Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Borberg Thomas (arkiv)
Foto: Borberg Thomas (arkiv)

sort. Investeringer i fossile brændstoffer som kul og olie er indirekte investeringer i klimaforandringer, mener direktøren for en af USA største velgørende fonde.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pengetanke sortlister investeringer i kul og olie

Flere steder i verden boykotter investorer nu sort energi. Danske pensionsselskaber melder pas med henvisning til loven.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktøren for en af USA's største velgørende fonde, Wallace Global Fund, er ikke i tvivl.

Hendes investeringsafdeling skal holde sig væk fra kul og olie: »Hvis man investerer i fossile brændstoffer, investerer man også i klimaforandringer«, siger Ellen Dorsey over telefonen fra Washington, D.C.

LÆS OGSÅ

Hun er bannerfører for en gruppe på 17 store amerikanske velgørende fonde med pengekasser på i alt 10 milliarder kroner, der for få dage siden udsendte en erklæring: Fremover vil de trække deres penge ud af alle investeringer i selskaber, der arbejder med fossil energi – kul, olie og gas.

Erklæringen er et af de seneste eksempler på en global kampagne, der i disse måneder ryster energisektoren. Flere steder i verden lyder opfordringen til at boykotte eller undgå investeringer i sort energi, der er med til at holde CO2-udledningerne oppe.

10 energiselskaber sortlistet
Det gælder også i Danmark, hvor de store pensionsselskaber dog holder fast i, at man er nødt til at investere i olie og kul, fordi det giver kunderne de bedst mulige afkast.

Den logik er helt forkert, mener Christine Meisingset, der er leder af bæredygtighedsafdelingen i den norske finanskæmpe Storebrand. I forrige uge meddelte selskabet, at det har sortlistet yderligere ti globale energi- og kraftselskaber, der arbejder med kul, og dermed er oppe på 43.

Det er et led i en strategi om at udfase investeringer i alle kulselskaber, og det sker ikke for at være politisk korrekt, men fordi det giver økonomisk mening.

»For os handler det kun om at reducere risikoen. Hvis de globale klimamål skal nås, skal store dele af de fossile reserver blive liggende under jorden, og det vil påvirke værdifastsættelse og værdiskabelse for de selskaber, der arbejder med fossil energi«, siger hun.

Danske selskaber holder fast i kul
Mange af de store danske pensionsselskaber investerer massivt i grøn energi, for eksempel vindmølleparker. Men på den anden side har ingen af dem officielt fravalgt kul eller andre fossile brændstoffer.

Således investerer Danica, Nordea og SamPension i de store amerikanske kulselskaber Peabody Energy og Consol Energy, og PensionDanmark har en mindre aktiepost i indiske Coal India.Flere pensionsselskaber siger til Politiken, at de er bundet af lovens krav om at skaffe kunderne de bedst mulige investeringer, og at de derfor ville få Finanstilsynet på nakken, hvis de sortlistede fossile brændstoffer.

Tilsynet blander sig ikke

Men det er en overfortolkning, siger Jan Parner, der er vicedirektør i Finanstilsynet. Tilsynet blander sig ikke i, om man sortlister f.eks. kulsektoren. »Selvfølgelig skal man sprede sin risiko, men du vil ikke se en myndighed, der går så langt ned i detaljen, at man siger: Du skal være i et bestemt segment eller en bestemt sektor«, siger han.

LÆS OGSÅ Det er for tidligt at sige, om bevægelsen væk fra fossile investeringer vil brede sig, siger Steen Vallentin, der er lektor på CBS og har forsket i etiske investeringer. Men »det bliver ikke de danske selskaber, der kommer til at drive en forandringsbølge – de lurepasser mere«, siger han: »Danske investorer har traditionelt praktiseret en mere blød version af social ansvarlighed end for eksempel norske«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden