Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES
Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager: Belgien gav ulovlige skatterabatter til multinationale

Kæmpebryggeri og tobaksgigant blandt mindst 35 virksomheder, som fik ulovlig statsstøtte via hemmelige skatteaftaler, ifølge konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Margrethe Vestager, den danske konkurrencekommissær i EU, fortsætter sin kamp mod EU-landenes hemmelige skattefordele til multinationale selskaber.

Vestager har på et pressemøde i Bruxelles i dag klokken 12 offentliggjort en afgørelse, som betyder, at »mindst 35« virksomheder, de fleste europæiske, skal betale mere end 5 milliarder kroner til den belgiske statskasse, fordi de i hemmelighed har fået skattefordele, som ifølge EU-Kommissionen udgør ulovlig statsstøtte.

Øl- og tobaksgiganter

Blandt de virksomheder, som har nydt godt af positiv særbehandling i Belgien er, ifølge belgiske medier, ølgiganten InBev, som blandt andet står bag Stella Artois-mærket, og British American Tobacco, som blandt meget andet ejer House of Prince i Danmark.

Den belgiske ordning, som Margrethe Vestager nu mener at kunne fastslå strider mod EU's regler om statstsøtte, gælder kun for multinationale virksomheder. Hvis de slår sig ned i Belgien, får de lov at skille en del af deres oversud ud, som de slipper for at betale skat af. Ordningen har ifølge kommissionen givet dem en skatterabat på 50 - 90 procent. Dermed får de en fordel i konkurrencen med enkeltstående virksomheder, som ikke har adgang til de samme fordele, mener kommissionen.

»Belgien har givet udvalgte multinationale virksomheder væsentlige skattefordele, i strid med EU's regler om statsstøtte. Det forvrider konkurrencen, fordi det stiller mindre konkurrenter, som ikke er en del af en multinational koncern, dårligere«, siger Margrethe Vestager.

Flest fra Europa

På pressemødet afviste Margrethe Vestager at navngive de selskaber, som afgørelsen vedrører, fordi det er selve skatteordningen, som er bedømt ulovlig - kommissionen har ikke efterforsket eller truffet afgørelser i de enkelte sager. De er automatisk ulovlige, når hele ordningen er det, forklarede hun.

Men hun tilføjede, at »lidt over halvdelen« af de mindst 35 virksomheder er europæiske, resten er amerikanske eller asiatiske.

Fordelingen er sådan, at af de 5 milliarder kroner, som EU-Kommissionen skønner, at virksomhederne skal efterbetale i skat, vedrører cirka 3,7 milliarder kroner europæiske virksomheder, oplyste Vestager.

Belgien vil forhandle

Johan van Overtveldt, Belgiens finansminister, er i første omgang ikke på krigsstien mod EU-Kommissionens afgørelse:

»Vi afventer resultatet af fortsatte forhandlinger med EU«, sagde han i en skriftlig kommentar mandag eftermiddag.

van Overtveldt er enig i, at skattefordelene for de multinationale selskaber beløber sig til mere end 5 milliarder kroner, siden særordningen blev indført i 2004. Det er det beløb, som Margrethe vestagers kommission forlanger, at Belgien skal opkræve i skat hos selskaberne. De forhandlinger, som finansministeren håber på, handler om hvor meget og hvordan opkrævningerne skal foregå.

»Hvis EU beslutter at opkrævningen skal gennemføres, vil konsekvenserne for selskaberne blive betydelige, og selve opkrævningen meget kompleks«, siger Johan van Overtveldt, som holder alle muligheder åbne, inklusive muligheden for at indbringe sagen for domstolene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afsløringen

Sagen om hemmelige skatteaftaler i EU-lande har fået stor opmærksomhed, siden Politiken og 30 andre medier i 26 lande i november 2014 afslørede 548 dokumenter, lækket fra et af verdens største revisionsfirmaer, PwC, i Luxembourg. Dokumenterne afslørede, hvordan Luxembourg systematisk udhuler skattegrundlaget i de 27 andre EU-lande ved at tilbyde multinationale virksomehder, at de kan slippe med at betale en symbolsk skat, hvis de flytter deres overskud til Luxembourg.

Afsløringerne var benzin på et bål, som allerede ulmede, da Margrethe Vestagers forgænger satte undersøgelser i gang af hemmelige skatteaftaler i Irland, Holland og Luxembourg. To af disse sager blev afgjort i oktober i fjor, da kommissionen slog fast, at Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med bilproducenten Fiat, og Hollands ditto med kaffekæden Starbucks var ulovlig statsstøtte, org krævede, at selskaberne betaler trecifrede millionbeløb til de tio landes statskasser, svarende til den skat, de ifølge EU-Kommissionen skulle have betalt, hvis de blev behandlet som alle andre virksomheder.

Både Luxembourg, Holland og de to virksomheder bestrider afgørelsen, som sandsynligvis skal afgøres ved domstolene.

I december åbnede Margrethe Vestager en tilsvarende undersøgelse af burgerkæden McDonald's' skatteaftaler i Luxembourg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden