Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
idemennesker. Der er mange danske iværksættere, men ingen på listen over virksomheder med en markedsværdi på en milliard dollars. Forleden kæmpede disse idemennesker om en præmie på en halv million kroner i en dansk konkurrence.
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

idemennesker. Der er mange danske iværksættere, men ingen på listen over virksomheder med en markedsværdi på en milliard dollars. Forleden kæmpede disse idemennesker om en præmie på en halv million kroner i en dansk konkurrence.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europas teknologiske 'enhjørninger' rejser milliarder som aldrig før

13 nye tech-virksomheder i Europa er det sidste år vurderet til mindst en milliard dollars. USA er stadig langt foran.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erhvervslivets enhjørninger udgør en helt særlig klub. Kun de startup-virksomheder, der har pumpet sig op til en markedsværdi på mere end en milliard dollar, svarende til 6,6 milliarder kroner, må smykke sig med titlen som fabeldyr.

Og dem bliver der flere og flere af i Europa, viser en ny rapport fra den britiske investeringsbank G.P. Bullhound.

Mens antallet af europæiske milliard-startups normalt vokser med i gennemsnit tre om året, er der inden for det sidste år kommet hele 13 nye enhjørninger til flokken. Tre startups måtte sige farvel til titlen, og dermed er der lige nu 40 europæiske tech-virksomheder med en værdi på mere end en milliard dollars.

GRAFIK

Men selvom det er en positiv fremgang for det europæiske erhvervsliv, er Europa stadig langt bagud i forhold til det store land på den anden side af Atlanten.

Med giganter som Facebook, Twitter og Snapchat har USA længe ligget kilometer foran, når det gælder evnen til at udvikle nye værdifulde tech-virksomheder, der kan bidrage til vækst og jobskabelse i samfundet. I løbet af det sidste år har amerikanerne præsteret 22 nye enhjørninger mod Europas 13.

Det ser lovende ud, og det er en indikator på, at branchen er blevet løftet, og måske er der også flere nye virksomheder på vej

Ser man på landene internt i Europa, klarer Storbritannien og Sverige sig særdeles godt. De ligger i front med henholdsvis 17 og 6 tech-enhjørninger. I Sverige kan branchen desuden bryste sig af at ligge inde med de to mest værdifulde europæiske virksomheder, internettelefonen Skype og musiktjenesten Spotify.

Europa har fået krisen på afstand

Fremgangen i antallet af europæiske gulddrenge kan meget vel hænge sammen med, at finanskrisen er ved at være på afstand, vurderer Torben Bager, der er professor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet og ekspert i iværksætteri.

»Det ser ud til at, der er sket et løft i Europa. En af de ting, der spiller en rolle, når man skal have så mange penge om bord, er de finansielle markeder. Her hjælper det, at vi har fået krisen på afstand. Tallene svinger fra år til år, men det ser lovende ud, og det er en indikator på, at branchen er blevet løftet, og måske er der også flere nye virksomheder på vej«, siger Torben Bager.

REPORTAGE

Den udlægning kan Jannick Nytoft nikke genkendende til. Han er administrerende direktør for Danish Venture Capital and Private Equity Association (DVCA), som er de danske venture- og kapitalfondes brancheforening. For risikovilligheden i venturefondene, som er dem, der investerer i startup-virksomheder, fryser helt til, når økonomien slår bremserne i.

»Finanskrisen var utroligt hård for venturekapitalfonde, for når krisen rammer det øvrige samfund hårdt, rammer det venturekapital endnu hårdere. Risikovilligheden faldt, og har ligget helt stille ligesom en frossen sø gennem finanskrisen. Men i takt med at økonomien har lettet sig specielt inden for de sidste par år, er risikovilligheden for alvor ved at være tilbage igen«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Amerikanerne er løbet i forvejen

Men selvom de europæiske enhjørninger altså er ved at komme op i fart, er der stadig et godt stykke vej op til amerikanerne. Facebook alene er stadig markant mere værd end samtlige af de 40 europæiske tech-virksomheder, der kan kalde sig for enhjørninger, viser rapporten.

Facebook vurderes i rapporten til en værdi på 1.500 milliarder, mens de samlede europæiske enhjørninger 'kun' er 790 milliarder værd. Det handler ifølge Torben Bager om, at USA generelt klarer sig bedre i tech-branchen:

»De har et meget stærkt marked for risikovillig kapital til virksomheder i USA. Der er flere, som forsøger, og der er stærkere fokus på at udvikle de små til store virksomheder, og så har de et meget stort hjemmemarked med en stor efterspørgsel. Selv om Europa også har et fælles marked, er det ikke helt det samme, da vi er delt op i lande«.

Rammevilkårene for kapitalinvesteringer er ikke gode i Danmark

Amerikanerne er løbet i forvejen. I USA er man nemlig lykkedes med at etablere flere gunstige iværksættermiljøer omkring de amerikanske universiteter, for eksempel det kendte Sillicon Valley, hvor Google, Facebook, Netflix og andre har hjemme. Miljøer, hvor den højtekonologiske viden fra universiteterne kan omdannes og udvikles til forretningsideer.

»Amerikanerne har været meget dygtige til at anvende den viden, der bliver opbygget på universiteter som Stanford og MIT til at skabe nye virksomheder. Det har man været langsommere med i Europa, men i dag er der ikke noget større universitet med respekt for sig selv, som ikke arbejder med væksthuse, finansieringssystemer og andet, der kan hjælpe nye tech-virksomheder på vej«, siger Torben Bager:

»Der er massiv fokus fra EU, regeringen og alle mulige parter på, at vi skal have nogle flere af de højtuddannede teknologifolk i gang med at skabe virksomheder, og det kan også være en af grundene til, at vi nu umiddelbart ser en fremgang«.

Ingen danske enhjørninger

Ifølge rapporten er der ingen danske tech-enhjørninger, selvom flere af milliardvirksomhederne på listen har dansk islæt. Blandt andet er både Skype og Just-Eat medstiftet af danskere, men i dag ligger hovedkvartererne i henholdsvis Luxembourg og London, og de tæller ikke som danske virksomheder.

Ifølge Jannick Nytoft fra venture- og kapitalfondenes brancheforening DVCA er det tydeligt, hvorfor danske virksomheder ikke er at finde på listen. For selvom det i Danmark går langt bedre, end det tidligere har gjort, er de danske politikere stadig ikke gode nok til at skabe gode vilkår for investeringer af den art, der skal til for at skabe enhjørninger ud af danske tech-virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FORGYLDT

Alligevel er der dog håb for Danmark, hvis man skal tro forudsigelserne fra G.P. Bullhound. Investeringsbanken udser sig nemlig den danske anmelderportal Trustpilot som en af de virksomheder, der meget vel kan gå hen at blive en ny enhjørning i løbet af de kommende år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden