Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Charles Dharapak/AP
Foto: Charles Dharapak/AP

Gældsdrama. De demokratiske senatorer Harry Reid og senator Chuck Schumer møder pressen efter frugtesløse forhandlinger i weekenden. Endnu en deadlinen nærmer sig for de amerikanske politikere.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cheføkonom: Gældsdrama i USA er »for vanvittigt til at tro på«

Konsekvenserne er nærmest uoverstigelige, hvis USA's politikere ikke bliver enige om at hæve gældsloftet, mener DI.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledigheden vil skyde massivt i vejret, og Danmark vil igen glide ind i recession, hvis ikke de amerikanske politikere lægger interne stridigheder til side og finder frem til en løsning om at hæve gældsloftet.

Så klar er vurderingen fra Dansk Industri, der repræsenterer flere end 10.000 af de største danske virksomheder.

»Konsekvenserne er nærmest uoverstigelige for verdensøkonomien. Og hvis den (verdensøkonomien, red.) går i recession, så gør Danmark det også, for vi er helt afhængige af, hvad der sker rundt omkring os. Det vil betyde voldsom nedgang i omsætningen for virksomhederne og føre til massiv stigning i ledigheden«, siger cheføkonom hos Dansk Industri Klaus Rasmussen.

Det vil betyde voldsom nedgang i omsætningen for virksomhederne og føre til massiv stigning ledigheden.

Vil minde om finanskrisen Hvis gældsloftet ikke bliver hævet på torsdag - så USA kan låne endnu flere penge - kan den amerikanske stat ifølge flere økonomer hurtigt få problemer med at betale sine regninger, og det vil teknisk set betyde bankerot for verdens største økonomi.

Grunden til, at situationen i USA er så alvorlig også for Danmark, er, at det vil føre til negativ vækst - recession - i verdensøkonmien og skabe en dominoeffekt, der vil ramme danske virksomheder, vurderer Klaus Rasmussen.

Eksporten vil falde, fordi danske virksomheder ikke kan sælge lige så mange varer og ydelser til USA og udlandet. Det vil i Danmark føre til faldende omsætning, fyrede medarbejdere og recession, som vil ramme de fleste virksomheder i Danmark.

»De finansielle markeder vil blive helt dysfunktionelle over en bred kam. Det ville være en situation, der minder om den, da banken Lehman Brothers krakkede (det, der startede finanskrisen, Red.). Der faldt det danske bruttonationalprodukt med fem procent, og det er der ingen, der vil gå fri for, hvis det sker«, siger Klaus Rasmussen.

»Udover grænsen for uansvarlighed«

Han mener, det vil være »ud over grænsen for uansvarlighed« og for »vanvittigt til at tro på«, hvis politikerne i USA lader interne drillerier gå ud over verdensøkonomien.

LÆS OGSÅ

Derfor tror han også, at det i sidste ende vil lykkes at opnå en eller anden form for enighed.

»Vi har kunnet se, hvor slemt det har været, når man kan stille spørgsmål ved en række sydeuropæiske landes betalingsevne, og det her er en hel anden målestok med verdens største økonomi. Så jeg har svært ved at se, de ikke finder en løsning. Konsekvenserne vil være så store, at ingen politikere kan påtage sig den skyld«, siger Klaus Rasmussen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden