Udsyn. Toplederne mødes i Davos under store sikkerhedsforanstaltninger.
Foto: Michel Euler/AP

Udsyn. Toplederne mødes i Davos under store sikkerhedsforanstaltninger.

Global økonomi

Velkommen til 2025: Her er robotten med til møde

Politiken er i Davos, hvor den globale elite fokuserer på de store forandringer, der følger af robotter, ’big data’ og kunstig intelligens.

Global økonomi

Kunne man forestille sig, at vi om mindre end ti år vil se en kunstig intelligens-maskine deltage i et bestyrelsesmøde i en virksomhed?

Ja… I hvert fald er det, hvad 45 procent af 800 adspurgte ledere og eksperter i internationale virksomheder rundt om i verden vurderer i en rundspørge, som World Economic Forum har præsenteret op til sit årlige møde i den schweiziske bjergby Davos

Mødet, der begynder i dag, har deltagelse af nogle af verdens fremmeste politiske og erhvervsmæssige ledere, og har ’Den Fjerde Industrirevolution’ som et bærende tema.

Revolutionen er den kombination af enorme datamængder (’big data’), robotter og kunstig intelligens, som tilsammen er ved at forandre vores samtid i sådan et omfang, at det sammenlignes med de tre foregående revolutioner: Indførselen af dampmaskinen (1784), samlebåndet og masseproduktionen (1870) samt computer- og internetrevolutionen (1969).

Går lynende stærkt

Med Den fjerde Industrirevolution nedbrydes barrieren mellem mand og menneske gradvist, og skal man tro de mange hundrede internationale erhvervsledere, sker det hurtigere, end mange nok går rundt og forestiller sig.

I rundspørgen blandt de 800 internationale ledere mener hele 91 procent nemlig, at hver tiende af os i løbet af de næste ti år vil gå med tøj, der er forbundet med internettet. På den måde kan man eksempelvis hele tiden måle sundhedsdata eller kombinere data fra ens tøj med informationer til maskiner i hjemmet om, at man nærmer sig, og lys og varme godt må tænde.

ROBOTTERNE KOMMER

Næsten lige så mange, 87 procent, regner med, at man i USA vil støde på den første robotapoteker inden for de næste ti år, og 84 procent tror, at den første 3D-printede bil vil være en realitet.

78 procent tror, at førerløse biler vil udgøre ti procent af bilerne på de amerikanske veje i 2015, mens to ud af tre tror, at den første intelligente by (’smart city) med over en halv million indbyggere vil have skippet sine trafiklys som følge af nye trafikløsninger.

Tænk 10 år tilbage

For at sætte tidshorisonten lidt i perspektiv: De mindre end ti år ude i fremtiden er ikke meget længere væk end 2008, hvor USA’s og siden Europas bolig- og finansmarkeder brød sammen og udløste den krise, vi stadig slæber rundt på. Så ti år er kort tid, og præcis den pointe er vigtig: Den Fjerde Industrirevolution foregår i rasende hast.

En af de mest omtalte love her i Davos er den såkaldte Moore’s Lov, der siger, at computerkraften fordobles hver gang, der er gået mellem 18 og 24 måneder. Pludselig går det stærkt…

Økonomer og eksperter er imidlertid stærkt uenige om, hvorvidt Den fjerde Industrirevolution på lang sigt vil skabe flere eller færre job, end den fjerner. Men de fleste er enige om, at vi står over for en dramatisk overgangsperiode.

Alene i løbet af de næste fem år vil den nye industrirevolution udradere over syv millioner jobs, skønner World Economic Forum, hvoraf mange vil være administrative jobs. Omvendt skabes der to millioner nye jobs inden for især computervidenskab, matematik, ingeniørfag og arkitektur, så netto forsvinder fem millioner jobs.

»Derudover vil kravene til ansatte også forandre sig markant: Set over ét vil to tredjedele af de kernekompetencer, som man i 2020 vil opfatte som essentielle for en bestemt type job, udgøres af kompetencer, som man ikke opfatter som afgørende i dag i forhold til samme type job«, konkluderer økonomen Saadi Zahidi i sin rapport fra World Economic Forum.

Præcis derfor bliver efteruddannelse et helt centralt punkt for både regeringer og arbejdsmarkedets parter i de kommende år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce