Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pablo Martinez Monsivais/AP
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

midtillid. USA's præsident, Barack Obama, har bedyret, at USA »ikke overvåger og ikke vil overvåge kansler Merkels kommunikation«. Men sagen har betydet, at Tyskland har udvist en amerikansk efterretningschef, og tyskernes tillid til USA har været lav lige siden.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europa: Drømmen om frihandel med USA er ved at blive et mareridt - og årsagen overrasker alle

Målet er egentlig at få en aftale om frihandel med USA inden årets udgang. Nu trues aftalen, men fra en helt uventet kant.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klorkyllinger og hormonbøffer. Europæernes skepsis over for amerikanske fødevarer blev indtil for nylig regnet som største hindring for en frihandelsaftale med USA.

Nu har situationen imidlertid ændret sig markant. I Danmark og en række andre europæiske lande går et stort flertal fortsat ind for en aftale, som fjerner toldafgifterne mellem EU og USA. Men i mægtige Tyskland er folkestemningen blevet stærkt negativ.

»Ikke mange havde for to år siden regnet med modstand fra Tyskland. Det regnes for det land, der har mest at vinde ved aftalen«, siger en kilde tæt på forhandlingerne til Politiken.

Men over de seneste år er sket et skift i tyskernes tillid til USA. Det begyndte i 2013, da en mistanke rejste sig om, at USA har aflyttet mobilsamtaler fra og til den tyske kansler, Angela Merkel.

Lækkede dokumenter fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden viser angiveligt, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har aflyttet Merkel og tidligere kanslere, efter at tyskerne op gennem 00’erne modsatte sig en invasion af Irak.

Tysk tillid til USA svækket

USA’s præsident, Barack Obama, har bedyret, at USA »ikke overvåger og ikke vil overvåge kansler Merkels kommunikation«. Men sagen har betydet, at Tyskland har udvist en amerikansk efterretningschef, og tyskernes tillid til USA har været lav lige siden, fortæller en kilde med nært kendskab til den tyske debat:

»Når man taler med tyskere om modstanden mod en aftale om frihandel, nævner de oftest mistanken om, at amerikanerne har aflyttet kansleren«.

Det bliver ikke bedre af, at der i disse dage kører en ny sag om, at NSA’s aflytning angiveligt har haft langt større omfang. Tyske Der Spiegel har i den seneste uge oprullet indikationer på, at USA har spioneret mod en række europæiske politikere og firmaer. Ifølge Der Spiegels oplysninger er dette sket via en slags samarbejde med tyske efterretningstjenester.

Den voksende mistillid til USA kommer især til udtryk i en ophedet debat om, hvorvidt et firma skal kunne lægge sag an mod en stat, hvis firmaet vurderer, at staten behandler firmaet urimeligt eller laver forskelsbehandling til fordel for landets egne firmaer.

Forhandlingerne om en frihandelsaftale lægger nemlig op til, at sådan en mulighed skal være en del af aftalen.

Sagsøgende firmaer vækker vrede

Denne mulighed kaldes ISDS og findes allerede via blandt andet Verdensbanken. Men den tyske debat om en frihandelsaftale præges af en række kontroversielle sager, hvor firmaer netop har sagsøgt den tyske stat via et ISDS-system. Blandt andet har det svenske firma Vattenfall lagt sag an, efter at Tyskland har besluttet at udfase al atomkraft og dermed to af Vattenfalls atomkraftværker.

Nu advarer kritikere mod, at en ISDS-aftale med USA for eksempel vil kunne give amerikanske tobaksvirksomheder mulighed for at true med sagsanlæg og dermed presse europæiske stater til at undlade at indføre lovgivning, der kan begrænse rygning.

Kritikken mod ISDS begrænser sig langtfra kun til Tyskland, men hos ingen andre folkefærd i EU har tilslutningen til en frihandelsaftale nået et så lavt niveau som blandt tyskere og østrigere.

Det viser målinger, som Pew Research Centre foretog i november. I de to lande er blot 39 procent af befolkningen for en aftale. I Danmark er der til sammenligning hele 71 procent af befolkningen, som er tilhængere af en aftale med USA.

Også i Europaparlamentet vækker selskabernes mulighed for at sagsøge stater meget stor debat. Jeppe Kofod, der sidder i parlamentet for Socialdemokraterne, er blandt kritikerne, men han tror fortsat på, at en aftale med USA er muligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men det står klart nu, at den største udfordring bliver at finde en løsning på ISDS«, siger Jeppe Kofod, der er økonomiudvalgets ordfører på frihandelsaftalen.

Løsningsforslag

En løsning kunne ifølge Kofod være, at EU’s forhandlere enes med USA om, at man sikrer, at stater kan sætte standarder for miljø og sundhed, uden at selskaber kan sagsøge på grund af det.

»Vi vil ikke have et system, hvor lovgivere er bange for at sætte advarsler på cigaretpakker af frygt for sagsanlæg«, siger Jeppe Kofod.

Men det vil være muligt at finde en løsning, mener Kofod. Det samme mener EU-kommissionen.

»Vi arbejder nu på grundlæggende at ændre på ISDS-aftalen«, sagde svenske Cecilia Malmström, der er EU-kommissær for handel, i forrige uge til Politico.

Vi vil ikke have et system, hvor lovgivere er bange for at sætte advarsler på cigaret-pakker af frygt for sagsanlæg

Derfor vil det være »en skam, hvis frihandelsaftalen må droppes på grund af en antiamerikansk debat i Tyskland«, siger Jeppe Kofod.

Jeppe Kofod, tyskerne har en sag om mulig amerikansk aflytning af Merkel. Forstår du deres mistillid til USA?

»Jeg forstår bekymringen, men en frihandelsaftale handler om, hvorvidt USA og EU skal formulere fremtidens regler for handel, eller om det skal være op til andre. Hvis USA og EU ikke når til enighed, kommer andre lande med helt andre værdier til at definere reglerne, og så får vi slet ikke den demokratiske kontrol, vi gerne vil have i Europa. Men det aspekt fylder desværre ikke meget i den tyske debat«, siger Jeppe Kofod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilhængere: Frihandel skaber jobs

Mange havde ventet, at den største modstand ville komme fra lande som Italien, Frankrig og Spanien, som traditionelt har været mere negative over for frihandel.

Fra EU-kommissionens side har man argumenteret for, at en frihandelsaftale med USA vil skabe flere jobs og højere realløn i Europa.

En analyse fra Copenhagen Economics viser, at den danske eksport til USA vil stige med op til 14 milliarder kroner, hvis en omfattende aftale opnås.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden