Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På vagt. Det amerikanske cyberforsvar skal øges, sagde præsident Barack Obama for nylig i en tale på Center for Cybersikkerhed og -kommunikation i Arlington.
Foto: Evan Vucci/A

På vagt. Det amerikanske cyberforsvar skal øges, sagde præsident Barack Obama for nylig i en tale på Center for Cybersikkerhed og -kommunikation i Arlington.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama går på knivsæg, når han vil balancere cybersikkerhed med privatliv

USA's præsident varsler stor oprustning i kampen mod cyberkriminalitet.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tillad mig at indlede med nogle spørgsmål. Hvem beskytter dig mod kriminalitet på gader og stræder? Hvem laver præventivt arbejde og patruljerer for at sikre, at der ikke begås indbrud i dit hjem? Hvem går efter udenlandske tricktyve og kreditkortsvindlere, der opsnapper dine informationer, når du hæver penge i en kontantautomat? Hvem sikrer dig mod terrorisme og militære angreb eller invasioner fra fremmede magter?

Svaret er naturligvis staten, gennem udøvende magter som politiet og forsvaret.

Men hvem sikrer dig mod kriminalitet, der ikke foregår i den fysiske verden, men på nettet? Hvem forhindrer cyberterrorangreb og cyberspionage fra fremmede magter? Hvem går efter udenlandske tricktyve og kreditkortsvindlere, der udelukkende huserer i kablerne og serverne på internettet? Hvem laver præventivt arbejde og patruljerer på nettet, for at der ikke begås indbrud på din computer eller på dit lager i skyen?

Obama har sat en endog meget stor udfordring op for sig selv, når han vil balancere cybersikkerhed med privatliv

Det gør Symantec. McAfee. Kaspersky. Private firmaer, der sælger dig software til at beskytte dig selv mod angreb.

Finanserne

Jovist, stater i den vestlige verden gør da også lidt, men prøv lige at sætte disse indsatser, i forhold til hvad der sker i den fysiske verden. Det amerikanske forsvar har et budget på omkring 487 milliarder dollars. Det er omtrent 30 pct. mere end hele Danmarks bruttonationalprodukt.

Hvor mange af disse penge tror du var allokeret til cyberforsvar i 2013? 191 millioner dollars. Millioner med o og n. En dråbe i forsvarshavet. I 2014 blev dette hævet til omkring 1 milliard dollars. Ud af 487.

Brat opvågning

Men hackerangrebet på Sony Pictures har fået folk til at vågne op. Derfor vakte det genklang hos både demokrater og republikanere, da Præsident Obama i sin state of the union-tale slog på tromme for en større indsats på cybersikkerhedsområdet.

Vi ved endnu ikke, hvad Obama har tænkt sig at foreslå, men det bliver formentlig ikke småpenge, der skal bruges. Obama sagde dog også noget andet. Han sagde, at han ville gå efter et cyberforsvar og cyberkriminalitetsbekæmpelse, der var effektiv, samtidig med at folks privatliv blev respekteret. For det har jo netop været problemet.

Efterretningsdelen af det amerikanske cyberforsvar var jo en del af de efter nogles vurdering overtrædelser af både lovgivning og privatlivsetik, som Edward Snowden har afsløret NSA i at foretage.

Obama balancerer på en knivsæg. Hvor sætter man grænsen mellem et effektivt cyberforsvar og tilstrækkelig cyberkriminalitetsbekæmpelse, og hvor meget overvågning man vil bruge? Og skal staten overhovedet tage sig af den slags?

Overvågning af usynlige huse

Sådan som situationen er nu, svarer cybersikkerheden i den vestlige verden til, hvis vi beskyttede os mod terrorangreb i den fysiske verden, ved at vi alle havde købt overvågningskameraer til de betonmure, der gjorde vores huse usynlige fra omverdenen, hvor der var pigtråd på toppen, og som vi havde hyret private vagter til at stå udenfor.

Vi anser cybersikkerhed som noget individuelt og defensivt, der købes på det private marked.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den fysiske verden er vi villige til indgå i en social kontrakt, hvor vi smider penge i en statskasse, for at vi kan blive beskyttet mod farer af forskellig art.

I den sociale kontrakt sætter vi grænsen for, hvor mange frihedsrettigheder – inklusive privatliv – vi er villige til at opgive for at opnå en fælles beskyttelse fra staten. Men når det gælder noget som helst, der begynder med ordet ’cyber’, har vi det modsat, eller er i bedste fald skeptiske. Hvorfor egentlig?

Cyberkriminalitetens følger

Jeg tror, Obama har sat en endog meget stor udfordring op for sig selv, når han vil balancere cybersikkerhed med privatliv. Medmindre den vestlige verden endelig er ved at vågne op til det faktum, at cyberkrigsførelse og cyberkriminalitet har akkurat lige så stor destruktiv kraft som almindelig krigsførelse, økonomisk set.

Og hvis man overvejer muligheden for cyberterrorangreb på energiinfrastrukturen eller fødevareleverancen, kan der også være mange liv på spil.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden