Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forlig. D. 07.10. indgik Google og Microsoft et forlig, som afslutter omkring 20 patentsøgsmål.
Foto: Virginia Mayo (AP)/AP

Forlig. D. 07.10. indgik Google og Microsoft et forlig, som afslutter omkring 20 patentsøgsmål.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Google og Microsoft indgår forlig

It-giganter skrinlægger alle udeståender om patenter og åbner for samarbejde.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De slagsmål om patenter, der hjemsøgte smartphonebranchen i dens tidlige år, kom et stort skridt nærmere deres afslutning sidste onsdag, da Google og Microsoft indgik et forlig, som afslutter omkring 20 patentsøgsmål.

Betingelserne i aftalen er ikke offentliggjort, men aftalen minder meget om en tilsvarende aftale mellem Google og Apple sidste år og bilægger stribevis af retstvister mellem nogle af teknologibranchens største navne.

Krigen om patenterne brød ud, da mobilfirmaer som Motorola og Nokia prøvede at holde andre teknologivirksomheder ude fra deres mobilterritorium, og efter nu afdøde Apple-direktør Steve Jobs forsøgte at blokere for Googles Android, som han mente uretmæssigt havde kopieret Apples iPhone-teknologi.

Selv om de er blevet enige om en våbenhvile, har de to firmaer ikke fået lavet en aftale, der kan forhindre nye stridigheder i fremtiden

De sager, der er omfattet af dels aftalen med Microsoft, dels aftalen med Apple, involverede alle sammen oprindelig Motorola – den telefonproducent, Google opkøbte i 2012, da firmaet samlede en patentportefølje for at beskytte sit mobiloperativsystem Android mod retslige angreb. Google solgte Motorolas hardwaredel til Lenovo i begyndelsen af 2014, men stod tilbage med en række uafklarede patentsager.

Microsoft og Google siger i en fælles udtalelse, at de har skrinlagt alle udeståender vedrørende patenter. Uden at gå i detaljer siger de også, at de i fremtiden vil samarbejde vedrørende visse patenter og på andre områder.

Men selv om de er blevet enige om en våbenhvile, har de to firmaer ikke fået lavet en aftale, der kan forhindre nye stridigheder i fremtiden.

Når teknologivirksomheder indgår forlig, giver de ofte hinanden gensidig licens til hele deres patentportefølje for at forebygge fremtidige juridiske spændinger, men Google har ikke meddelt, at der skulle være indgået en sådan aftale med hverken Microsoft eller Apple.

De juridiske stridigheder mellem Microsoft og Motorola begyndte i 2010, da Microsoft indgav et søgsmål med påstanden om, at Motorola havde krævet urimelig høje royalties for brugen af virksomhedens patenter på wi-fi- og videokomprimeringsteknologi.

Patenterne er en del af de standarder, som bruges af hele mobilbranchen, og Motorola var derfor forpligtet til at give teknologien i licens til andre virksomheder på »rimelige og ikkediskriminerende vilkår«. Søgsmålene bredte sig også til Tyskland og til andre teknologier, mens de to virksomheder forsøgte at udmanøvrere hinanden på et voksende antal markeder.

På et tidspunkt lykkedes det Motorola at få en tysk domstol til at forbyde salget af Microsoft-produkter, men Microsoft slog igen med en sag hjemme ved sit værneting i den amerikanske delstat Washington, som udsatte den tyske afgørelse, indtil tilsvarende sager i USA blev afgjort.

Med sidste uges forlig skulle alle disse patentsager altså være afgjort.

Oversættelse: Jakob Haff

og Mette Skodborg

Med licens fra Financial Times

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden