0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ECB pumper 60 milliarder euro ud i Europa om måneden

Den Europæiske Centralbank indleder redningsplan for skrantende økonomi.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den europæiske Centralbank vil købe statsobligationer i større omfang end ventet af markedet. Kilde: Politiken.tv/ Producer: Henrik Haupt

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svimlende beløb på hvad der svarer til 8.500 milliarder danske kroner skal redde europæiske økonomi.

Den Europæiske Centralbank vil sende 60 nye milliarder euro ud om måneden - 446 milliarder danske kroner - i program til opkøb af statsobligationer, oplyser bankens topchef Mario Draghi.

Opkøbsprogrammet vil blive sat i værk i marts i år og løbe frem til og med september 2016, oplyser Mario Draghi.

Beløbet er større end forventet

Dermed bliver opkøbspakken noget større end ventet af nogle økonomer. I alt vil der blive sendt 1.140 milliarder euro ud til opkøb af statsobligationer – det svarer til 8.500 milliarder danske kroner.

Det er stadig en ulempe, at de økonomiske udsigter for Eurozonen er forbundet med en vis risiko, men den burde være blevet mindre som følge af de pengepolitiske beslutninger, vi har taget i dag, og de senere ugers stadige fald i oliepriserne

Det sker i et forsøg på at redde europæiske økonomi fra langvarig stagnation og deflation i Europa. Initiativet skal sætte gang i den økonomiske vækst.

Det er første gang, at eurobanken gør brug af det instrument. USA. Japan og Storbritannien har også ladet seddelpressen køre i samme ærinde.

Risikoen for europæisk økonomi er blevet mindre

Mario Draghi finder ikke fremtiden ubetinget lys:

»Det er stadig en ulempe, at de økonomiske udsigter for Eurozonen er forbundet med en vis risiko, men den burde være blevet mindre som følge af de pengepolitiske beslutninger, vi har taget i dag, og de senere ugers stadige fald i oliepriserne«, siger han.

ECB's topchef konstaterer også:

»Efterspørgslen på hjemmemarkedet bør også fremover understøttes af vores pengepolitiske tiltag, de stadige forbedringer lånevilkårene og de fremskridt, der er sket inden for finansiel konsolidering og strukturreformer. Desuden bør EU’s eksport nyde godt af det globale opsving. Opsvinget i Eurozonen bliver dog fortsat dæmpet af høj arbejdsløshed, en betydelig uudnyttet kapacitet og de nødvendige budgetjusteringer i den offentlige og private sektor«.

Ritzau/Politiken

Læs mere: