Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rentekrig. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan skælder og smælder over centralbankes politik og kalder nationalbankdirektøren forræder.

Rentekrig. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan skælder og smælder over centralbankes politik og kalder nationalbankdirektøren forræder.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrkiets præsident kalder centralbankchefen for gemen forræder

Erdogans voldsomme angreb på landets centralbank strider mod al økonomisk fornuft.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de mest centrale mænd i styringen af tyrkisk økonomi er intet andet end en gemen forræder, mener landets præsident.

Den slags voldsomme præsidentielle personangreb sker næsten dagligt i Tyrkiet, men at de de seneste måneder stadig hyppigere har ramt landets centralbankdirektør, er højst usædvanligt både i Tyrkiet og resten af verden.

Udfaldene bekymrer udenlandske investorer, der ser dem som et tegn på, at Tyrkiet ikke længere er regeret med samme økonomiske fornuft, som i de første år efter Recep Tayyip Erdogan kom til magten som ministerpræsident i 2002.

ÅRETS KULTUR-SKANDALER

»I takt med at retorikken bliver mere og mere skinger fra regeringens side og særligt Erdogan, er det mere og mere bekymrende, og den er skinger selv i en tyrkisk sammenhæng, hvor bølgerne normalt går højt. Men angrebene på centralbanken er blevet værre og værre, og det er åbenlyst bekymrende«, siger Lars Christiansen, senioranalytiker i Danske Bank.

»Internationale investorer har ikke så stor lyst til at købe ind i Tyrkiet i øjeblikket, og det første, de kaster på bordet, er Erdogan vs. centralbanken. Lige nu dominerer det opfattelsen af Tyrkiet, og der er en bekymring for, hvor permanent det bliver«.

Høj rente

Konflikten mellem Erdogan og centralbankdirektør Erdem Basci bunder i bankens politik om at fastholde en relativt høj rente for at beskytte den tyrkiske lira, der ligger omkring sit lavest niveau nogensinde. Erdogan er indædt modstander af høje renter, har løbende krævet dem sat ned og kaldt alle, der mener noget andet, for medlemmer af en »rentelobby«, der med præsidentens ord er »forræderisk«.

At sætte renten ned i en situation med stigende inflation og lav valutakurs finder man ingen anbefalinger af i økonomiske lærebøger, og politikken er følgelig blevet døbt ’erdoganenomics’.

ERDOGAN TIL EU

»Der er 350-400 år gammel økonomisk litteratur. Hvis ikke den er sand, så lad os brænde Adam Smiths og John Maynard Keynes’ bøger. Og lad os ændre loven om centralbanken og sætte renterne til 0. Hvis det virker, vil jeg offentligt undskylde for min økonomiske analfabetisme, og jeg vil sige, at jeg ikke kan bestride jobbet«, siger Durmus Yilmaz, en tidligere centralbankdirektør, der ligesom den nuværende er udpeget af den siddende regering, til dagbladet Hürriyet.

Den siddende centralbankchef siger ikke så meget offentligt, men meget tyder på, at han og en af de helt centrale økonomiske ministre, viceministerpræsident og økonomiminister Ali Babacan, har været tæt på at træde tilbage i protest over presset fra Erdogan. Skulle det komme dertil, vil det være et alvorligt slag for tilliden til tyrkisk økonomi, siger Lars Christiansen.

En fan siger fra

»Hvis det ender med, at Basci går eller bliver presset, eller medlemmer af regeringstoppen går, ændrer billedet sig markant«, siger chefanalytikeren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg var engang meget stor fan af det tyrkiske reformprogram, men det lægger man større og større afstand til i dag. Det er, som om der er en opfattelse i regeringspartiet AKP af, at det er Erdogans person snarere end de reformer, han gennemførte, der er årsag til Tyrkiets succes, og det er bekymrende«.

Da AKP og Erdogan kom til magten i 2002, var Tyrkiet i gang med et reformprogram designet af Den Internationale Valutafond, og det er i høj grad implementeringen af det, der har banet vejen for de sidste ti års tyrkiske vækstrater, der i en periode var tæt på at være tocifrede.

»Selv om jeg er bekymret, er vi ikke gået i kollapsmodus eller noget som helst, vil jeg godt understrege. Det er ikke der, vi er. Men det er måske også, fordi det har været en glidende, gradvis optrapning. Vi har vænnet os til, at det er sådan, retorikken er«, siger Lars Christiansen.

Basci var 12. marts på besøg i præsidentpaladset for at give Erdogan en personlig briefing om tyrkisk økonomi, og hvordan tilliden kan genskabes. Efter besøget hed det i en erklæring fra Ankara, at »præsidentens følsomhed over renter og produktion blev understreget«, men at »det nuværende klima af tillid og stabilitet skal omhyggeligt bevares«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden