Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Salg. Jack Sommer (th.) - her sammen med sin ejendomsmægler, Craig Tann - vil have 42 mio. kr. for sit luksushus i Las Vegas. Og man kan betale ham med penge, der er udstedt på en computer og ikke af en nationalstat.
Foto: Alex Federowicz/AP

Salg. Jack Sommer (th.) - her sammen med sin ejendomsmægler, Craig Tann - vil have 42 mio. kr. for sit luksushus i Las Vegas. Og man kan betale ham med penge, der er udstedt på en computer og ikke af en nationalstat.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Virtuel valuta: Køb drømmehuset for 10.000 bitcoins

Mens politikerne tøver, er virksomheder og private ved at liste bitcoins ind ad bagdøren.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jack Sommer har fået præcis den opmærksomhed, han søgte efter.

Den amerikanske ejendomsmagnat har sat sit hus til salg med en prisseddel på 7,85 millioner dollar (42 millioner kroner). For den pris får man godt 2.300 kvadratmeter luksusbeboelse i Las Vegas.

Men det helt store skvulp kom først, da han sidste uge sagde, at han tog imod betaling i bitcoins – en virtuel valuta, der ikke er udstedt af en nationalstat, men kun er penge værd, fordi folk er enige om, at det er den.

LÆS OGSÅ

»Fordelen er, at vi udvider vores køberskare og i tillæg får noget omtale«, sagde Sommer, da han sidste uge gav en rundvisning til avisen Las Vegas Review-Journal. Og tilføjede, at han fik ideen, fordi to af hans sønner arbejder med at udvikle og handle bitcoins.

Et skridt op ad rangstien
Huset er en af de dyreste varer, der nogensinde er udbudt i bitcoins. Dermed tog den kunstige valuta, der har fået myndigheder overalt i verden til at se frustrerede og ofte rådvilde til, endnu et skridt op ad rangstigen.

Dagligt dukker nye steder op rundt om i verden, der accepterer bitcoins, og mange af meddelelserne er banebrydende.

For en måned siden oplyste Cyperns største universitet, Nicosia Universitet, at det som det første i verden ville tage imod studiegebyrer i bitcoins.

I sidste uge blev en Lamborghini solgt i Californien for 91,4 bitcoins – en pris, der svarer nogenlunde til 400.000 kroner og er den hidtil største bilhandel i den virtuelle valuta.

Stripper med bitcoins
På sitet stripcoin.com kan man lære, hvordan man som håbefuld stripper opretter sin egen bitcoinkonto, så man kan sælge sig direkte på nettet.

Der er masser af mennesker derude, der har bitcoins, og de brænder efter et sted at bruge dem

»Og det var det, de damer, så er I totalt klar til at begynde at bruge jeres sexede kroppe til at lave penge«, som LadyBytes forklarer i en instruktionsvideo.

I Danmark sluttede københavnerbaren The Jane for fire uger sig til de danske steder, der tager imod bitcoins. Tidligere har for eksempel Bandholm Hotel på Lolland meldt sig.

Farvel til seddelpressen
Bitcoins er et nybrud, fordi penge normalt udstedes af en nationalstat eller flere – som for eksempel euro. Det betyder, at man i teorien har sikkerhed i centralbankens guldbeholdning eller i landets andre faste værdier.

I praksis fungerer det ikke sådan, og derfor bygger de fleste valutaer i dag på den tillid, der er til dem. Hvis tilliden ryger, går valutaen i gulvet, som det for eksempel er sket uafbrudt med den argentinske peso de seneste fem år.

Her er bitcoin en mere ’ren’ valuta.

Bitcoins kan i princippet udstedes hvor som helst på en computer, der er kraftig nok til at udregne de sindrige algoritmer, der blev skabt i 2009 – til gengæld hjælper man så med at holde systemet kørende. De bygger altså kun på deres egen indbyggede tillid.I modsætning til en national seddelpresse, der kan fortsætte med at trykke i en uendelighed, er bitcoins programmeret til, at der aldrig kan udstedes mere end 21 millioner af dem.

I øjeblikket er der udstedt 12 millioner, så loftet er inden for synsvidde. Noget, der tiltrækker mange mennesker.

Kina nedlægger forbud

Til gengæld er kursen svær at forudsige, og i år har den været på en uhørt rutsjetur.

Fra små 27 kroner ved årsskiftet til rekorden 6.732 kr. for en måned siden, da USA’s justitsministerium erklærede, at bitcoins kan være en »juridisk gangbar betalingsform«.

Og ned til de nuværende ca. 4.120 kr., efter at Kina for to uger siden forbød sine banker at modtage valutaen på grund af frygt for dens kriminelle muligheder. Alligevel valgte Las Vegas-rigmanden Jack Sommer bitcoins til sit hussalg. Og selv om det er lidt af et sats, er der god mening i det, siger Julian Tosh, der ejer bitcoinsinvegas.com. »Der er masser af mennesker derude, der har bitcoins, og de brænder efter et sted at bruge dem«, siger han til Las Vegas Review-Journal.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden