Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
J. Scott Applewhite/AP
Foto: J. Scott Applewhite/AP

Upopulært. Den amerikanske fagbevægelse er stærkt bekymret for konsekvenserne af præsident Obamas ønske om en ny handelsaftale.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's LO blæser til handelskrig mod Obama

Præsident Barack Obama tvunget til at kigge mod sine republikanske modstandere for at få handelsaftale igennem.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var professionelt ’hjemmelavede’ skilte hos aktivisterne og en perlerække af den amerikanske venstrefløjs foretrukne amerikanske politikere på talerstolen, da den amerikanske fagbevægelse forleden holdt demonstration mod handelsaftalerne i Washington.

USA’s LO (AFL-CIO) har gjort modstanden mod aftalerne til en krumtap i sin politiske strategi og truer med at trække støtten til demokraterne, der bakker op om præsident Obamas handelsvenlige linje.

Dermed er spørgsmålet blevet en politisk varm kartoffel for både Obama, der skal forsøge at navigere parlamentarisk gennem tung modstand fra sit eget bagland, og for Hillary Clinton, der skal finde et ben at stå på frem mod næste præsidentvalg.

Det er ikke i første omgang The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), der er i sigtekornet hos fagbevægelsen.

Det er dens søstertraktat Trans Pacific Partnership (TTP), der dækker USA’s handel og investeringer med en række lande i Sydøstasien og Oceanien, men ikke verdens næststørste økonomi, Kina.

Men de to traktater, der i alt dækker tæt ved 80 procent af den globale økonomi, hører i den amerikanske politiske optik uløseligt sammen. For hvis Obama skal kunne realitetsforhandle med sine asiatiske og europæiske modstandere, skal han have en såkaldt fast track-tilladelse af Kongressen.

Fast track = lavere løn

Fast track indebærer, at Kongressen forpligter sig til at stemme ’rent’ om traktaten uden ændringsforslag. Så længe for eksempel EU ved, at en indrømmelse, man får af Obama ved forhandlingsbordet, kan blive strøget senere af USA’s Kongres, er det i praksis umuligt at indgå en aftale.

Derfor: Ingen fast track, ingen TPP og ingen TTIP.

»Lad mig fortælle dig, hvad fast track betyder«, fortæller AFL-CIO-formand Richard Trumka i en ny kampagnevideo: »Færre arbejdspladser og lavere løn. Det er det hele«, siger den tidligere minearbejder.

Langt hovedparten af Kongressens demokrater bakker ham op, så hvis det skal lykkes Obama at få aftalen igennem, skal han alliere sig med sine modstandere i det republikanske parti. Her er flere medlemmer lorne ved at give Obama den politiske sejr, og det er usikkert, om Det Hvide Hus netop nu har stemmer nok.

Fagbevægelsen mener, at man blev lovet guld og grønne skove, da den nordamerikanske frihandelsaftale (Nafta) blev indgået i 1990’erne. I stedet er produktionsjobs flyttet ud af landet, og de nye aftaler vil øge problemet.

P for Partnerskab er afgørende

Men det er ikke rigtigt, siger Paul Hamill, der er strategisk direktør i tænketanken American Security Project. De er blevet en syndebuk for en generel økonomisk udvikling.

»Der er kæmpe fordele og ingen faktiske ulemper forbundet med det her. Det er en myte, at handelsaftalerne ikke har gavnet USA. Det har de i høj grad, både økonomisk og geopolitisk«, siger Hamill, der ser en renæssance for USA’s produktionsvirksomheder under opsejling.

Han medgiver, at aftalerne i praksis ikke handler om handel, der i forvejen i praksis er fri på tværs af atlanten.

»Det afgørende i denne aftale er ’I for investeringer’ og ’P for partnerskab’. Det er et langsigtet, strategisk partnerskab mellem USA’s og EU’s liberale demokratier, der knæsætter reglerne for regulering af handel for hele verden. Det er et geopolitisk værktøj, der forpligter os. I sikkerhedspolitiske termer svarer det til at stationere en amerikansk brigade i Polen. Det styrker båndene og øger stabiliteten«, siger Hamill.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er ingen grund til at skjule, at TTIP også handler om sikkerhedspolitik og om, hvem der ikke er med, mener Hamill.

Hvis USA og EU kan blive enige om et klart og forpligtende sæt spilleregler, så bliver lande som Kina og Rusland nødt til at følge dem, uanset om de bryder sig om dem eller ej.

Warren: ISDS underminerer USA

Derfor er tvistbilæggelsessystemet ISDS helt afgørende for traktaterne.

»I praksis handler de ikke om EU og USA, men om de øvrige lande«, siger Paul Hamill.

Den amerikanske venstrefløj er skeptisk ved systemet.

»Navnet ser måske uskyldigt ud, men lad dig ikke narre. At acceptere ISDS i denne nye kæmpetraktat vil gøre konkurrencen unfair for USA og endnu mere over for multinationale selskaber. Endnu værre, det kan underminere USA’s suverænitet«, skriver senator Elizabeth Warren, der er venstrefløjens toneangivende politiker, i Washington Post.

LÆS KRONIK

Formanden for USA’s LO (AFL-CIO) Richard Trumka har sin egen variant af kritikken. Det ødelægger USA’s konkurrencefordel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Prøv at se det sådan her: Folk investerede tidligere i USA, blandt andet fordi vi har et sikkert, velkendt system og retssikkerhed. Når de nu kan få det i Vietnam på grund af ISDS, så sender de investeringerne til Vietnam og eksporterer produkterne tilbage hertil«, siger Trumka til Magasinet Vox.

Dermed underminerer handelsaftalerne ifølge fagforeningslederen faktisk også udviklingen mod demokrati i resten af verden.

»Når lande udvikler retssikkerhed, er det blandt andet på grund af presset fra manglende investeringer. Det her fjerner det pres, så det vil bremse udviklingen i de lande hen mod en egentlig retsstat«, mener formand for USA’s LO (AFL-CIO) Richard Trumka.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden