Inspireret. De sociale medier påvirker mange aspekter af handel på nettet.
Foto: Thomas Borberg

Inspireret. De sociale medier påvirker mange aspekter af handel på nettet.

Financial Times

Tendenser: Sådan påvirker sociale medier vores måde at handle på

Sociale medier er centrale for mange nye nethandelmodeller.

Financial Times

Skan varen – hjemmefra

Amazon Dash gør det muligt hurtigt at genbestille varer. Man bruger en lille elektronisk dims til at skanne stregkoder på produkter, man har i hjemmet, og som man ønsker en ny forsyning af. Hvis man er ved at løbe tør for håndsæbe, skanner man blot beholderen for at bestille en ny. Man kan også bare tale til apparatet for at genbestille en vare hos Fresh eller andre af Amazons onlinebutikker.

Gå sammen med andre

Jet er en amerikansk indkøbsforening, der blev lanceret i juli i år. Hensigten med Jet er at nedbringe udgifterne til logistik og forsendelse ved at matche købere og sælgere, der er tæt på hinanden. Kunderne opnår typisk lavere priser end på andre hjemmesider.

Send andre i supermarkedet

Amazon er kendt for at revolutionere hele brancher, men koncernen bliver også selv udfordret på sin måde at drive forretning på af firmaer som Instacart. Instacart modtager bestillinger på dagligvarer og sender så medarbejdere i supermarkeder som Walmart eller Target for at hente varerne og levere dem hjemme hos kunden.

Inspiration fra venners fotos

Børn og unge dokumenterer stort set alle dele af deres liv via sociale medier, og det er med til ændre vores indkøbsmønstre. Her fører Instagram ved at fungere som udstillingsvinde for mode og luksusartikler. Instagram opbevarer ikke betalingsoplysninger, der ville gøre det muligt for brugerne at købe direkte via et foto, men andre firmaer arbejder på at udvikle netop den funktion.

Lej et sæt tøj i en uge

Amerikanske Rent the Runway og britiske Girl Meets Dress udlejer modetøj til kunder, der hele tiden vil ses i noget nyt uden at bruge en formue på det. Girl Meets Dress, der blev grundlagt i 2009, tager ned til 5 procent af udsalgsprisen for at udleje et sæt tøj i en uge. Medstifteren Anna Bance siger, at firmaets vækst blandt andet drives af de sociale medier.

Køb direkte via sociale medier

Facebook, Twitter og Pinterest bevæger sig hastigt ind på e-handlens territorium. Ud over at tilføje ’Køb’-knapper indbygger Facebook simple handelsfunktioner på firmaers sider, så brugerne nemt kan købe direkte fra en annonce. Twitter gjorde det sidste år muligt for brugerne at købe fra tweets, mens Pinterest, en slags scrapbogstjeneste, har indført særlige opslag, hvor produkter er til salg.

Spørg vennerne, før du trykker 'køb'

Eksperter siger, at den såkaldte sociale shopping er ved at blive opdelt i åbne netværk (hvor man deler med alle) som Instagram og Facebook og lukkede netværk (hvor man deler med nogle få) som WhatsApp og Snapchat. For eksempel kan man dele oplysninger om en vare, man overvejer at købe, med en gruppe venner på beskedtjenesten WhatsApp og derefter dele med alle på Instagram, når man har købt varen. Det britiske luksustøjmærke Burberry lancerede en offensiv på Snapchat ved at transmittere optagelserne til en ny reklamekampagne på beskedtjenesten.

Billig kosmetik fra dyre mærker

Onlinebutikker med speciale i skønhedsprodukter har potentiale til at undergrave forretningen for fysiske stormagasiner. Kosmetik er en varegruppe, der tiltrækker mange kunder til stormagasiner, men når først en kvinde har fundet sine yndlingsprodukter, kan hun blot bestille dem over nettet. Det er en udvikling, der har taget fart, efter at de største mærker, herunder Chanel og Estée Lauder, har indvilget i at lade netbutikker sælge deres produkter.

Supermarked på vej til Europa

Efter at have udvidet på udvalgte markeder i USA er supermarkedstjenesten Amazon Fresh på vej til Europa. Fresh tilbyder både kolonialprodukter og køle- og frostvarer. I Storbritannien testes systemet i Birmingham og London gennem budtjenesten Amazon Prime Now, der tilbyder levering inden for 1-2 timer. Ifølge Amazon er sortimentet på over 4.000 ikkeforgængelige kolonialvarer og omkring 50 køle- og frostvarer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce