Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Filmprovokation. Sony blev hacket i forbindelse med lanceringen af filmen 'The Interview', og WikiLeaks' offentliggørelse af materialet giver fortsat filmselskabet problemer.
Foto: Damian Dovargarnes / AP

Filmprovokation. Sony blev hacket i forbindelse med lanceringen af filmen 'The Interview', og WikiLeaks' offentliggørelse af materialet giver fortsat filmselskabet problemer.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

WikiLeaks giver Sony nye kvaler

WikiLeaks har lagt mailkorrespondancer og dokumenter, der i november blev stjålet fra Sony på nettet i en søgbar udgave.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

WikiLeaks’ videre udbredelse af Sonys interne materiale, der har voldt så store kvaler i en branche, hvor stærke personlige forhold er altafgørende, kommer som et hårdt slag for filmselskabet, der ellers lod til at være kommet sig over hackerangrebet.

Flere dokumenter har ligget på nettet, siden de blev lagt ud af hackerne, men de har været meget vanskelige at finde frem til, indtil WikiLeaks ordnede og organiserede dem.

Da de blev hacket, lammede det filmselskabets systemer og skabte internationalt røre og førte til øjeblikkelige reaktioner fra amerikansk side i form af nye sanktioner mod nordkoreanske selskaber og embedsfolk, som stod i forbindelse med landets efterretningstjeneste og våbensalg.

Julian Assange, der er chefredaktør for WikiLeaks, siger, at dataarkivet har »stor nyhedsværdi og placerer sig centralt i en geopolitisk konflikt. Det hører til i det offentlige domæne, og WikiLeaks vil sørge for, at det også forbliver der«.

Øjeblikkelig fordømmelse

Men udgivelsen af arkivmaterialet, som man altså også kan søge i, har ført til øjeblikkelig fordømmelse fra Sony Pictures Entertainment:

»Cyberangrebet var en ondsindet og kriminel handling«, lyder det.

»Angriberne har brugt udbredelsen af stjålne oplysninger i et forsøg på at skade SPE (Sony Pictures Entertainment, red.) og de ansatte, og beklageligvis hjælper WikiLeaks nu hackerne i disse bestræbelser«.

»Vi afviser på det kraftigste WikiLeaks’ påstande om, at materialet tilhører det offentlige domæne«, tilføjer filmselskabet, som også siger, at det vil »fortsætte med at kæmpe for vores selskabs og dets over 6.000 ansattes tryghed, sikkerhed og privatliv«.

WikiLeaks peger på »forbindelser og et fællesskab« mellem Sony Pictures Entertainment og Det Demokratiske Parti i USA med særlig henvisning til et middagsselskab på den celebre Martha’s Vineyard, hvor både filmselskabets administrerende direktør, Michael Lynton, og præsident Barack Obama deltog.

WikiLeaks fremhæver også, at Michael Lynton sidder i tænketanken Rand Corporations bestyrelse, som ifølge WikiLeaks skulle være specialiseret »i forskning og udvikling til USA’s militær og efterretningsafdelinger«.

Følger omstrukturering

Af WikiLeaks’ udtalelser fremgår det ikke, hvordan organisationen har fået adgang til oplysningerne, og heller ikke, om den har haft direkte kontakt til hackerne.

Udgivelsen af det søgbare arkiv kommer i en tid, hvor Sony Pictures Entertainments daglige drift ellers endelig var vendt til normalen efter flere måneders afbrydelser.

Dets moderselskab, Sony, som er hjemmehørende i Tokyo, har brugt hackerangrebet som en mulighed for at omstrukturere hele sin underholdningsforretning.

Hackerne slettede i sin tid data, lækkede e-mails og lagde personlige oplysninger om de ansatte ud på nettet. De fremkom også med trusler mod Sony Pictures Entertainment på grund af udgivelsen af filmen ’The Interview’ ved at minde om 11. september 2001.

Sony Pictures Entertainment reagerede ved i første omgang at aflyse filmens udgivelse, men valgte senere at lade den blive vist i nogle biografier og via digitale tjenester, heriblandt Google og Netflix.

Oversættelse: Jacob Giese

Med licens fra Financial Times

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden