Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forlydender. Styrelsesrådet i ECB¨har  med et stort flertal angiveligt vedtaget en hensigtserklæring om at droppe 500-euroen.
Foto: DPA/AP

Forlydender. Styrelsesrådet i ECB¨har med et stort flertal angiveligt vedtaget en hensigtserklæring om at droppe 500-euroen.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De kriminelles foretrukne euro-seddel kan være på vej ud

I nogle lande kalder man dem 'Bin Ladens' - nu kan 500 euro-sedlen være på vej ud.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan man stoppe 20.000 euro ned i en cigaretpakke? Og er det muligt at gemme 300.000 euro i en tom pakke cornflakes?

Ja, hvis man tæller tusinderne i 500 euro-sedler - en praksis som særligt terrorister, den italienske mafia og andre kriminelle netværk har kastet deres kærlighed på.

Den lilla 500 euro-seddel er en sjælden gæst i lommer og tegnebøger rundt om i Europa - langt de færreste europæere har nogen sinde set sedlen, og de færreste butikker tager imod den. Alligvel udgør den ifølge Europol omkring en tredjedel af de samlede 1.000 milliarder euro, der er i omløb, og det har nu fået Den Europæiske Centralbank til alvorligt at overveje helt at droppe den værdifulde seddel.

»Der er en vedholdende og stadig større overbevisning om, at sedler med høj værdi bliver brugt til kriminelle formål. Det er i denne kontekst, at vi overvejer at handle«, siger ECB-formand Mario Draghi.

Dansk Politi: Et stort problem

Selv om det nu forlyder, at styrelsesrådet i ECB med et stort flertal har vedtaget en hensigtserklæring om at droppe 500-euroen, er det langtfra første gang, at der har været ballade om fremtiden for Europas dyreste seddel.

Politimyndigheder har, stort set siden sedlen første gang gik igennem ECB's seddelpresse i 2002, bemærket, at den høje værdi gør det nemt for kriminelle netværk at hvidvaske penge, fordi sedlerne er nemme at opbevare, transportere og gemme.

Sidste år oplyste Europol, at kontanter er det foretrukne valg for terrorister, og at 500 euro-sedlen er særligt efterspurgt på trods af, at den stort set ikke anvendes af almindelige forbrugere.

I baglokalet vælter det så ud med pengesedlerne, som bliver talt op. Så bestiller man sine eksempelvis 3-4 millioner og henter dem i 500 eurosedler

Også i Danmark skaber sedlen problemer. Politiet har i flere sager set, hvordan danske sedler omveksles til 500 euro-sedler i vekslebureauernes baglokaler.

»Det er et stort problem. Sedlerne bliver brugt til sorte lønninger og sort økonomi generelt - til betaling af hash og andre narkotiske stoffer«, siger Steffen Thaaning Steffensen, som er politikommissær ved Københavns Politi. Han fortæller, hvordan politiet har set, at kriminelle bagmænd er gået ind i vekslebureauer med rygsække fulde af danske sedler.

»I baglokalet vælter det så ud med pengesedlerne, som bliver talt op. Så bestiller man sine eksempelvis 3-4 millioner og henter dem i 500-eurosedler. Der bliver omsat helt vildt i de små vekslebureauer på den konto«, siger han.

1 million i forskærmen

Sedlerne er smarte, fordi man relativt nemt kan gemme store summer kontanter. Britisk politi filmede i 2010, hvordan en kvinde overleverede 300.000 euro i en tom cornflakes-æske, og i København har man fundet en million euro gemt under forskærmen på en Mercedes.

»De fylder jo ingenting«, siger Steffen Thaaning Steffensen, og fortæller, hvordan flere af de anholdte i de danske sager i retten har oplyst, at man omveksler til euro, da det er gængs valuta i hele verden, og at de er nemme at smugle ud af landet.

Steffen Thaaning Steffensen vurderer, at det vil gøre livet sværere for de kriminelle, hvis de i stedet må bruge 200-eurosedler.

»De vil i hvert fald være sværere at gemme«, siger han.

I 2010 fandt britisk politi efter otte måneders efterforskning ud af, at 500-eurosedlerne var centrum for Londons pengehvidvaskning på grund af den nemme håndtering.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis en bande eksempelvis samlede 1 million pund i 20 pund-sedler op hos en klient på gadehjørnet, ville sedlerne veje mere end 50 kilo. Havde millionen været udgjort af 500-eurosedler, ville den ifølge BBC have vejet lidt over 2 kilo.

»500-eurosedlen er virkelig den foretrukne sedel blandt kriminelle. Vi vurderer, at mere end 90 procent af de 500-eurosedler, der er tilgængelige i Storbritannien, er havnet i hænderne på seriøse organiserede kriminelle«, lød det dengang fra Ian Cruxton, direktør for det britiske politis afdeling for organiseret kriminalitet, i forbindelse med at man besluttede at britiske banker og veksletjenester ikke længere skulle distribuere 500-eurosedler.

Et studie fra Bank of Italy, som Mario Draghi på daværende tidspunkt var chef for, havde året forinden desuden beskrevet, hvordan sedlerne blev indsamlet af mafiaens hvidvaskere, terrorister og skattesvindlere.

Der er en masse staffage og symbolik omkring en centralbank. Sådan en 500-eurosedel, den er fræk og viser, at man har hele paletten

Nu lyder det fra Draghi:

»Der er visse spørgsmål om, hvordan man bedst kan implementere en beslutning og hvordan man kommunikerer det, sagde Draghi mandag i EU-parlamentet i Strasbourg.

»Vi vil gerne lave ændringer, men vi vil gøre det på en ordentlig måde. Men I kan være sikre på, at vi er fast besluttede på ikke at gøre sedlernes værdi til en behagelighed for kriminelle«, lød det ifølge Bloomberg.

En fræk seddel

Men hvis flere undersøgelser har vist, hvordan sedlerne bruges, hvorfor har man ikke så kvittet dem?

»500 euro-sedlen er en mærkelig størrelse«, siger Lars Christensen, som er konsulent og ekspert i pengepolitik. Han peger på, ECB i sin tid havde behov for at demonstrere, at man var en 'rigtig' centralbank, som udstrålede troværdighed.

»Der er en masse staffage og symbolik omkring en centralbank. Sådan en 500-eurosedel, den er fræk og viser, at man har hele paletten«, siger han og påpeger, at han ikke mener, at det vil få den store økonomiske betydning, hvis man vælger at skille sig af med sedlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desuden er der visse kulturelle forskelle eurozone-landene imellem. Den tyske avis Bild, som har landets største oplag, har således iværksat en 'fingrene væk fra vores kontanter'-kampagne rettet mod den tyske finansminister Wolfgang Schäuble.

Formålet er at protestere mod en igangværende tysk plan om at begrænse store kontantbetalinger - ifølge Financial Times kobler mange tyskere nu den tyske plan sammen med ECB's overvejelser om 500-euroen. Mario Draghi har derfor understreget, at overvejelserne om tilbagetrækningen af sedlen alene er for at bekæmpe kriminalitet og ikke for at begrænse brugen af kontanter.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Prasz, Global Økonomi eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden