Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
kontroversiel. Keiko Fujimori deler vandene i Peru. Nogle hader hende, og der har været flere demonstrationer, men hun er også vellidt og står til at få 35 procent af stemmerne ved første runde af præsidentvalget i dag.
Foto: Rodrigo Abd/AP

kontroversiel. Keiko Fujimori deler vandene i Peru. Nogle hader hende, og der har været flere demonstrationer, men hun er også vellidt og står til at få 35 procent af stemmerne ved første runde af præsidentvalget i dag.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Datteren til præsidenten, der flygtede og gav besked per fax, prøver lykken

I dag fælder vælgerne dom over fortiden i Peru.

Financial Times
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gisela Ortíz har båret et lamineret foto af sin bror på jakken siden 1992 Det var det år, han blev myrdet af den af de dødspatruljer, som Perus tidligere præsident Alberto Fujimori blev sendt i fængsel for at stå bag. Han blev også dømt for andre forbrydelser, herunder svindel og bestikkelse.

»Det vil være skamfuldt for os peruanere at få endnu en Fujimori til magten«, siger hun.

I de seneste dage har titusinder af demonstranter som Gisela Ortíz været på gaden for at protestere mod ekspræsidentens datter, Keiko, der er favorit til at afløse præsident Ollanta Humala. Første runde af præsidentvalget finder sted dag.

En af de mest velfungerende økonomier i Latinamerika

Vælgerne skal ikke bare fælde dom over historiens rolle i det moderne Peru. De skal også beslutte, hvordan deres land skal fastholde sin position som en af de mest velfungerende økonomier i Latinamerika inden for rammerne af et politisk system, der møder betydelig kritik.

Mange peruanere roser stadig Fujimori for at have knust den maoistiske oprørsbevægelse Lysende Sti's blodige opstand, for at have tæmmet landets hyperinflation, for at have givet de fattige bedre vilkår og for at have banet vej for det seneste årtis økonomiske succes. De håber, at hans datter vil følge i hans fodspor ved at hjælpe økonomien yderligere på vej og give dem et tryggere samfund.

Præsidenten flygtede og gav besked per fax

Demonstrationerne i den forløbne uge fandt sted omkring årsdagen for det såkaldte ’auto-kup’ i 1992, da Fujimori opløste kongressen og domstolene og sendte kampvogne og soldater på gaderne. Demonstranterne råbte »aldrig mere Fujimori« og advarede vælgerne mod at stemme på datteren af en mand, der flygtede til Japan og meddelte sin fratrædelse per fax for at undgå en korruptionsskandale og anklager om brud på menneskerettighederne.

Det vil være skamfuldt for os peruanere at få endnu en Fujimori til magten. Gisela Ortíz, peruansk vælger

»De fejl, hendes far måtte have begået, er en del af Perus historie og må ikke gentages, og et politisk fænomen som ham, vil vi heller ikke se igen. Men vi kan godt bruge hans datter, der kan trække på faderens og sin egen politiske erfaring og skabe fremskridt«, siger Tito Ortíz, der er revisor og bor i Lima.

Cynthia Sanborn, der er politolog ved Universidad del Pacifico i Lima, siger: »Mange husker den forfærdelig vold og Lysende Stis og Fujimoris forbrydelser, som var det i går, selv om det skete for årtier siden, men nogle ser ham som en frelser«.

Foto: Martin Mejia/AP

Person tæt på datteren er nævnt i Panama-papirerne

Keiko Fujimori siger, at hun vil respektere demokratiet og menneskerettighederne, og hun har lovet »ikke at bruge sin politiske magt til gavn for noget medlem af min familie«.

Ifølge meningsmålingerne står Keiko Fujimori, der er uddannet på eliteuniversitetet Columbia i New York og medlem af sit lands kongres, til at få omkring 35 procent af stemmerne. Men hun er samtidig den kandidat, som langt de fleste vælgere tager skarp afstand fra, og det har næppe gavnet hende, at en person, hun har forbindelser til, er omtalt i nogle af de dokumenter om skattely, der er lækket fra et advokatfirma i Panama.

Politikens graverchef John Hansen har været en af de ledende journalistiske kræfter bag Panama-lækagens afsløringer. Her besvarer han en række af de presse-etiske spørgsmål, som sagen også rejser. Kilde: politiken TV / Foto: Nima Hajarzadeh

De kandidater, der ser ud til at skulle kæmpe om at få næstflest stemmer, er den internationale finanssektors favorit, Pedro Pablo Kuczynski, der er uddannet ved Oxford University og tidligere ministerpræsident, og den venstreorienterede Veronika Mendoza, der uddannet antropolog fra Sorbonne i Paris og tidligere allieret med præsidentfruen, Nadine Heredia.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om Keiko Fujimori står til en komfortabel sejr i dag, får hun næppe de 50 procent af stemmerne, der skal til for at vinde valget i første runde. Den amerikanske storbank JPMorgan siger, at en anden valgrunde i juni mellem hende og Pedro Pablo Kuczynski »vil være det bedst tænkelige scenarie set fra markedernes synspunkt«.

Det skyldes, siger banken, at »ingen af de to kandidater ventes at ville ændre den politiske kurs«. Til gengæld kan det give investorerne sved på panden, hvis Keiko Fujimori skal op mod Veronika Mendoza i anden valgrunde. Det vil nemlig »øge frygten for, at Mendozas venstreorienterede ideologi fører til en markedsfjendtlig politik«.

Marco Arana, en tidligere præst, der stiller op som vicepræsidentkandidat sammen med Veronika Mendoza, siger derimod: »De kalder os systemfjendtlige terrorister, der er fjender af investeringer, men vores hovedbudskab er demokratisk, social og miljømæssig retfærdighed«.

Oversættelse: Tonny Pedersen

Med licens fra Financial Times

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden