0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det risikerer grækerne: Ingen løn, banker uden penge og ingen sociale ydelser

Grækenlands skæbne kan blive afgjort i dag, når låneansøgning behandles i EU.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thanassis Stavrakis (Arkiv)/AP
Foto: Thanassis Stavrakis (Arkiv)/AP

Gældskrise. Eurolandenes finansministre mødes i dag for at tage stilling til Grækenlands forslag om at lempe betingelserne for afviklingen af landets gæld.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På den ene side står den græske statsminister Alexis Tsipras med hatten i hånden; på den anden siden står den tyske kansler Angela Merkel - og hun er på ingen måde klar til at give ved dørene og lade sig overbevise af brevskriverier og snak.

Så løber de tør for penge. Så simpelt er det, og det vil ske inden for få måneder

Hovedrolleindehaverne i det græske drama har indtaget scenen, og betingelserne for afviklingen af den græske gæld er omdrejningspunktet, når eurolandenes finansministre mødes i Bruxelles i dag kl 15. Der forventes en afklaring allerede i dag eller i løbet af weekenden.

Men det er ikke kun Tsiparis og Merkel, der har noget på spil. Hele det græske folk skal indstille sig på, at deres hverdag inden for få måneder kan blive en ganske anden, hvis ikke det lykkes at nå frem til en aftale.

»Så løber de tør for penge. Så simpelt er det, og det vil ske inden for få måneder«, siger Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Alvorlig situation

Helge Pedersen understreger, at situationen er meget alvorlig, og at konsekvenserne for det græske folk vil være voldsomme.

»Hvis der ikke er flere penge, er der ikke flere penge. Så er både de offentliges kasser og bankernes kasser tomme. Dermed vil der ikke være penge til at lønne de offentligt ansatte og til at udbetale offentlige ydelser, og det vil heller ikke være muligt at gå ned i banken og hæve penge«, siger Helge Pedersen.

Grækerne har allerede været vant til at skulle spænde bæltet ind. De seneste års reformer og tilbagebetaling af gæld har betydet, at der ikke har været meget at rutte med. Det har ifølge politiske kommentatorer været en af de væsentligste grunde til, at den socialistiske Tsiparis, der i sin valgkamp buldrede mod de skrappe sparekrav, løb med valgsejren.

Sidste chance for en løsning

Det eksisterende græske hjælpeprogram udløber 28. februar, og derfor er det afgørende, at en ny aftale kommer på plads hurtigst muligt. Grækenland bad i går i et brev de øvrige eurolande om et halvt års forlængelse af lån på 1.800 milliarder kroner, men det har Tyskland umiddelbart afvist.

I løbet af dagen i går var der dog forlydender om, at der hos andre aktører, for eksempel kommissionsformand Juncker, er en betydeligt mere positiv holdning til den græske anmodning.

»For mig at se rækker grækerne hånden ud. De er godt klar over, at det ikke er realistisk, at de kan få eftergivet gæld, og derfor forsøger de at i stedet at få nogle mere lempelige krav til afviklingen. Og det tror jeg nok, at de skal lykkes med«, siger Helge Pedersen.

Mange skeptikere blandt eurolandene

Både tyskerne og flere af de nye EU-lande, blandt andet de baltiske lande, er meget skeptiske over for grækernes ønsker, men Helge Pedersen anser det alligevel som »temmelig usandsynligt«, at de ikke når frem til en løsning.

»Jeg mener kun, at der er 10 procents risiko for, at vi når derud, hvor grækerne må forlade euroen. Det er der ingen, der er interesserede i «, siger han.

Ifølge Lissabon-traktaten kan man ikke forlade euroen og fortsat forblive medlem af EU. Derfor vil græsk euro-exit åbne for nogle helt principielle spørgsmål, vurderer Helge Pedersen – og det er der ingen interesse i.

»Der er aldrig nogen lande, der er trådt ud. Det åbner op for disintegrationsproces, der risikerer at få hele eurosamarbejdet til at vakle. Så det vil være en farlig kurs«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere