Illustration: Aslak Elias Kelkka

Illustration: Aslak Elias Kelkka

Global økonomi

Tech-industrien vil digitalisere dit hjem

Internettet rykker nu for alvor ind i parcelhuset. Globale elektronik-virksomheder sætter turbo på at udvikle smarte boliger til en stresset app-generation.

Global økonomi

Dobbeltsengens sensorer registrerer din søvnkvalitet og sender data videre til sundhedsappen. Din smartphone styrer alt fra tyverialarmen til lyssætning og termostater og fortæller, om du har husket at lukke vinduet i soveværelset, før du loggede dig ud og gik på arbejde.

Familiens megastore tv-skærm fremviser kurver over elforbruget den seneste måned. Med et tap kontrollerer du, hvem der ringer på hoveddøren. Drivhuset behøver du ikke bekymre dig om. Det styrer selv, hvornår tomaterne skal vandes.

I USA ligger antallet af hjem med en Smart Home-løsning nu på 27 millioner og forventes at være steget til det dobbelte i 2020

Velkommen til den digitaliserede kernefamilie anno 2016, hvor registrering og kontrol også omfatter relationerne. Far og mor kan nemlig på mobilen holde øje med, hvor mange gange junior har været i køleskabet eller set tv fra sofaen, mens han burde have læst sine lektier, fremgik det af årets gigantiske forbrugerelektronikmesse CES – Consumer Electronics Show – i Las Vegas i sidste uge.

I en tid med vigende salgskurver blandt andet for smartphones i Nordamerika og Europa retter elektronikindustrien blikket mod familien som ny forbrugerenhed.

Allerede på sidste års CES annoncerede spillere som Samsung og LG, at de er i gang med at integrere alt fra vaskemaskiner til højttaleranlæg med IoT, Internet of Things. På dette års CES blev der for alvor gået til salgsarbejdet i Las Vegas. 140 virksomheder udstillede hard- og software i kategorien Smart Home.

Videoer med lykkelige Smart Home-familier fløj hen over skærmene på keynotes og pressemøder. Ceo’er fortalte med ildhu om miljø- og sikkerhedsfordele ved teknologien, der giver traditionelle husholdningsmaskiner en kraftig opgradering.

Det gode gamle køleskab er et godt eksempel. Det har ikke været udsat for innovation i mange år. Fryseboksen kan være større eller mindre, og luksusmodellen byder på færdigfrosne isterninger. Efter mange tilløb kommer nu den intelligente version med indbyggede kameraer, onlinebestilling direkte til dit yndlingssupermarked, sensorer og en digital Master Card-løsning med mulighed for at betale med et enkelt klik (spørgsmålet er så, om du får indtastet mælkens udløbsdato på touchscreen-panelet, mens du passer småbørn i ulvetimen ...).

Vil forbrugerne spille med i forvandlingen af deres hjem til en massiv digital dataopsamler? Noget tyder på det, viser en undersøgelse, som arrangøren bag CES, Consumer Electronics Association, refererer til.

7.000 forbrugere på 7 markeder rundtomkring i verden er i efteråret 2015 blevet spurgt om deres holdning til Smart Home-teknologi. Måling af energi, elforbrug og kontrol med husets sikkerhed er nogle af de features, som forbrugerne ser positivt på. De placerer Smart Home som nummer 2 på listen over trends, som vil påvirke deres liv i de kommende år. Mobile betalingsløsninger er nummer 1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Far og mor kan nemlig på mobilen holde øje med, hvor mange gange junior har været i køleskabet

En undersøgelse fra amerikanske ejendomsmæglere viser samtidig, at 81 procent af køberne vil foretrække en bolig, hvor smarte løsninger allerede er installeret. På spørgsmålet om, hvad de ønsker at få ud af den investering, er svaret »sikkerhed og et nemmere liv«. I USA ligger antallet af hjem med en Smart Home-løsning nu på 27 millioner og forventes at være steget til det dobbelte i 2020.

CES 2016 var traditionen tro også showcase for spektakulære produkter som persontransporterende droner, selvkørende biler og virtual reality. Men smarte hjem kan blive en af de teknologier, som for alvor tager teknologien over i, hvad forbrugerøkonomen Shawn Dubravac kalder ’den næste digitale æra.’ Vinderne på markedet bliver produkter med kompatible løsninger, som får alle typer elektronik til at spille sammen digitalt.

Måske bliver det næste, at en familie-robot ruller rundt og tjekker indeklimaet og sikkerheden, mens den sætter sin lillesøster, robotstøvsugeren, i gang med at gøre rent. Robotter til privat brug er ligesom Smart Home-løsninger et vækstmarked. På CES demonstrerede IBM, hvordan robotten Pepper forsynes med kognitiv intelligens fra supercomputeren Watson. Som amerikanerne siger: You ain’t seen nothing yet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce