Demonstration. Efter de voldsomme demonstrationer onsdag aften og nat, havde gadesælgeren og hans græske flag i går en stille dag. Nu venter og håber grækerne på, at deres banker genåbner.
Foto: Emilio Morenatti/AP

Demonstration. Efter de voldsomme demonstrationer onsdag aften og nat, havde gadesælgeren og hans græske flag i går en stille dag. Nu venter og håber grækerne på, at deres banker genåbner.

Global økonomi

Tyskerne parat til ny hjælpepakke

I dag godkender det tyske parlament hjælpepakken til Grækenland - og det er en sejr for Angela Merkel, der har vendt stemningen i befolkningen. Men Grexit lurer stadig i kulisserne.

Global økonomi

Selv om debatten rumler videre som truende torden i det fjerne, ventes det tyske parlament i dag med et massivt flertal at følge kansler Angela Merkels ønske og vedtage en ny hjælpepakke til Grækenland.

»Jeg forventer et stort flertal for vedtagelsen af pakken. Selv om mange har talt om tysk nationalisme, er jeg sikker på, at der vil være større flertal i Forbundsdagen end i de 5 andre parlamenter, hvor man skal stemme om krisehjælpen. Det er en langt større sejr for Angela Merkel, end det umiddelbart ser ud til. For hun og regeringen har formået at vende stemningen i den tyske befolkning, som i sidste uge var imod mere hjælp og gik ind for et Grexit«, siger Marcel Fratzscher.

Som leder af Det Tyske Institut for Økonomisk Forskning (DIW) i Berlin og tidligere politisk analytiker i Den Europæiske Centralbank (ECB) taler den 44-årige professor med en af de vægtigste stemmer i Tyskland.

Modstand i Merkels eget parti

Omkring 100 medlemmer af Angela Merkels eget parti, CDU, har bebudet deres modstand mod endnu en gang at bevilge et gigantisk lån til Grækenland. Om det rent faktisk sker, er det eneste spændende ved dagens afstemning, vurderer Marcel Fratzscher.

»Jeg glæder mig over, at det græske parlament vedtog hjælpepakken, og at den i dag går igennem den tyske Forbundsdag. For det er den rigtige beslutning. Det såkaldte Grexit vil være det værst tænkelige for alle parter – Grækenland, EU og Tyskland. For Merkel er det en respektindgydende sejr for hendes proeuropæiske linje«, siger han.

Det såkaldte Grexit vil være det værst tænkelige for alle parter

Ikke desto mindre bliver Grexit ved med at spøge i den tyske debat, hvor især den stærke finansminister, Wolfgang Schäuble, holder det i live.

Midlertidigt Grexit

Dagen før sidste weekends krisemøde om Grækenland blev et papir med forslag om et midlertidigt Grexit på 5 år uden for eurozonen lækket fra hans ministerium. I går fremturede Wolfgang Schäuble ved i et interview med radiostationen Deutschlandsfunk at sige, at et Grexit på mange måder »kan være det mest logiske og bedste for Grækenland«. Finansministeren understregede, at et medlemskab af eurozonen og en gæld så enorm som den græske er »ikkeforenelige størrelser«.

Siden krisemødet i Bruxelles, der endte med kompromiset om flere lån mod gennemførelse af skrappe reformer – overvåget af EU – er kritikken haglet ned over Tyskland og især Wolfgang Schäuble, der beskyldes for at styre Europa egenrådigt. I de optøjer, der fulgte efter det græske parlaments godkendelse af de hårde reformer onsdag aften, var flere udlændinge indblandet, heriblandt 4 tyskere.

»Kritikken fra de amerikanske økonomer er forfejlet. De har ikke sat sig ind i tallene og forstår ikke EU’s institutioner. Men Schäubles tanker om Grexit var en stor fejl. Jeg så gerne, at han gik ud og erklærede, at det var en del af forhandlingstaktikken og ikke et reelt forslag. Jeg nægter at tro, at et Grexit – midlertidigt eller ej – er et udtryk for den tyske regerings politik. Angela Merkel har ikke talt om det – og så længe hun ikke har det, er det ikke officiel tysk politik«, siger Marcel Fratzscher.

Jeg nægter at tro, at et Grexit - midlertidigt eller ej - er et udtryk for den tyske regerings politik

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når Grexit efter hans mening vil være katastrofalt, er forklaringen, at Grækenland ikke har en produktion og en potentiel eksport, som kunne styrkes af at stå alene med den genindførte valuta, drakmer. I den situation vil et Grexit være en katastrofe.

Det ville føre til sammenbrud i banksektoren, stor arbejdsløshed og manglende indtægter for befolkningen.

»Det bekymrer mig, at man i debatten om hjælpepakker og beskæring af den græske gæld slet ikke har talt om vækst. For uden vækst kommer der aldrig for alvor gang i økonomien. Jeg ser den vedtagne pakke som reformer snarere end krav om besparelser. De dybtgående reformer af pensionssystemet, skatten og imod korruption er de nødvendige rammer for at skabe vækst. Men vi skal være meget opmærksomme på at få vækst i Grækenland og de internationale investeringer i de kommende år«, mener han.

Hjælp til grækerne hjælper os alle

For Marcel Fratzscher har den største skuffelse i forløbet det sidste halve år med permanent krise og en hård tone mellem Athen og Berlin været Syriza-regeringens taktik og den omsiggribende nationalisme i EU-landene.

»Sidste år havde Grækenland en vækst på 2 procent, mens der nu er en negativ vækst på måske 3-4 procent. Det er prisen for den nuværende regerings forhalingstaktik i de sidste måneder, hvor alt er gået i stå. Det er ærgerligt at se, fordi det også betyder, at man kommer til at glemme, at de tidligere hjælpepakker med deres reformer faktisk har hjulpet. Uden dem skulle der spares endnu mere nu«, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er chokerende for mig, at den nationalistiske tankegang slår så stærkt igennem. Man tænker mere på, hvad der gavner ens eget land, og mindre på Europa. Og man tror fejlagtigt, at det, der gavner EU, er dårligt for ens eget land. Men vi er i samme båd, og hvis den nye pakke hjælper Grækenland, styrker den også EU og for eksempel Tyskland«, mener Marcel Fratzscher.

Og sammenhold bliver der brug for også fremover. For om 3 år, når de aftaler, som vedtages i disse dage, udløber, venter et nyt græsk drama, forudser Marcel Fratzscher, som til gengæld måske kan glæde tyske skatteydere ved at slå fast, at de hver især trods alt kun hæfter for 850 euro (ca. 6.330 kr.) af den græske gæld.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce