Opmålt. Væksten inden for gadgets, der måler og overvåger helbred og fysiske præstationer, spås langtfra at være slut, blandt andet fordi de kan spare tid.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Opmålt. Væksten inden for gadgets, der måler og overvåger helbred og fysiske præstationer, spås langtfra at være slut, blandt andet fordi de kan spare tid.

Global økonomi

Nu kommer næste bølge af apps, der gør din krop til en forretning

Intelligente ure, armbånd og briller kan ændre arbejdsgange i både kostald og operationsstue.

Global økonomi

Disruptive technology er amerikanernes ord for en teknologi, som sender en bølge af gennemgribende forandringer gennem vaner og forbrugsmønstre. Efter smartphonens sejrsgang kan det blive wearables, som ændrer, hvordan vi arbejder, shopper, betaler regninger og – ikke mindst – bliver helbredt eller plejet.

Wearables er i dag bærbare gadgets, der måler og overvåger helbred og fysisk præstation. De sættes fast på håndled, plugges ind i ørerne, surres fast om maven, bygges ind i fingerringe. De indsamler information om alt fra skridtmålinger til puls og søvnrytme.

Første etape i produktudviklingen har især været rettet mod fitnessfolket og kropsbevidste forbrugere.

Nu kommer den næste bølge af applikationer, som vil være langt mere gennemgribende. Det mener blandt andet det amerikanske Forbes Magazine, som kalder dem en »gamechanger, der kan splitte eksisterende forretningsmodeller ad«.

Det samme mener analyseinstituttet Frost and Sullivan, der forudser en vækst på 34 procent i perioden 2014 til 2018 på markedet for gadgets til måling og registrering af personlige data.

Tid at spare

Der er stadig stopklodser i udviklingen, fremhæver instituttet og peger på, at batteritid og manglende samspil mellem forskellige platforme er udfordringer, som skal løses, hvis teknologien skal slå helt igennem.

Men det behøver ikke at ligge langt ude i fremtiden, at man som medarbejder får udleveret et sæt intelligente briller eller et højteknologisk armbåndsur af sin arbejdsgiver.

Forklaringen ligger – igen – i bundlinjen. Wearables kan spare tid, øge produktiviteten og forbedre forbrugeroplevelsen.

Bæreren behøver ikke at bevæge sig hen til en pc, fiske en mobil op af lommen eller en tablet op af tasken. Han eller hun har hænderne fri og adgang til at afsende eller tilgå massive mængder information på en meget kropsnær enhed.

[fakta)Den gevinst har blandt andet danske landmænd tænkt sig at udnytte. Erhvervsakademi Aarhus arbejder på at udvikle en applikation til Googles intelligente brille, Google Glass, som skal kunne bruges helt ude i kostalden.

Landmanden skal ved hjælp af talegenkendelse og koens id-nummer kunne kalde data frem i brillens display. Han får på stående gummistøvle at vide, hvor mange liter mælk den giver, og hvornår den senest var drægtig.

Et andet eksempel er afprøvet blandt kirurger, der under en operation har brug for at kende patientens blodtryk eller hjerterytme. De kan få tallene vist i brillens display, der ligger lige over synsfeltet, samtidig med at de styrer instrumenterne og ikke er afhængige af at skulle spørge sygeplejersken.

En ny virkelighed

Inden for salg og marketing kan intelligente briller hurtigt forsyne en stresset sælger med informationer om kundens navn, titel og seneste ordrer.

Smartphone-producenter udbyder en applikation, som kan gøre dankortet overflødigt, fordi digitale finansielle informationer kan overføres fra et smart armbåndsur direkte i købssituationen. De nye wearables får fintfølende sensorer, der måler måler hudens fugt og varme, miljøbelastninger eller uv-stråling.

Kameraet, der sluges som en pille, og som fotograferer indvolde, eksisterer allerede.

En række brancher og industrier skal – endnu en gang – indrette sig på en ny teknologisk virkelighed.

Herhjemme har det statsstøttede Innovationsnetværk for it i slutningen af november indbudt danske virksomheder til prototype-workshops om, hvordan de kan komme med på bølgen af wearables.

Store internationale spillere som Google, Apple og Samsung sætter dagsordenen med massive investeringer i teknologien. Men der er også gevinster at hente for mindre danske udviklere, der med innovative applikationer gør arbejdsgange nemmere eller forbedrer sundhed og helbred.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce