Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

ÆLDRE. En dansk it-virksomhed har vundet et udbud om at levere apps til mobiler og tablets, der hjælper sosu-assistenter med at registrere data om ældre og syge.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Digital økonomi: Har du taget din app i dag?

Digitale velfærdsløsninger bliver attraktive forretningsområder i en presset sundhedssektor.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Tidlig opsporing’ er den lidt usexede betegnelse for et digitalt projekt, som Sundhedsstyrelsen netop har sat i gang.

En lille dansk it-virksomhed har vundet et udbud om at levere apps til mobiler og tablets, der hjælper sosu-assistenter og andre medarbejdere med at registrere data om ældre og syge.

Observationerne skal forebygge, at de gamle ender i dyre hospitalssenge.

Overalt i kommuner og regioner eksperimenteres der med applikationer og software, der via ’borgernære løsninger’, som det hedder, flytter arbejde fra medarbejder til borger, fra hospital til hjem og fra socialrådgiver til personligt netværk.

Er du sendt hjem efter en operation, kan du genoptræne og kommunikere med fysioterapeuten virtuelt foran skærmen derhjemme. Psykisk syge kan downloade en applikation, som hjælper dem med at håndtere deres sygdom og organisere deres personlige netværk.

Patienter med lungesygdommen kol kan tjekke ilt og lungefunktion og komme i videokontakt med hospitalet gennem en højteknologisk kol-kuffert. I USA er der planer om at videreudvikle en fitness-app, så den deler måleresultaterne ikke kun med netværket, men også med lægen. Appen er ikke længere kun en ’self-tracker’. Den er blevet en dataindsamler.

Robotstøvsuger overhalet Debatten om velfærdsteknologi har herhjemme hidtil handlet om robotstøvsugerens manglende evne til at snakke med fru Hansen – og til at gøre rent i hjørnerne. I realiteten er scenen en lidt anden. Digitaliseringen drives frem af en presset økonomi i social- og sundhedssektoren og af danske virksomheders forretningsmæssige muligheder. Kommuner og regioner kan ikke få budgetterne til at holde. Velfærdsindustrien ser et stort potentiale i at udvikle og teste digitale sundhedsløsninger i samarbejde med det offentlige og derefter eksportere dem til andre lande, hvor udgifter til pleje af ældre og syge også eksploderer.

Og fremtidens fru Hansen? 77 procent af danskerne siger, at de gerne vil bruge digitale eller teknologiske løsninger for bedre at kunne klare sig selv, viser en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

Om 10-20 år er de ældre en generation, der privat har investeret i både robotstøvsuger og et intelligent vaske-skylle-toilet til parcelhuset. De er vant til at teste blodtryk, søvnmønster, kalorieindtag, løbehastighed gennem et stort udbud af brugervenlige apps til mobilen.

Win-win-win situation

Meget tyder altså på, at der er tale om en win-win-win-situation. Der er bare en lille faktor, der kan sætte en stopper for fremdriften: Det er den datasikkerhed, der især efter Snowden-lækagen er kommet voldsomt i fokus. Digitale sundhedsløsninger forudsætter, at du som borger og patient får registreret big data om din sundhed, sygdom og medicinforbrug.

Stat, kommuner og regioner får endnu flere oplysninger om de mest private, intime, men også forretningsmæssigt interessante områder i dit liv.

LÆS OGSÅ Forhenværende sundhedsminister Astrid Krag (nu S) løb ind i vanskeligheder, da hun i efteråret 2013 bebudede, at hun havde planer om at stille oplysninger fra de velassorterede danske sundhedsdatabaser til rådighed for den internationale medicinalindustri. »En glidebane mht. privatlivets fred«, sagde IT-Politisk Forening og gav ikke meget for alle forsikringer om kryptering. Vil danske borgere uden videre bidrage til løsninger, der indsamler data om deres sygdom og sundhed, som kan bruges af udenforstående og kommercialiseres som en lukrativ indtægtskilde for forskere og stat?Gennemslagskraften for enhver teknologi forudsætter, at mennesker vil bruge den. At den er tryg, gerne smuk og sikker. Det kan blive den egentlig udfordring for digitaliseringen og virksomhedernes forretningsmæssige muligheder.

I USA er læger i øvrigt begyndt at google deres patienter for at få mere viden om dem, fremgår det af New York Times. Data om patienter er nemlig guld værd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden