mange. Der bor cirka 400 millioner muslimer i Afrika - cirka hver fjerde af hele verdens muslimer - og mange af dem bor i Nigeria, som netop har taget hul på brugen af de specielle sukuk-obligationer.
Foto: Sunday Alamba/AP

mange. Der bor cirka 400 millioner muslimer i Afrika - cirka hver fjerde af hele verdens muslimer - og mange af dem bor i Nigeria, som netop har taget hul på brugen af de specielle sukuk-obligationer.

Financial Times

Sukuk: Afrika får smag for islamiske obligationer

To afrikanske lande er for nylig begyndt at bruge islamiske obligationer. Flere lande vil følge trop.

Financial Times

Afrika er for første gang begyndte at bruge islamisk finansiering i større målestok, idet en række lande på kontinentet ønsker at hente finansiering til deres store anlægsarbejder fra rige mellemøstlige investorer.

Markedet for sukuk – islamiske obligationer – fik et løft denne måned, da Nigeria som den første store afrikanske økonomi syd for Sahara valgte at benytte sig af det. Senegal fulgte trop få dage senere.

I Afrika bor der omkring 400 millioner muslimer – cirka en fjerdedel af alle muslimer i verden – men indtil nu har kun Gambia og Sudan udstedt sukuk-obligationer. I begge tilfælde var der tale om meget begrænsede beløb, og desuden var obligationerne kortfristede.

LÆS OGSÅ

Analytikere siger, at de nigerianske obligationer, som overholder den islamiske sharialov, er udstedt af delstaten Osun. Selv om der er tale om en begrænset sum på 337 mio. kr., mener analytikere, at det kan være begyndelsen på en ny trend.

Sukuk er en obligationsform, som er struktureret med fast forrentning i stedet for som en kuponobligation, og sukuk er ofte forankret i ejendom eller anlægsprojekter.

»Det lader til, at sukuk-obligationer fra Afrika med tiden kan vinde indpas«, siger Christian Esters fra kreditvurderingsbureauet Standard & Poor’s.

Markedet er i sin spæde begyndelse
Senegal har planer om at udstede sukuk-obligationer for 1,09 mia. kr. i 2014 med hjælp fra Den Islamiske Udviklingsbank i saudiarabiske Jeddah.

Senegals finansminister, Amadou Ba, siger, at emissionen vil markere »begyndelsen på et ambitiøst program, som kan føre til, at vi kan finansiere en række innovative anlægs- og energiprojekter ved hjælp af sukuk-obligationer«.

De islamiske statsobligationer forventes at blive udbredt til andre afrikanske lande. Marokko, Tunesien, Sydafrika og Kenya er allerede ved at skabe det lovgivningsmæssige grundlag for at kunne udstede sukuk-obligationer.

Centralbankerne i Nigeria og Mauritius er andelshavere i den malaysiske institution International Islamic Liquidity Management Corporation, som er begyndt at udstede sukuk-obligationer for at hjælpe islamiske banker med at forvalte deres økonomi.

Bankmænd og advokater fremhæver dog, at markedet stadig kun er i sin spæde begyndelse.

Mulgihed for anlægsprojekter
Hvis man ser bort fra Sydafrika, var Seychellerne og Ghana de første lande i regionen til at udstede internationale obligationer i henholdsvis 2006 og 2007, men det var først i 2011-12, at andre fulgte trop.

En af eksperterne op området er Amadou Sy, der er forsker ved Brookings Institution og tidligere medarbejder ved Den Internationale Valutafond, IMF.

Han siger, at sukuk-obligationer vil kunne hjælpe Afrika med at betale for anlægsprojekter til en værdi af flere milliarder dollar.

»Der er pengene i Den Arabiske Golf, og så er der Den Islamiske Udviklingsbank og oven i det Malaysia og Indonesien – der er masser af penge til rådighed«, siger han.

Undersøger andre finansinstrumenter

Ud over de islamiske obligationer er de afrikanske lande også ved at undersøge andre finansinstrumenter, der er i overensstemmelse med sharialoven, siger Neil Miller, der er leder af afdelingen for islamisk finansiering i advokatfirmaet Linklaters.

»Sukuk er bare toppen af isbjerget. Der findes langt mere islamisk finansiering i forbindelse med anlægsprojekter, handel og fødevaresikkerhed«, siger Miller.

Sukuk er bare toppen af isbjerget. Der findes langt mere islamisk finansiering

Den Islamiske Udviklingsbank yder for eksempel lån på 817 mio. kroner til den nye havn i Lekki i Nigeria. Den støtter også anlægget af kraftværket Kenitra i Marokko med et lån på 1,09 mia. kroner.

Den internationale udstedelse af sukuk-statsobligationer var på 763 mia. kroner sidste år, hvilket er en stigning på 60 procent i forhold til 2011.

Oversættelse: Mette Skodborg og Christoffer ØstergaardMed licens fra Financial Times

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden