Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
J. Scott Applewhite/AP
Foto: J. Scott Applewhite/AP

loftsdilemma. Den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, fotograferet i januar, da republikanerne og demokraterne aftalte at forlænge det amerikanske gældsloft. Nu spidser en ny lofts-diskussion til.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To vigtige skæringspunkter puster USA's økonomi i nakken

Politisk uenighed truer amerikanerne på pengepungen.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Risikoen for at USA får besvær med at kunne betale sine regninger, puster igen for alvor amerikanerne i nakken.

Når man om en uge tager hul på det nye finansår, venter en vigtig deadline, da man på grund af politisk uenighed endnu ikke har en finanslov på plads. Det kan betyde, at for eksempel landets nationalparker må lukke, fordi regeringen ikke kan betale de ansatte.

Det er dog kun et bump på vejen mod den vigtigste deadline, der ifølge det amerikanske finansministerium kommer i midten af oktober. Her ventes USA at ramme sit gældsloft på 16.700 millarder dollar, og det kan føre til stor uro på de finansielle markeder.

Vil løbe kort tid
Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank, tror, at det er sandsynligt, at ikke-livsvigtige dele af den offentlige sektor vil lukke ned fra næste uge på grund af, at finansaftalen ikke er på plads.

»Det vil ske fra 1. oktober, hvis man ikke har en aftale, men om man kan lave nogle små politiske finurligheder, hvor man udskyder det en lille smule, er muligt. Men som udgangspunkt, hvis der ikke er en aftale på plads 1. oktober, vil dele af den offentlige sektor lukke ned«, siger Jacob Graven.

DEBAT

»Det vil næppe være et kæmpe ragnarok. Hverken for amerikanerne eller på de finansielle markeder, fordi det er nok noget, der kun vil løbe i ganske kort tid«, siger Jacob Graven.

Aktiemarkeder faldt som en sten
Derimod kan det truende gældsloft »komme til at gøre ondt«, siger Jacob Graven. Og ikke kun for amerikanerne, da det kan give problemer på de finansielle markeder, selv hvis man ender med at blive enige om at forhøje gældsloftet - loftet for, hvor høj gælden må være for den føderale regering.

Da man var tæt på at nå gældsloftet i 2011, fik USA nedgraderet sin kreditværdighed og aktiemarkederne faldt som en sten, og den risiko er der igen, siger Jacob Graven.

Hvis USA rammer gældsloftet, kan regeringen ikke låne flere penge. Og hvis gældsloftet ikke forhøjes, kan USA ikke betale sine regninger, og man må gå i betalingsstandsning.

Igen er det »politisk fnidder«, der ifølge Jacob Graven står i vejen for at forhøje gældsloftet.

»Det vil kunne udløse et ramaskrig, men jeg er overbevist om, at man ender med at blive enige om at forhøje gældsloftet. Risikoen kan dog betyde, at der kan komme en finansiel reaktion allerede før deadline«, forklarer Jacob Graven.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden