Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

løn. De tyske slagteriarbejdere er blandt taberne på jobmarkedet. De tjener i gennemsnit 109 kr. mindre i timen end deres danske kolleger.
Foto: Peter Klint (arkiv)

løn. De tyske slagteriarbejdere er blandt taberne på jobmarkedet. De tjener i gennemsnit 109 kr. mindre i timen end deres danske kolleger.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Millioner af europæere går fattige hjem fra job

13 millioner europæere ryger på trods af faste fuldtidsjobs under EU's fattigdomsgrænse, viser nye tal.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere end 13 millioner europæere går på fuldtidsarbejde og får en fuldtidsløn, men hører alligevel til i gruppen af fattige.

Samtidig er gruppen af fuldtidsarbejdende fattige vokset de sidste fem år.

Det viser en ny analyse fra Fagbevægelsens Europæiske Forskningsinstitut (Etui), der hovedsagelig er finansieret af EU. Etui bygger sin analyse på de nyeste tal for arbejdsstyrken fra EU’s statistiske kontor, der er fra 2012.

For at ryge under EU’s statistiske fattigdomsgrænse skal man tjene 50 procent eller mindre af lønningerne i midten af de enkelte landes lønfordeling.

»Risikoen for at ende i fattigdom er de seneste år steget mest for fastansatte i fuldtidsjobs. Det er en meget tankevækkende og bekymrende udvikling. Tidligere sagde vi, at kommer du i fast job, så har du en løn, som du kan leve af, men sådan er det ikke længere«, siger forskningschef fra Etui Maria Jepsen.

Reallønnen dykker i Tyskland

Den negative europæiske udvikling er især båret frem af Tyskland, hvor den økonomiske krise, udflytning af arbejdspladser til Østeuropa og arbejdere fra de nye EU-medlemslande har været med til at presse lønningerne inden for dele af industrien, transport-, hotel- og rengøringsbranchen.

Analysen fra Etui støttes af en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der har sammenlignet udviklingen på det danske og tyske arbejdsmarked.

Her taler AE-direktør Lars Andersen om et »wild west« på dele af det tyske arbejdsmarked.

Her er reallønnen dykket med mellem 10 og 18 procent på få år i nogle sektorer, mens reallønnen samtidig er steget med næsten 20 procent på andre områder.

»Konsekvensen er, at det tyske samfund er blevet trukket skævt, så hver femte lønmodtager i Tyskland er lavtlønnet. Selv om nogle af dem arbejder på fuld tid, har de ikke en løn, så de og deres familie kan få et ordentligt liv. Det er svært nok at få skaffet tag over hovedet og mad på bordet, og fritidsaktiviteter og ferier er der slet ikke råd til«, siger Lars Andersen.

Cepos: folk kommer i arbejde

Den danske liberale tænketank Cepos er anderledes begejstret for udviklingen i Tyskland.

»Der er skabt arbejdspladser i Tyskland. Det er en rigtig god ting, at folk kommer i arbejde og kan tjene deres egne penge. Alternativet er jo, at de skal have penge fra staten«, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos.

Men ifølge formanden for de tyske metalarbejdere ved østersøkysten, Thomas Rickers, er der ingen grund til at se Tyskland som et forbillede:

»Det lyder jo godt, når man fremhæver den overordnede økonomiske udvikling i Tyskland – lav arbejdsløshed, orden i statsfinanserne og kæmpe overskud på handelsbalancen. Men man glemmer, at millioner af lønmodtagere har betalt og stadig betaler for ’den tyske model’ med faldende realløn«.

Ifølge AE-rådets analyse er de danske reallønninger steget hurtigere end de tyske i de seneste år – især i krisebrancher som transport, hotel og restauration.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden