Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Undersøgelse. Magrethe Vestager indleder nu en undersøgelse af verdens største boghandel Amazon. Mistanken lyder på magtmisbrug. Arkiv.
Foto: VMO CDV/EFE

Undersøgelse. Magrethe Vestager indleder nu en undersøgelse af verdens største boghandel Amazon. Mistanken lyder på magtmisbrug. Arkiv.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager vil undersøge endnu en gigant for magtmisbrug

Først Google, så Gasprom. Nu vil Vestager kulegrave verdens største boghandel.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når verdens største boghandel, Amazon, laver aftaler om salg af e-bøger, misbruger firmaet sin dominerende position på markedet til at sikre sig bedre vilkår end andre forhandlere af e-bøger.

Sådan lyder en mistanke, som nu får Margrethe Vestager til at igangsætte en formel undersøgelse af internetgiganten Amazon.

Den danske EU-kommissær for konkurrence vil især undersøge visse klausuler, som indgår i Amazons kontrakter med forlagene.

I disse år hvor alt bliver digitaliseret, er det vigtigt at sikre, at det ikke er det vilde vesten på det område

»Det er min pligt at sikre, at Amazons aftaler med forlagene ikke er skadelige for forbrugerne, så de forhindrer andre leverandører af e-bøger i at nytænke og konkurrere effektivt med Amazon«, siger Margrethe Vestager.

Aftaler sikrer Amazon mod konkurrence

Klausulerne er kommet i Vestagers søgelys, fordi de pålægger udgiverne at give besked til Amazon, hvis forlaget tilbyder bedre vilkår til en af Amazons konkurrenter. Nogle af klausulerne forpligter ligefrem forlaget til at tilbyde samme vilkår eller på anden måde sørge for, at Amazon får mindst lige så gode vilkår som konkurrenterne.

Margrethe Vestager, hvorfor kan det være ulovligt?

»Man må ikke lave kontrakter, der er konkurrencebegrænsende. Hvis Amazon siger til alle, at de altid skal have den bedste pris, så er risikoen, at ingen andre nogensinde kan slå igennem med en ny service eller nye ideer. Så bliver der lagt låg på innovationen«, siger Margrethe Vestager.

Vestager er bekymret for, at Amazons kontrakter med forlagene kan gøre det vanskeligere for andre forhandlere af e-bøger at konkurrere med Amazon. Kommissionen vil derfor undersøge, om klausulerne kan begrænse konkurrencen mellem forskellige forhandlere af e-bøger og dermed begrænse forbrugernes valgmuligheder.

»Vores undersøgelse vil vise, om sådanne bekymringer er berettiget«, siger Margrethe Vestager.

Hvis det viser sig at være tilfældet, kan det være en overtrædelse af EU 's konkurrenceregler. De forbyder nemlig misbrug af en dominerende stilling på markedet. Der er ikke sat dato på, hvornår undersøgelsen skal være afsluttet.

Amazon afviser anklager

Amazon selv siger i en pressemeddelelse, at selskabet er sikker på, at dets aftaler med forlag er lovlige og i læsernes interesse.

»Vi ser frem til at vise dette til kommissionen, da vi samarbejder fuldt ud under denne proces«, meddeler Amazon ifølge Reuters.

Google - Gasprom - Amazon

Sagen mod Amazon kommer, efter at Vestager i de seneste to måneder har indledt lignende sager mod andre af verdens største selskaber - først den amerikanske it-gigant Google og siden den russiske energikæmpe Gasprom.

Du er blevet kendt uden for både Danmark og Europa for at have indledt de store sager mod Google og Gasprom. Har du og I ressourcer til også at undersøge Amazon?

»Vi prioriterer vores ressourcer efter, hvor vi mener, at det er nødvendigt at følge markedet meget nøje. I disse år hvor alt bliver digitaliseret, er det vigtigt at sikre, at det ikke er det vilde vesten på det område«, siger Margrethe Vestager.

Hvilket signal sender I til virksomhederne med disse sager?

»Det her gør, at de mange tusinde virksomheder, som konkurrerer efter bogen, ser, at vi er der til at sikre, at alt går rigtigt for sig«, siger Margrethe Vestager.

Det er ikke første gang, at Europa-Kommissionen undersøger e-bøger under EU 's konkurrenceregler. I december 2011 indledte Kommissionen en procedure i sektoren, fordi den havde betænkeligheder over, at Apple og fem internationale forlag (Penguin Random House, Hachette Livres, Simon & Schuster, HarperCollins og Georg von Holtzbrinck Verlagsgruppe) kunne have aftalt at begrænse priskonkurrencen på e-bøger.

I 2012 og 2013 blev selskaberne pålagt en række forpligtelser af kommissionen for at løse problemet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden