Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Elektrisk. Ud over olie og skibe vokser de arktiske byer også som turistmål. Hoteller kobler turister med 'nordlysjægere', der tager dem på jagt efter vejrfænomenet.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen/AP (arkiv)

Elektrisk. Ud over olie og skibe vokser de arktiske byer også som turistmål. Hoteller kobler turister med 'nordlysjægere', der tager dem på jagt efter vejrfænomenet.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordlyset bølger over nyt nordisk klondike

Arktis boomer. Blandt de nye magtcentre er Tromsø i Nordnorge, der lever godt af olieefterforskning, de nye nordlige skibsruter og turister.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som borgmester for en mellemstor nordnorsk by er det normalt ikke en hverdagsting at tale direkte med fremmede landes ambassadører.

Men det er det blevet for Jens Johan Hjort.

»For to år siden havde jeg mødt to ambassadører i hele mit liv. Nu er jeg nået op på 90«, siger den konservative politiker, der siden 2011 har ledet Nordnorges største by, Tromsø.

Byen er et af de steder, hvor man tydeligt ser et arktisk boom – men tværs over Arktis meldes der om rekordstore investeringer i klodens nye vækstcentrum.

LÆS MERE

I Rusland har præsident Vladimir Putin eksempelvis godkendt en investeringsplan til over 300 milliarder kroner. I USA og Canada skruer store olieselskaber op for deres efterforskninger.

Island markerer sig som et af klodens nyeste politiske centre, især med et godt forhold til Kina, der har søsat produktion af isbrydere for at kunne bruge den nye og hurtigere sejlrute nord om Rusland.

I Tromsø betyder det, at byen med 70.000 indbyggere i øjeblikket vokser med mere end 1.000 om året.

»Personligt tror jeg, at den stigningstakt kommer til at gå op i løbet af de næste ti år. Ikke ned«, sagde borgmesteren, da Politiken mødte ham til den internationale konference Arctic Frontiers i sidste uge. Meget sigende som gæst af den norske stat, der er ivrig for at skaffe international pressedækning af konferencen.

I en snæver fjord
Tromsø ligger så langt mod nord, at solen gik ned i midten af december og først stod op igen i tirsdags.

Men investorerne kan godt finde den.

»Det er temmelig utroligt, hvad vi ser«, siger Nils Arne Johnsen, der er arktisk direktør for det danske rådgivningsfirma Rambøll og leder Tromsø-afdelingen med 14 medarbejdere.

»Alle byer i Nordnorge har travlt med investeringer for at gøre klar til de nye skibsruter, de nye olie- og gasfelter og mineraleksporten fra de svenske miner, og Tromsø er længst fremme. For få år siden blev der bygget måske 15-20 boliger om året. Nu tegner man projekter med 500 og 5.000 boliger«, siger Rambøll-chefen.

Tromsøs centrum ligger på en ø i en snæver, men dyb fjord tæt ved havet – en ideel plads for en havn. I øjeblikket er der to store projekter for at bygge nye industrihavne – et syd og et nord for Tromsø.

Det mest spektakulære er den gamle ubådsbase Olavsvern, der er gravet dybt ind i klippefjeldet syd for byen. Det kostede norsk militær tre milliarder kroner at bygge basen. Sidste år blev den købt af et privat konsortium ledet af Tromsø-forretningsmanden Gunnar Wilhelmsen for spotprisen 38 millioner kroner.

Liv i Nordnorge
Norges statsminister, Erna Solberg – partifælle med borgmesteren – virker dog ikke specielt ked af situationen, da hun taler på Arctic Frontiers.

I stedet taler hun om behovet for at sparke yderligere liv i Nordnorge og i særdeleshed Tromsø.

»Den vigtigste udfordring i forhold til at udvikle Nordnorge yderligere er manglen på kvalificeret arbejdskraft, især ingeniører«, siger statsministeren, der kom til magten i september.

»Vi er nødt til at øge mængden af studerende på relevante områder og samarbejde med vores naboer her i nord for at skabe et velfungerende arbejdsmarked i regionen«.

LÆS LEDER

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blandt nytilkommerne er Dong Energy, der i 2012 overtog norske Front Exploration. Dong leder efter olie i den norske del af Barentshavet.

»Operativt adskiller Barentshavet sig ikke væsentligt fra Norskehavet eller området ved Shetlandsøerne«, påpeger efterforskningsdirektør Jan Terje Edvardsen.

Nordlysturisme

Ud over skibsfart, byggeri og råstoffer er der endnu en vækstindustri: turisme. Alle hoteller i Tromsø reklamerer i vinterhalvåret med ’nordlysture’, hvor man går ud i natten for at jage vejrfænomenet. »Når udviklingspotentialet er så højt, skyldes det ikke mindst turisme. Hele verden skal hertil og se nordlyset. Det tog faktisk turistindustrien på sengen«, siger Nils Arne Johnsen fra Rambøll.

LÆS OGSÅ Midt i euforien er der også advarsler, især om naturen. Den finske udenrigsminister, Erkki Tuomioja, sagde på Arctic Frontiers, at den store udfordring i regionen bliver at sikre bæredygtig udvikling. Han kaldte det direkte for en »lakmustest« for den nordiske samfundsmodel. »Vi vil blive nøje gransket for at se, hvor godt vores model virker på de udfordringer og muligheder, vi ser i Arktis«, sagde han på konferencen.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden