering fortsat at udbetale milliarder til den nigerianske stat.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nigeria har kastet sig ud i en international kamp for at presse Liechtenstein til at tilbagebetale 185 millioner euro (1,4 milliarder kr.) med forbindelse til landets tidligere diktator general Sani Abacha.

De uretmæssigt erhvervede penge befinder sig stadig i det lille fyrstendømme, næsten 14 år efter at inddrivelsen begyndte.

Første gang, den nigerianske regering bad Liechtenstein om hjælp med at få pengene retur, var i 2000, to år efter at general Abachas pludselige død banede vejen for et nyt folkestyre.

Bestikkelsespenge Efterforskningen har vist, at der var tale om bestikkelse af selskaber med direkte tilknytning til Abacha, og at pengene kom fra tyske Ferrostaal AG i forbindelse med anlægget af et smelteværk til aluminium.

I 2012 afgjorde Liechtensteins forfatningsdomstol, at pengene skulle beslaglægges, og i 2013 blev en sidste appel af kendelsen afvist. Dermed var vejen banet for inddrivelsen af pengene.

Misbrugte offentlige midler
Men Liechtensteins regering vil ikke acceptere en skriftlig garanti, hvor Nigeria lover at kompensere fyrstendømmet i det usandsynlige tilfælde, at det skulle afholde nogen udgifter i forbindelse med en sag anlagt af selskaber med tilknytning til Abacha ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Det kan forsinke inddrivelsen af midlerne i flere år.

General Abacha var den næstsidste og mest brutale af Nigerias militærdiktatorer.

Han og det, højesteret i Schweiz har kaldt »Abacha-familiens kriminelle virksomhed«, opbyggede en formue på flere milliarder dollar ved misbrug af offentlige midler under hans styre i 1993-1998.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Abacha-familiens advokat.

Liechtenstein er usamarbejdsvillig

Ngozi Okonjo-Iweala, Nigerias økonomi- og finansminister og tidligere direktør i Verdensbanken, kalder forsinkelserne »skandaløse« og beskylder Liechtensteins regering for at være usamarbejdsvillig.

»Det handler om midler, der blev stjålet af en korrupt diktator. Vi har brugt næsten 14 år på at forsøge at få dem tilbage, og vi appellerer til Liechtensteins regering om ikke at hjælpe og tilskynde til en fortsættelse af denne korruption«, siger Okonjo.

Vi appellerer til Liechtensteins regering om ikke at hjælpe og tilskynde til en fortsættelse af denne korruption

Ifølge Liechtensteins regering skyldes forsinkelsen sagen i Strasbourg, som – hvis retten accepterer den – vil behandle sagsøgernes ret til en retfærdig rettergang i henhold til artikel 6 i den europæiske konvention om menneskerettigheder.

LÆS OGSÅ

Den europæiske domstol kan ikke underkende Liechtensteins retskendelser om at tilbagebetale midlerne, men embedsmænd i fyrstendømmet frygter, at det vil blive mødt med erstatningskrav fra selskaber med tilknytning til Abacha.

Oversættelse: Helle Albeck
Med licens fra Financial Times

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden