Eftertragtet. Jernmalmen fra Sierra Leone er eftertragtet i blandt andet Kina, efter raffineringen køres det til havet og udskibes.
Foto: Jacob Svendsen

Eftertragtet. Jernmalmen fra Sierra Leone er eftertragtet i blandt andet Kina, efter raffineringen køres det til havet og udskibes.

Global økonomi

Der er håb forude for Sierra Leone

Sierra Leone har tocifret vækst og investeringsboom efter ti års krig.

Global økonomi

Afhuggede arme, læber og ører. Børnesoldater med strittende automatvåben, stangskæve af sprut og stoffer. Hvis verdensoffentligheden husker det lille vestafrikanske land Sierra Leone, er det for rædslerne under borgerkrigen fra 1991 til 2002.

Siden 2006 er vanvidsbilledet af landet holdt i live af Leonardo di Caprio i filmen ’Blood Diamond’ om den illegale diamanthandel, der finansierer den brutale, kaotiske, men nærmest apolitisk ’røverkrig’. Nu er freden for længst brudt ud i Sierra Leone, hvor der er forbløffende få tilbageværende konflikter oven på op mod 50.000 dræbte.

LÆS OGSÅ

Efter afrikanske standarder er landet et forbløffende sikkert samfund, og landets økonomi buldrer frem målt på hovedtallene.

Ifølge IMF fortsætter den tocifrede vækst i bnp frem til 2015, og inflationen falder. Efter nogle efterkrigsår med en pæn vækst på 5-7 procent om året er det indtægterne fra minedriften, der nu bærer de rekordhøje vækstrater.

Jern bærer væksten

Diamantindustrien er ikke længere dominerende, bauxit, rutil (bruges bl.a. i hvid maling) og især jernmalm dominerer den afgørende mineindustri, hvor London Mining og det tre gange større African Minerals alene sørger for størstedelen af vækstspringet, efter at produktionen kom i gang i 2011-12. Først i 2015 vil produktionen fra de to miner køre for fuld kraft. »Udviklingen på mellemlangt sigt er positiv. Væksten vil vedblive med at være robust, mens inflationen ventes at falde yderligere«, skriver IMF’s økonomer i den seneste vurdering af landet i forbindelse med tildelingen af ’særlige kreditfaciliteter’.

LÆS OGSÅ Men naturligvis er der også problemer, og vækstmiraklet, der er trukket af udenlandske investeringer, starter også fra et endda meget lavt udgangspunkt. Målt på alle parametre fra økonomi over sundhed og arbejdsløshed til uddannelse og korruption ligger landet i bund i samtlige statistikker. Den ulige fordeling af rigdommene og en svag landbrugssektor i det ellers frugtbare land vækker størst bekymringer på et kontinent, hvor vejen til mere krig og vold er brolagt med vrede, frustrerede unge mænd uden arbejde. Derfor advarer IMF også præsident Ernest Bay Koromah, der sidste år vandt en ny periode ved et nogenlunde demokratisk valg, imod at fravige planerne for indkomstdiversificering og sociale fremskridt. IMF fremhæver særligt indkomstudligning, bæredygtige investeringer i infrastruktur, sundhedsvæsen og uddannelse som vigtige.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce