Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Alex Brandon/AP
Foto: Alex Brandon/AP

BEKYMRING. Direktøren for Den international Valutafond (IMF), Christine Lagarde, er bekymret for situationen i USA, hvor politikerne ikke kan blive enige om at udvide det amerikanske gældsloft. Sker det ikke inden torsdag, er landet teknisk bankerot og ude af stand til at betale sine regninger.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdensledere bønfalder USA om at løse gældskrise

USA's gældsloft skal hæves inden torsdag, ellers får det katastrofale konsekvenser.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lederen af Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, bønfalder de amerikanske politikere om at hæve gældsloftet, der udløber på torsdag.

Sker det ikke, vil USA være teknisk bankerot og ude af stand til at betale sine regninger.

»Det er meget, meget bekymrende. Det kan føre til massive økonomiske forstyrrelse verden over og føre til ny recession«, siger Christine Lagarde i et interview med den amerikanske tv-station NBC News.

Det er meget, meget bekymrende. Det kan føre til massive økonomiske forstyrrelse verden over og føre til ny recession.

Meldingen kommer, efter IMF og Verdensbanken i weekenden holdt deres årsmøde for 2013.

Forhandlinger strandet Her var den generelle økonomiske situation i verden på dagsordenen, men det stod hurtigt klart, som Christine Lagarde siger, at gældskrisen var det altoverskyggende tema på årsmødet.

Forhandlingerne om at hæve gældsloftet brød sammen lørdag mellem præsident Barack Obama og republikanernes forhandler, John Boehner.

Søndag var der igen forsøg på forhandlinger, men stadig uden parterne nærmede sig hinanden, hvilket fik den demokratiske flertalsleder i Senatet, Harry Reid, til at konstatere, at »der er lang vej endnu«.

Vil bringe amerikansk økonomi i fare
Christine Lagarde understreger alvoren i situationen ved at drage en parallel til begyndelsen af finanskrisen i 2008, hvor en række store finansvirksomheder bukkede under i USA og kastede verden ud i en dyb og lang recession.

»Hvis der er en kombination af et shutdown i en periode og andre mere seriøse og ødelæggende problemer i økonomien, og hvis gældsloftet ikke bliver hævet i god nok tid, så folk har sikkerhed for, at økonomien er i god stand, så vil det give så meget usikkerhed, så meget risiko for sammenbrud, at den amerikanske økonomi igen vil være i fare«, siger hun ifølge NBC News.

Andre ledere ved mødet udtrykte også deres dybe bekymring for den amerikanske krise.

Direktøren i Verdensbanken, Jim Yong Kim, mener ifølge den amerikanske avis The New York Times, at verden er »dage fra en meget farlig situation«, og at det især kan gå ud over de fattige lande.

Katastrofale konsekvenser

»Jo tættere vi kommer på deadline, jo større indflydelse vil det få på udviklingslandene«, siger han.

Konsekvenserne af det vil være helt katastrofale.

Formanden for den franske storbank BNP Paribas, Baudouin Prot, siger til samme avis, at »det kan ikke ske, og det må ikke ske«, og at »konsekvenserne af det vil være helt katastrofale«.

LÆS OGSÅ

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, var lige så klar i opfordringen til de amerikanske politikere.

»Den finanspolitiske knude skal løses omgående«, siger han til The New York Times.

Krisen med at hæve gældsloftet kommer oven i de amerikanske politikeres strandede forhandlinger om et nyt budget for den amerikanske økonomi.

De brød sammen 1. oktober og har sendt 800.000 amerikanske statsansatte hjem fra deres arbejde, indtil politikerne finder en løsning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden