Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Karriereskift. Sebastian Lopez Lopez har åbnet en butik med genbrugsvarer i Cómpeta. Tidligere var han ejendomsmægler. Foto: Erik Jensen

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Succes under solen: Sebastian, André og Carlos står for lyspunkterne i Spaniens krise

I ruinerne af den bristede boligboble er små virksomheder skudt op i Andalusien med succes og optimisme til følge.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I årevis havde naboerne spurgt Clara og André, hvorfor de dog ikke begyndte at dyrke vin, når nu bjergskråningerne omkring deres hus var fuld af druer. Da byggeboblen på Costa Sol ved bjergenes fod pludselig bristede og efterlod et syndigt rod af ufærdige huse, ufuldendte drømme og entreprenører uden ordrer, kiggede det hollandske par på hinanden og så på markerne på deres grund. Og gik i gang med at producere vin.

Da krisen kom snigende ind mellem bjerge og dale, her længst mod syd i Europa, begyndte Carlos Gaono Rojo at drømme. Var det måske nu, han skulle droppe sin skrantende byggevirksomhed og realisere en gammel drøm om at leve af og med den natur, han elskede? Lige bag landsbyen Cómpeta ligger en naturpark med over 40.000 stort set ubrugte hektar. De skulle udforskes af turister med lyst på eventyr, mente Carlos. Og skiftede det fallerede byggeri ud med sit nye selskab Salamandra Multi Aventura.

Næsten hver gang ejendomsmægleren Sebastian Lopez Lopez solgte et hus til de nordeuropæere, der gerne ville slå sig ned under den spanske sol, bad de ham om at fjerne de forhenværende ejeres møbler. Han kørte dem op til sit store lager, hvor der efterhånden var godt fyldt op. Da krisen ramte Andalusien, fulgte stribevis af tvangsauktioner i private huse og firmaer. Sebastian Lopez Lopez nænnede ikke at se alt inventaret ryge på lossepladsen, så han købte ind, og lageret bugnede.

LÆS OGSÅ

»Hvorfor sælger du ikke noget af det«, spurgte hans kone en dag. Og snart efter åbnede butikken Chavo Segundo Mano med genbrugsvarer i Cómpeta. Det er godt et år siden, og siden har ejendomsmægleren åbnet en endnu større butik mere på kysten neden for bjerglandsbyen.

De små virksomheder og deres succes har givet os modet tilbage

»De små virksomheder, der er skudt op under krisen, giver grobund for både liv og optimisme. Der er ingen tvivl om, at økonomien i Spanien og måske i hele Europa er ved at skifte fra store firmaer til masser af de her små forretninger. Det er måske dem, der skal løfte os ud af krisen, og det er en stor glæde, at der er så mange af dem her i byen og på egnen«, siger borgmesteren i Cómpeta, José Luis Torres Gutiérrez fra det borgerlige parti PP.

Optimismen spirer
Efter fem år i finanskrisens frontlinje er en forsigtig optimisme vokset under et usædvanlig lunt efterår i Spanien. Ganske vist er arbejdsløsheden, ikke mindst for ungdommen, stadig rekordhøj. Og huspriserne fortsætter med at falde.

Men i sidste kvartal noterede økonomerne for første gang i to år en lille vækst på 0,1 procent. Og som regeringsleder Mariano Rajoy har gentaget som et mantra hele året, hver gang nogle har nævnt krisen, er eksporten også svagt stigende. Ved siden af en bilindustri, som er vokset, findes forklaringen især i voksende salg af spanske kerneprodukter som de kendte tørrede skinker jamon serrano og vin til udlandet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

NYE TAL BEKRÆFTER

Fælles for de tre mænd med en fortid i byggebranchen i Competa i Andalusien i det sydlige Spanien er, at de har startet den slags små virksomheder, som måske synes at være fremtiden.

I hvert fald er de alle tre blevet mødt med anerkendende nik og bemærkningen: »Det var dog en usædvanlig god idé. Hvorfor har ingen tænkt på det før?«. Måske fordi det gik for godt, funderer vinbonden André Both, hvis andalusiske flasker har været på bordet i eksempelvis verdens to bedste restauranter, Noma i København og Cellar de Can Roca i Girona i Catalonien i Nordspanien.

»Solskin har vi altid haft, og i mange år gik det forrygende her med masser af byggeri. Den gik ikke længere, og nu er folk ved at sadle om. Til mindre produktioner, men måske mere kvalitet. Det har givet succes af den slags, man kan sælge i resten af verden«, siger han.

500 liter vin er blevet til 60.000 flasker
En grusvej så stejl, at den nærmest synes at føre direkte op i himmelen, rejser sig et sted på den slyngede bjergvej mellem kysten og Cómpeta. Følger man grusvejen gennem hårnålesving til overflod beplantet med krigerisk udseende kaktus dukker pludselig et moderne stenhus op i en af kurverne, Bodegas Bentomiz, opført i indiske sten og opkaldt efter en gammel maurisk borg på en af de nærmeste klippetoppe.

»For 18 år siden flyttede vi herned, og som entreprenør nåede jeg at være med i byggeboomet med at opføre luksusvillaer. Ved siden af begyndte vi at dyrke vin for 10 år siden. I det første år havde vi 500 liter vin, men sidste år producerede vi 60.000 flasker her. Det er kun gået fremad, sidste år steg omsætningen med 35 procent, så nu har jeg helt droppet byggebranchen«, siger André Both.

Udsigten omkring familiens finca og den nye bodega neden for landhuset er så smuk, at den næsten er uvirkelig. Gennem de store vinduer i bodegaen, som André Both selv har tegnet, kan man mod syd se Middelhavets blå bassin af endeløst lys, mod nord de høje bjerge og midtimellem blødt bakkede fjelde med hvide landsbyer og huse drysset rundt som sukker og dessert i landskabets enestående menu.

Til vinter skifter jeg stilling igen. Så skal jeg stå her og lave mad i min egen restaurant i samarbejde med den spanske michelinkok Juan Quintanilla»Til vinter skifter jeg stilling igen. Så skal jeg stå her og lave mad i min egen restaurant i samarbejde med den spanske michelinkok Juan Quintanilla. Jeg er ked af at skulle bruge en kliché, men så er drømmen virkelig blevet til virkelighed for mig på alle måder«, siger André Both.

Indtil nu har området Axarquia øst for Malaga, som Cómpeta er en del af, stort set kun været kendt af vinelskere for sine søde dessertvine. Men nu vokser druer egnet til også tørre hvidvine og smagfulde røde frem under den stort set evige sol på de stejle bjergsider. Paradoksalt nok som en følge af finanskrisen. Ideelt til vin


»Det er en myte, at klimaet her er for varmt til vindproduktion. Tværtimod er vejret stort set ideelt, og jorden er fuld af mineraler som for eksempel i Priorat i Catalonien. I modsætning til vindyrkerne deroppe har folk hernede manglet selvtillid. Den håber vi, der er kommet hertil som fremmede, at kunne bidrage med«, siger André Both.

Markedsføringen for ham og hustruen, Clara, har været enkel og personlig. Parret har spist sig gennem gode middage på de bedste restauranter i europæiske storbyer for at få lov at byde den stedlige sommelier på en flaske af deres vin.

Fra ekstrem fattigdom over trang til nyt
Længere oppe på bjerget har Sebastian Lopez Lopez slået sig ned i en storblomstret sofa blandt de mange rustikke møbler i genbrugsbutikken midt i Cómpeta. Selv på en mandag morgen i november er der kunder i butikken.»For os spaniere er genbrug ikke noget naturligt. Under Francos diktatur for ikke så mange år siden var fattigdommen så ekstrem, at folk måtte reparere på deres stole, til de var ved at falde sammen, og gå i det samme tøj, til det var helt mørnet. Hvis man da ikke måtte hugge møblerne op til brænde for at holde varmen. Da vi endelig fik råd til lidt mere, ville folk helst have nye ting. Det var der status i. Derfor røg det gamle bare ud. Men ganske langsomt er der ved at komme interesse for de fine gamle ting. Mange har fået bevidsthed omkring miljø og vil gerne dyrke genbrug, og under krisen har folk også brug for at spare ved at købe noget brugt«, siger Sebastian Lopez Lopez. »Vigtigt signal til Spanien«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved siden af kirken i Cómpeta, hvor José Luis Torres Gutiérrez plejede at arbejde som præst, sidder han nu på rådhuset som byens borgmester. Troen på fremtiden har han taget med sig over i de nye omgivelser, og udsigterne er lige så lyserøde som borgmesterens skjorte, mener han.

»Når de store virksomheder går ned, må vi finde på noget nyt. De små nye firmaer, som er startet her, kan selvfølgelig ikke beskæftige mange. Men i krisetider tæller hver eneste arbejdsplads, og de er med til at give os troen og modet tilbage. Derfor støtter vi dem, så godt vi kan, med lidt startkapital og lavere skatter. De repræsenterer fremtiden og viljen til at omstille sig. Det er et godt og vigtigt signal til hele Spanien om, at der er en vej ud af krisen«, mener borgmesteren. »I Cómpeta er 46 procent af indbyggerne fra andre lande. De har været med til at højne kvaliteten af kulturen og for eksempel det kulinariske her. Læren herfra er, at hvis man tør stile højt, kan man også nå langt«, siger borgmesteren. Uden for hans kontor skinner solen varmt i november og giver grobund for den forsigtigt spirende optimisme i Andalusien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden