Guldsten. I minerne skal arbejdsforholdene i tunnelerne 300 meter under jorden være i orden hvis guldet skal sælges i Fairtrade-handel.
Foto: Paulo Santos/AP

Guldsten. I minerne skal arbejdsforholdene i tunnelerne 300 meter under jorden være i orden hvis guldet skal sælges i Fairtrade-handel.

Global økonomi

Danskerne vil snart kunne købe 'fair trade'-guld

2014 kan blive det 'rene gulds år' i Danmark, vurderer organisation.

Global økonomi

Grønt guld er CO2-neutralt, det er børnearbejde-neutralt, kviksølv-neutralt og dødelige arbejdsforhold-neutralt.

Og der sælges ikke særlig meget af det lige nu i Danmark. Faktisk sælger kun en guldsmed her i landet Fairtrade Internationals såkaldte grønne guld. Men det håber organisationen at ændre i 2014.

LÆS OGSÅ

»Vi vidste, at det ville være langsomt og vanskeligt i starten, men nu vil jeg mene, at vi er der, hvor markedet kan opbygges langt hurtigere. Vi satser derfor på, at 2014 kan blive året, hvor vi kan komme frem i Danmark og Holland. Og planen er at fokusere mere på Danmark som marked for vores Fairtradeguld«, siger direktøren for Fairtrade International, Harriet Lamb.

Etiske standarder
I 2010 begyndte organisationerne Fairtrade International og The Alliance for Responsible Mining (ARM) et samarbejde om at udvikle nogle acceptable standarder for både arbejdsbetingelser og bæredygtighed i de mange små guldminer rundt om i Afrika, Latinamerika og Asien, der samlet står for bare 10 til 15 procent af verdens guldproduktion, men beskæftiger omkring hele 90 procent af arbejdskraften inden for guldminedriften.

Resultatet af samarbejdet blev Fairtrade Gold Mark, som er en certificeringsordning, der fungerer på samme måde som det velkendte Fairtrademærke inden for kaffe-, bananer- og kakaoproduktion.

De guldminer, der indgår i ordningen, forpligter sig til at overholde en række standarder. De skal blandt andet afskaffe børnearbejde, øge aflønningen af arbejderne, mindske sikkerhedsrisikoen og skabe generelt bedre arbejdsvilkår for arbejderne i minerne. Et andet mål er desuden at minimere brugen af kviksølv, som er både skadeligt for mennesker og naturen. På den måde bliver guldet bæredygtigt og etisk i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Årsagen til, at 2014 bliver satsåret i Danmark, er, at der har været meget arbejde forbundet med at få Fairtradeordningen i gang i guldminerne i Afrika og Latinamerika, hvor Fairtrade International indtil videre har fået etableret konkrete samarbejder.

»Først skulle der findes miner, som ønskede at producere det grønne guld. Dernæst skulle arbejds- og miljøvilkårene i minerne forbedres, så der kunne være tale om grønt guld. Og så skulle guldet bearbejdes og sendes til Europa«, forklarer Harriet Lamb.

Et godt engelsk marked
I England har Fairtrades grønne guld modsat Danmark vundet frem på markedet og hos forbrugerne, som er ved at være meget bevidste om, at det netop ikke er børn på otte år, som står dagen lang og udvinder guld i Fairtrades miner. I udviklingsorganisationen Ibis håber man, at der også snart vil være flere danske forbrugere, som får øjnene op for Fairtrade-guldet.

»Der er både et behov for, at flere virksomheder i minedriften går den vej, så mængden af Fairtradeguld kan komme ud i hele smykkeindustrien, og et behov for, at forbrugerne bliver bevidste om, at der er et etisk alternativ inden for guldsmykker«, siger Anne Margrethe Hefting, kampagnekoordinator hos Ibis for projektet 'Stop børnearbejde – Skoler er det bedste sted at arbejde'.

LÆS OGSÅ

Hun fremhæver, at der er en stigende efterspørgsel på guld, hvilket har antændt en guldfeber i de afrikanske lande Mali og Ghana, der har ført til børnearbejde i mange små, illegale guldminer:

»Det er derfor vigtigt, at lokalsamfundene gavnes, og børnene får uddannelse. For børnene er arbejde i minerne et ’quick fix’ på deres dårlige situation, men på langt sigt ødelægger det mulighederne for et godt liv, og det kan Fairtrade være løsningen på, så det ikke sker«, siger Anne Margrethe Hefting. Fair guldproduktion vokser

Guld, som bærer Fairtrademærket, er dyrere end andet guld. Det skyldes blandt andet, at en del af pengene tilbagebetales til minerne i form af en præmie, som skal reinvesteres i uddannelse til minearbejderne selv og deres børn, arbejdernes sikkerhed og andre lokale initiativer. En af grundene til, at Fairtrade International fik ideen om at gå ind i minedriften, var, at den engelske smykkeproducent CRED Jewellery tog kontakt til Fairtrade, fordi de mente, der var et marked for bæredygtige og etisk forsvarlige guldsmykker. Derefter kom ARM ind i billedet, og projektet tog fart. »Projektet begyndte i Colombia, Peru og Bolivia. I Colombia var de allerede selv begyndt at prøve at udvinde guld uden brug af kviksølv og cyanid, men de kunne ikke få en ordentlig pris for det. Derfor tog de kontakt til os igennem ARM. Efterfølgende kom en mine i Peru og to i Bolivia med i projektet«, forklarer Harriet Lamb: SE BILLEDER »Derefter startede vi pilotprojekter i Afrika. To i Tanzania, to i Kenya og to i Uganda. De sælger stadig ikke guld på Fairtrades betingelser, men vi arbejder med dem i minen på, hvordan vi kan få det til at fungere«.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pilotprojekterne i Afrika er sat til at køre over tre år. Harriet Lamb understreger, at det ikke er, fordi minerne ikke kommer til at producere Fairtrade-guld, men at omstillingen til de nye produktionsvilkår tager tid.

Der sker løbende en stigning i mængden af produktionen af det grønne guld, og det er den stigning, som også er årsag til, at der vil komme endnu mere børnearbejdsfrit guld til det danske marked.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce