Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Charles Dharapak/AP
Foto: Charles Dharapak/AP

OMSTILLINGSPARAT? Barack Obama og det amerikanske folk kommer til at ændre deres måde at indrette samfundet på ifølge økonomieksperter. Højere skat og mindre militær er eneste vej frem, hvis de skal have bugt med gælden på 16.700 milliarder dollar.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampfly, dollargrin og amerikanerkøleskabe har givet USA farlig gigantgæld

USA kan havne i afgrunden, hvis ikke de ændrer politik, siger eksperter.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uanset om det lykkes de amerikanske politikere at hæve gældsloftet inden torsdag, skal amerikanerne indstille sig på markante ændringer i samfundet, hvis ikke landet skal styre direkte i afgrunden.

Sådan lyder svaret fra økonomiske eksperter på spørgsmålet om, hvordan USA skal overleve den gigantiske gæld, der torsdag runder 16.700 milliarder dollars (92.152 milliarder kroner).

»Man har lånt til historiens største gilde med et privatforbrug, der slet ikke er baggrund for. Og derfor står man i den situation, at man i realiteten har meget små muligheder for at tilbagebetale gælden«, siger Jørgen Ørstrøm Møller, der er gæsteprofessor ved Singapore Universitet og adjungeret professor på CBS.

LÆS OGSÅ

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen er enig i, at USA inden for de næste år bliver nødt til at ændre den økonomiske politik dramatisk, hvis ikke gælden skal trække verdens største økonomi ned.

»Hvis de ikke gør noget, så får de svært ved at få tingene til at hænge sammen på længere sigt. De skal snart finde ud af, præcis hvordan de tackler deres gæld, så de ikke kommer helt hen til afgrunden«, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Har levet over evne
Det er især et årelangt overforbrug, der ligger bag den enorme amerikanske gæld, der er tredoblet siden årtusindeskiftet.

Ligesom det kan ske i en privat husholdning, har USA ikke kunnet holde budgettet og har gennem årtier brugt flere penge, end de har tjent.

Det vil efter min opfattelse ende i en reel statsbankerot.

Skatterne har været lave og det private forbrug højt.

Samtidig har USA's mange krige slået hul i bunden af den amerikanske statskasse.

»Man kan godt køre med gæld i en kortere periode, hvis man investerer og udbygger produktionskapaciteten, så man får flere penge i fremtiden, som man kan betale gælden med. Men hvis man bruger dem til forbrug, til at købe køleskabe, biler og til krig, så har du ikke mulighed for at producere dig ud af problemet, og derfor står den amerikanske økonomi i dag i en frygtelig klemme, som er meget vanskelig at komme ud af« siger Jørgen Ørstrøm Møller.

Kommer ikke uden om umulige valg
Bo Sandemann Rasmussen mener ligeledes, at USA's gæld er blevet så stor, at de bliver nødt til at gribe fat om to af de varmeste kartofler i amerikansk politik.

»De kommer ikke uden om at foretage en eller anden form for hævning af skatten. Samtidig må de skære i militæret. Det har de helt andre muligheder for end for eksempel Grækenland, men det er politisk et svært spørgsmål, og der er meget lobbyvirksomhed fra våbenindustrien«, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Men Jørgen Ørstrøm Møller mener, det er for sent at stramme sig ud af den gældsspiral, USA har bragt sig i.

Tror USA går statsbankerot
»Der er behov for at stramme de offentlige finanser i samme størrelsesorden som i Grækenland. Man har kun haft overskud i fire af de seneste 52 år, og den laden stå til, som har domineret amerikansk politik i mere end 50 år, er blevet af en størrelse, så det næsten er umuligt at se, man kan komme ud af det uden dramatiske konsekvenser. Det vil efter min opfattelse ende i en reel statsbankerot«, siger han.

Så slemt tror Bo Sandemann Rasmussen dog ikke det går.

Han er sikker på, at USA vil foretage de nødvendige tilpasninger, men »at det kræver, at der er vilje«.

Chefanalytiker i Nordea Anders Svendsen tror også, at USA lykkes med at klare skærene.

Efterveer fra finanskrisen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han kalder det »en stor udfordring«, men mener, gælden er under en vis form for kontrol.

»I foråret trådte store besparelser i budgettet i kraft. Det var den såkaldte grønthøstermetode, hvor der bliver sparet over en bred kam frem til 2020, fordi politikerne ikke kunne blive enige om besparelser til blandt andet at sænke gælden«, forklarer Anders Svendsen.

LÆS OGSÅ

Han mener, at den store gæld især bunder i efterveerne fra finanskrisen og hæfter sig ved, at det er helt normalt, at lande kører med underskud i nogle år, hvor der er brug for at holde hånden under økonomien og investere i at opgradere produktionsapparatet.

Gælden bliver først et alvorligt problem, når den overstiger bruttonationalproduktet i så stor grad, som det er sket i Grækenland, vurderer han.

»Gælden er steget voldsomt siden finanskrisen, og det er det samme, der er sket i Europa. Den amerikanske gæld er væsentligt lavere end i Italien og næsten på samme niveau som Storbritannien og Frankrig. Samtidig har der været en stor periode uden vækst, og det giver den her kraftige stigning i gælden i USA og i Europa. Men de skal nok klare den«, siger Anders Svendsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden