Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sortsyn. Den eneste aktive mine i Grønland, guldminen i Nalunaq, gik i betalingsstandsning i februar. Den drives nu for lånte penge.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen (arkiv)

Sortsyn. Den eneste aktive mine i Grønland, guldminen i Nalunaq, gik i betalingsstandsning i februar. Den drives nu for lånte penge.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen penge til Grønlands råstofjagt

Nye råstoflande er særligt pressede af global mineindustrikrise.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tirsdag i denne uge var endnu en dårlig dag for mineaktier.

Over hele verden faldt kurserne på de selskaber, der lever af at finde og udgrave mineraler og metaller.

Sådan har det været mange gange de seneste tre år. Den globale mineindustri er midt i en af sine værste og mest langvarige kriser. Mens andre erhverv generelt har klaret sig pænt siden finanskrisen, har mineindustrien været aktiemarkedernes store taber.

LÆS OGSÅ

Analyseselskabet S&P’s globale mineindeks er siden starten af 2011 faldet 44 procent, mens et tilsvarende indeks over alle industrier, S&P 1200, i samme periode er steget med 17 procent.

Hele verdensmarkedet er ramt
Det er usædvanlig dårligt nyt for et land som Grønland, der kæmper for at tiltrække milliardinvesteringer i landets rige undergrund.

For når kurserne falder, bliver investorerne bange for at sætte penge i nye projekter. Og de første lande, der bliver valgt fra, er lande som Grønland, der har et hårdt klima og mangler infrastruktur.

»Vi kan konstatere, at mineselskaber over hele verden er ved at neddrosle investeringerne. Det gælder for en række råstoffer, og det smitter i høj grad af på randområderne, som Grønland må siges at være«, siger Fasial Kalim Ahmad, der er analytiker ved Handelsbanken Capital Markets og følger den globale mineindustri.

LÆS MERE

»Der er rigtig mange, der gerne vil sælge projekter, men der er ikke ret mange investorer, der er villige til at skyde penge i dem længere. Det gælder hele verdensmarkedet, og det rammer Grønland«, siger Lars Lund Sørensen, seniorgeolog ved Geus i København.

Halvering af investeringer

Mineindustriens problem er, at genrejsningen i verdensøkonomien går langsommere end håbet. På det seneste har især Kinas nøgletal skuffet, og det er kinesiske investeringer og opkøb, der driver råstofindustrien.

Resultatet er, at projekter indstilles, miner lukkes i etablerede lande som Canada og Australien, og branchens 40 største selskaber foretog alene i 2012 nedskrivninger for 250 milliarder kroner, viste en rapport i juni fra konsulentselskabet PwC.

LÆS OGSÅ

Dermed bliver det svært at rejse penge til at finde og bygge nye miner. En anden nylig rapport fra analysevirksomheden IntierraRMG viste et skarpt fald i investeringslysten i 3.500 børsnoterede mineselskaber fra sidste kvartal i 2012 til første kvartal i 2013.

Værst så det ud for de mindste udforskningsselskaber, der er første led på vejen til en fungerende mine. Her blev investeringerne mere end halveret fra 19 milliarder kroner til 8 milliarder kroner.

Det er specielt uheldigt for Grønland, der netop har fremlagt sit første finanslovsforslag med røde tal i fem år, og som satser på indtægter fra nye miner. For det er netop de mindre selskaber, der er aktive i Grønland.

Selv om forekomsterne af metaller som jern, nikkel, zink og sjældne jordarter er lovende, kan Grønlands bedste håb ifølge nogle branchekilder måske være et helt andet metal: uran.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden