Nedtur. De græske banker har taget dit største slag på aktiekursen i dag, efter at handlen med græske aktier er genåbnet. Tilliden til bankerne er dykket, efter at mange grækere har stået i kø for at få deres penge ud. Akrivfoto.
Foto: Debets/Abaca

Nedtur. De græske banker har taget dit største slag på aktiekursen i dag, efter at handlen med græske aktier er genåbnet. Tilliden til bankerne er dykket, efter at mange grækere har stået i kø for at få deres penge ud. Akrivfoto.

Global økonomi

Græske aktier styrtdykker: Investorer tvivler på fremtiden

Efter fem ugers handelsstop er græske aktier i dag åbnet med fald på 23 procent.

Global økonomi

Mange havde regnet med et fald, men få havde forudset så stort et dyk.

De toneangivende græske aktier åbnede i dag med et fald på hele 23 procent.

Det er sket, efter at handlen med aktier har været lukket i Grækenland de seneste fem uger. Aktiehandlen har været stoppet under forhandlinger om nye lån fra det gældstyngede lands kreditorer.

»Næsten alle havde regnet med betydelige kursfald fra morgenstunden, og et tocifret fald var forventet, men 23 procent er virkelig meget og også mere, end de fleste havde ventet«, siger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank, som følger de globale markeder.

Banker falder mest

Særligt de græske banker er dykket med et fald på omkring 30 procent for flere af dem. Bankerne har holdt lukket i flere uger under de græske gældsforhandlinger, og der har været lagt begræsninger på, hvor meget grækerne kan hæve, da mange ellers ville trække alle deres penge ud.

I løbet de seneste timer har kurserne rettet sig lidt, så de nu ved at kravle opad igen. I skrivende stund ligger de toneagivende aktier 18 procent under dagens åbningskurs.

Årsagen til denne uro skal findes i de græske aktiers særprægede situation, påpeger Sydbank.

»Når aktiemarkedet har haft lukket i fem uger, hvor mange ikke har haft mulighed for at sælge, kommer der mange salg ud på én gang som af en ketchupflaske. Men det kan vende i dagens løb. Nogle investorer vil nemlig begynde at købe, fordi kurserne nu er faldet så meget«, siger Jacob Graven.

Fald skyldes reformer og ketchupeffekt

Dagens store udsving har dog også dybere årsager, vurderer han.

»Selv om der nu er udsigt til en ny hjælpepakke, er det endnu usikkert, om Grækenland er et euroland om et år eller to. Det alene giver stor usikkerhed. Og uanset hvad, vil Grækenland få det rigtig svært i den kommende tid«, siger Jacob Graven.

Han peger på, at de andre eurolande har stillet krav om reformer i form af skrappe nedskæringer og skatteforhøjelser i Grækenland, før der kan blive tale om en ny lånepakke.

»Reformerne betyder, at græsk økonomi vil skrumpe endnu mere, og at nogle virksomheder vil gå konkurs. Det kan ses i aktiekurserne«, siger Jacob Graven og fortsætter:

»Mange tvivler på, at lånepakken bliver en stor succes. Hvis mange havde troet på, at det her var en pakke, som ville få græsk økonomi til at blomstre op, ville vi have set en anden reaktion på markederne i dag. Det er en væsentlig årsag til kursfaldet«, siger Jacob Graven.

Den almindelige græker berøres næppe

Aktierne dyk har umiddelbart konsekvenser for de virksomheder, som er berørt, men for den almindelig grækere vil der ikke være den store effekt af dagens kursfald.

»Folk med mange aktier, som har været nødt til at sælge i dag, har taget store tab. Men for den almindelige grækere er der ingen grund til panik. De færreste har aktier af betydning, og dem, som har, bør se dem som langsigtet investering. Det bør ikke betyde alverden for almindelige grækere og for græsk økonomi«, siger Jacob Graven og fortsætter:

»Fra et nationaløkonomisk perspektiv er det langt vigtigere, hvad forhandlingerne om nye lån med de andre lande munder ud«, siger Jacob Graven.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce